<div id=
 
komment

Okos kert. Azmiaz?

KentaurBen , 2011.07.21. 10:02


A legtöbb ismerősömnél, aki kertes házban lakik vagy van egy vidéki nyaralója, a kertre szinte csakis rekreációs szempontból gondol.

Szinte 100 %-ban nyírt gyep, tuják, virágok, sövény és néhány díszfa vagy maximum egy-két gyümölcsfa van benne.


Bizonyára nincs arra idejük és kedvük sem, hogy több energiát fordítsanak rá, és esetleg megfontolják, hogy a saját zöldséget, berakni való gyümölcsöt, fűszernövényeket termesszenek az egyik sarokban.

Pedig emez vegyszermentes, és az íze sokkal-sokkal finomabb, mint a boltban kapható, egyik-másik fűszernövény pedig távol tartja a kártevőket.


Az már csak tényleg a kerttervezés egy picit magasabb szintje, hogy takaró növényekként is olyanokat válasszunk, amelyek hasznosak is: mogyoró, som, csipkebogyó, bodza, a fák közül pedig ha már nem gyümölcs, akkor hárs...


Szívesen olvasnátok arról, hogyan kell egy ilyen okos kertet létrehozni?


Kedvcsinálónak egy spanyol hásziendát hoztam és a végére pedig egy kedves, nyárias DIY dekor-ötletet.


Zenemeg:

Cremona Memories by Keep Shelly in Athens

Azonnal utaznék:


Régi térképeket hasznosító csináldmagad-dekoráció:

Címkék: férfiak nők közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr923085549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2011.07.21. 10:09:30

apránként haladunk:
idén ültettem egy meggyfát is, érik a málna és a paradicsom a kerítés mellett.
kis ráfordítás, nagy öröm - a gyerekek meg tanulnak belőle, és élvezik is.

KarlaLina - www.mokkamekka.blogspot.com 2011.07.21. 10:52:31

Úgy kezdtük, hogy a majd' kilencven éves ház kertjéből nem vágtuk ki a gyümölcsfákat. Lett azért fű is, de a málnát, szedret a kert közepéről kitelepítettük a kerítések mellé körbe, gyümölcs így van. Idén egy lépcsős fűszerkertet építettünk bontott téglából, még apró paradicsom is nő benne. Öröm leszedni a saját gyümölcsöt, zöldséget, főzéshez kiszaladni friss fűszerért :-)
Apránként - ez tényleg kulcsszó, manapság szerintem senkinek nincs annyi ideje, hogy egyszerre csinálja meg.
Vannak nagyon jól kitalált módszerek az "okos kertre", önellátó kertre, stb. Például a permakultúra. Erre kevesünknek van lehetősége, szerintem.
A magam részéről elégedett vagyok ezzel az öszvér megoldással: fű, benne 4 gyümölcsfa, szélein termő bokrok, meg a fűszeres blokk, a téglaágyásban. 300m2-en nem is nagyon kell több.
Van egy jó könyv: avarositanya.hu/site/node/3
Nagyon jó gondolatok vannak benne, akár erkély kertre is.

fulton 2011.07.21. 12:30:28

Nincs ugyan lehetőségünk szép zöld gyepre és gyümölcsfára, de a konyhánkban nagyon szépen mutatnak a saját termesztésű fűszernövények, valamint az ízük is remek. :)

VKI · http://raknelkul.blog.hu 2011.07.21. 22:29:58

Engem Jamie Oliver fertőzött meg végleg, no meg a családi hagyományok. Pedig éveken keresztül mondogattam, hogy nekem sose lesz "ültetvényem", én nem fogom a nyarat kapálással meg gyomlálással tölteni, és most tessék.
Az előző helyünkön mangold volt, rukkola, retek. Most elköltöztünk, és már megvan a veteményes helye, meg a magok (a fűszernövényeket még nem találtuk ki, hova ültessük). Jövőre ültetem őket. Vagy olyan dolgokat ültetek, ami egyszerű kezelést igényel, vagy olyat, ami mifelénk nem nagyon szerezhető be: mangold, paradicsom (mert a házi a legfinomabb), rebarbara, rukkola, cukkini (a virágja miatt is), van két tő szedrünk is, erős (!) paprika, póréhagyma, spárga, saláták, ilyesmik.
Minden bio, semmit nem vegyszerezünk. A csiga a legnagyobb ellenség :(. A zöldség-, gyümölcs"maradékból", "hulladékból" komposzt készül, azzal fogjuk trágyázni.
Gyakorlatilag alig kerül időbe, pénzbe, jó kikapcsolódás ültetni, és nézni, hogy napról napra hogy nőnek.
Ja, és árnyékvetőnek hársfa jön ősszel. :)

Énbagoly 2011.07.22. 13:31:25

Ebbe a házba én is költöznék. :)

Különben a kerthez. Én inkább azt veszem észre, hogy egyre többen próbálnak meg a városban is egy kis kertet csinálni. Erkélyre, ablakba. Akár csak egy cserépbe. :) Aztán ez általában szaporítja önmagát. :)

szépjuhászné 2011.07.24. 18:53:31

6x7 m-es kertem (+2x3 m terasz) van a város közepén, de van benne bazsalikom, zsálya, majoranna, lestyán, rozmaring, oregánó, kakukkfű, téli borsfű (hegyi pereszlény), menta, 5 féle hortenzia, 2 futórózsa, trombitafolyondár, szarkaláb, gyűszűvirág, levendula, bíbor tűzeső, kékszakáll, cserépben fuksziák, canna indica, rózsalonc, pistikék, vaniliavirág, sárgaviola és egy cserjés pimpó. Néha előfordul cserépben más is.
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása