<div id=
 
komment

A szimmetria mátrixa

KentaurBen , 2010.02.02. 11:33

A lakberendezésben van néhány alapelv, amelyeket ha szépen betart az ember, nagy baj nem történhet...
... itt van például az egyensúly megteremtése.
 
Ofkorsz van olyan szabály, hogy nincs szabály...de ez most az a gondolatmenet, amely egy időtlen és klasszikus berendezési elvről szól, és amit alapvetően biztonsági játékosoknak javasolnék.
 
(A hálószobában evidensen adódó (ágy két oldalán ugyanaz) szimmetriáról most nem írnék.)
 
A szimmetria olyan, mint egy mátrix... az egyszerű hópehelytől kezdve a bonyolult felépítésű testünkig mindenhol jelen van... "körülvesz minket, még most ebben a szobában is. Azt láthatod, ha kinézel az ablakodon, vagy ha bekapcsolod a tévét. Mindig érzed, mikor munkába mész, vagy épp templomba, mikor befizeted az adót"....
...át kell csak ültetni a lakberendezésbe.
 
Meghatározunk egy szimmetria-tengelyt a szobán belül és attól jobbra ill. balra (szinte) ugyanazokat a tárgyakat helyezzük el.
Szín, forma, nagyság, anyagok...mind a két oldalon következetesen ugyanazok... ez kiterjedhet az egész helyiségre vagy csak egy-egy területére.
 
Ezt a nem túl nagy kreativitást igénylő műveletet természetesen mindenki megvalósíthatja: rendet, nyugalmat, kiszámíthatóságot sugároz (lám, lám, Feng Shui nélkül is lehet egyensúlyt teremteni)... a szűk keresztmetszet mindig ott van, hogy miből mennyit (ha egy-egy tárgyban eltérünk, az olyan, mintha összekócolnánk kicsit egy szépen belőtt sérót... de néha kifejezetten jót tesz egy leheletnyi asszimetria).
 
Nekem unalmas ez a típusú elrendezés, sőt cseppnyi Twin Peaks-es borzongást is képes kicsiholni belőlem... nektek bejön?
 

 

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr761722238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Novbert 2010.02.02. 15:01:11

hát engem is a hideg ráz ki tőle
Szép szép, de otthonra nem kéne

spinat 2010.02.02. 15:52:19

hmm, elgondolkodtam, hogy tudod-e mit jelent a mátrix. Mert az írás alapján nem. Aztán eszembe jutott, hogy talân a filmbéli mátrixra gondolsz. Viszont akkor "olyan mint a mátrix" és nem "mint egy mátrix".

A másik, amit nem 'ertettem, hogy ha unalmas, akkor hogyan lesz belöle Twin Peaks-es borzongás. Mert az minden csak nem unalmas.

Ja, a kêpek borzalmasan gusztustalan lakásokat mutatnak. Engem a hideg ráz tölük. (lehet ez lenne a TW-es borzongás?

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2010.02.02. 15:59:52

@spinat: A TW varázsa abban rejlett szerintem, hogy hihetetlenül unalmas helyen történt valami félelmetes.
na, így vagyok ezekkel is...uncsi, de van benne valami hátborzongató.

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.02. 16:08:47

Nekem valahogy az antik jobban tetszik:)

nézz · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.02. 16:09:08

Ekkora rendet nem is tudnék otthon tartani.

TantóNéni 2010.02.02. 21:49:32

Nekem nagyon tetszik, ha nem viszik túlzásba a fene nagy szimmetriát. Bár tetszik a barokkos dizájn is , szimmetrikus elrendezésben fojtogató érzést kelt bennem.
Látom a House of Turquoise neked is megvan-Apartman Therapy-t ismered?
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása