<div id=
 
3

Filmes enteriőrök - Szomszédok

KentaurBen , 2010.01.30. 11:31

Kis összefoglalás:
A Szomszédok a retró-sztájl újhullámának köszönhetően ma is népszerű magyar teleregény (talán ezt a szót is a sorozattal együtt tanultuk meg), az 1990-es évek egyik legkedveltebb és legismertebb magyar televíziós sorozata volt. Az első rész próbaadása 1987 februárjában, míg utolsó, 331. fejezete 1999 december 30-án került adásba, a sorozatot többször ismételték (jelenleg is látható).
 
Cselekménye a Gazdagréti lakótelep egyik panelházában élő emberek, családok és ismerőseinek mindennapjait (problémáikkal együtt), (szigorúan politikamentes) életét meséli el, illetve a kor jellemző helyzeteit, történéseit dolgozza fel 30 perces epizódokban.
 
Három család története indul el:
Vágásiék − fiatal tanítónő−nyomdász pár − albérletből költöznek új lakásba; Takácsék − nyugdíjas házaspár − házát az M0 autópálya építése miatt szanálják (velük költözik Alma is, az unokájuk); Magenheimék − orvos−kozmetikus házaspár − sokéves spórolás után jutnak végre "rendes" lakáshoz. A három család egy új lakótelepi ház azonos emeletére költözik.
 
Behind the scene - a forgatási helyszínek:
A legtöbb jelenetet a Gazdagréti lakótelepen vették fel (eredetileg úgy volt, hogy Káposztásmegyeren). A sorozatban szereplő Lantos utca 8. a valóságban a Csiki-hegyek utca 1. számú ház. A stáb az 1. emeletet vette meg, három lakásban a három család lakott, a negyedik lakásban pedig a Gábor-Juli stúdió volt berendezve, ami emellett a színészek pihenőszobájaként is szolgált. Etus lakása a Gazdagréttől északra lévő Sasad városrészben, az Ugron Gábor és a Pannonhalmi utca sarkán található.
 
Simon Tamás - a sorozat kellékesének szavai a lakások berendezéséről:
"Minden olyan, akár egy igazi lakásban, csak az a különbség, hogy egy-két helyen mozgathatók a falak, például Vágásiéknál a gyerekszobában, hogy a stáb elférjen a kamerával. A fürdõszoba is "igazi", még mosógép is van benne, csak hát a tükör hiányzik. Ott egy lyuk van a falon. A kamera onnan készít felvételt, ha doktor úr borotválkozik.
Lenke néniék lakásában még tálaló is van, és tágasabb a konyha, s egy kis elõszoba vezet Almáék külön hajlékáig. Itt a bútorok hagyományosabbak, az idõsebbek ifjú korát idézik. A legtöbb tárgy a helyén van, keveset kell igazítani. Alkalmanként felszerelni csak a kozmetikai szalont kell, az amolyan pihenőszoba a stábnak. Forgatás előtt kerülnek ide a könyvek (Gábor Gábor ezzel is foglalkozik), s a kozmetikai cikkek. A Caola szponzorál, így az ő termékeiket kell jól láthatóan elhelyezni, de szponzor az Adidas és az ITT is, erre is vigyázni kell. Ha külső helyszíneken forgatunk akkor az valamivel nehezebb. Jó érzés volt, hogy az emberek szerették a sorozatot. Ha becsöngettünk egy idegen lakásba, virágot kérünk, s megmondtuk, hogy mire kell, örömmel segítettek."
 
A sorozat nemcsak a rendszerváltás társadalmi/szociológiai korrajza, de - egy-két külsős helyszíntől eltekintve - hű lenyomata a 80-as évek végi, 90-es évek beli panel-lakáskultúrának is.
Bár - gondolom a low budget miatt - nem állt rendelkezésre túl sok pénz a bebútorozáshoz, életszerűségéhez az járult hozzá nagyban, hogy nem műtermi körülmények között vették fel a sorozat jeleneteit.
 
A panellakások szűk konyháiból helyhiány miatt kispórolt ékezők a nappalik sarkába szorultak (két helyiség közti átjáró szigorúan boltíves ajtón keresztül vagy díszfüggönnyel leválasztva!), a házgyári környezetbe bevitt polgári bútorokról szinte ordított, hogy más környezetből jöttek. - nem mintha a sok elemesbútor nem lett volna kellően hulladék... az egyetlen praktikus (ám ettől függetlenül ronda) elem a beépített szekrény, ami jótékonyan szívta fel a faluról felköltözők szirszarjait.
 
A természet-fílinget a mérhetetlen mennyiségben beépített lakkozott falambériák próbálták becsempészni - kevés sikerrel -, de csak azt érték el vele, hogy az amúgy is kis helyiségekből, optikailag még kisebbek lettek.
 
Azt a depressziós egyen-tapétát, a ma már retrónak számító szoci ülőgarnitúrát senki nem sírná vissza, viszont a kiegészítők, kerámiák és lámpák a mai napig a gyűjtők legkeresettebb darabjai közé tartoznak.
 
A képek a hogyvoltblogról származnak. Köszönet értük.

 

 
Infók forrása innen, innen meg innen.

 

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr291714363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása