<div id=
 
7

Szerény szépség vagy gejl giccs? Rozetta a mennyezeten.

KentaurBen , 2010.02.18. 12:20

Biztos veletek is előfordult már, hogy egy ismerős környéken, ahol akár szinte minden nap közlekedtek, egyszer csak felpillantva valami gyönyörűséget láttok meg...

... ez a gondolatmenet vezetett oda, hogy mai posztban is a plafonon legyekek tematikailag.

 

Konkrétabban a közpoti világítótest feletti rozettákról írnék, ill. kérdeznélek benneteket.

 

Sok mindenkit meglepett Marcel Wanders holland designer, amikor kijött Skygarden névre keresztelt lámpájával pár éve... a lámpában megvalósuló koncepció szeintem zseniális, olyan, mintha a lámpa fölötti központi rozettát lefejtette volna a plafonról, kapott egy minimál külső borítást, a belseje pedig maga a florális ártatlanság....

 

De mi a helyzet ma ezzel a díszítéssel? Ósdi, giccses, megtűrt vagy tud ez is olyan szép lenni, mint bármely számunkra kedves bútor?

 

Polgári enteriőr szinte el sem képzelhető nélküle... és tény, hogy a már lakásvásárlással megörökölt, konkrét díszítésekkel, ornamentikával bíró dísszel kell valamit kezdeni... de rögtön egy kérés: a nagy beköltözködés körüli rontombontomban semmikép ne veressük le!

(magyarul, ha én ott vagyok, csak a testemen keresztül!)

 

Azon kívűl, hogy nagyszerűen kiemeli még a legszerényebb csillárt, lámpát is, hozzáad az egész szoba hangulatához egy cseppnyi eleganciát, attól függetlenül mi is zajlik alant...

 

Ha az oldalfalon van díszléc, azzal stílusilag, mintailag érdemes összehangolni, méretét tekintve pedig a szoba nagyságára legyünk mindenképpen tekintettel... kis helyiségekhez a kisebb, cukibb verzió passzol inkább, ilyenkor épp’ csak jelzésértékű, nagyobb nappalikba akár a méteres átmérőjű is „belefér”.

 

A különböző színezésekkel viszont csinyján bánjunk... a túl színes, aranyozott, bronzra festett változatok már a giccs kategóriájába eshetnek...egy plafonra felragadt gejl habostorta képzetét keltheti...

 

...és  léteznek már extrémebb igényeket is kiszolgáló állatbőr-verzók is...de ez már tényleg elég weird (lásd utolsó képek)

 

Ti mit gondoltok róla? Átvészeli vajon az évről évre megújuló trendeket vagy előbb-utóbb már tényleg csak kastélyokban, minisztériumokban, múzeumokban látunk ilyen díszeket?

 

Fotók innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen meg innen.

 

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr601768660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eliza88 2010.02.18. 13:04:14

Én kifejezetten szeretem a rozettát, bár azt gondolom, hogy a mai - egyre inkább szűkülő - lakásokban nehezen visel el a tér, egy nagyobbat, erősebbet.
Mindenesetre a lágy, finom, tiszta megközelítése eléggé megdobogtatja a szívemet :).
Marcel Wanders pedig még mindig zseniális!

TantóNéni 2010.02.18. 13:43:57

Imádom! Ha egyszer kiszabadulok a 40 négyzetméterről, a nappalimba lesz ilyen kandallóval és kristálycsillárral együtt.

sorica123 (törölt) 2010.02.18. 14:38:04

Ezek szépek. Van a mdodros fajta, amit nem szeretek, de ez nekem is tetszik. Amúgy a plafonra ragadt gejl habostortán felröhintettem. Főleg, hogy eszembe jutott, hogy a pesti Kossuth Klub egyik termében a plafonon *díszkáposzták* vannak. Szerintem azok legalábbis. Ezt egyszer előadtam egy embernek, mire azzal a huzattal rávágta, hogy nem csak a plafonon vannak díszkáposzták, hanem lent is, ha a hely tele van.

sorica123 (törölt) 2010.02.18. 14:40:09

Modoros, na. Nem tudok írni.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2010.02.19. 18:00:45

@sorica123: jaja, elég nagy a témában a modorsság-veszély :)

himbecsúf 2010.02.19. 19:10:42

Igen nagyon szépek,de részben meghatározza a szoba bútorainak stílusát is.Nagyon rondán nézne ki egy rokokó stílusú rozettához a modern bútor.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2010.02.19. 19:14:49

@himbecsúf: pedig a francia eklektikus stílusnak pont ez a lényege: pl. rokokó modernnel. az ott a csúcs.
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása