<div id=
 
1

Bölcsészkedőspéntek

KentaurBen , 2011.07.22. 10:04


Ma reggel azon morfondíroztam, hogy vajon mi hat leginkább az emberek ízlésére, döntéseire lakásuk berendezésével kapcsolatban.


Tény, hogy a svéd bútorbolt volt a legnagyobb hatással Magyarországon arra, hogy a nappalikból kikerüljenek a fényes bútorok és a csipkével letakart, nippes tv-konfigurációk...

de vajon számít-e mivel van berendezve egy menő film díszlete?...

...és hatnak ránk a reklámblokkok félpercig felvillanó papírdíszletei? 

...a divat világa?

...vagy a lakberendezési magazinok? a blogok, amelyeket inspirációs céllal nézegetünk?


Vagy csak az számít, amit a barátoknál, kollégáknál, ismerősök lakásában látunk? Bekapcsolja valami az agyunkban a "KELL"-gombot és nincs apelláta?


Vagy ássunk kicsit mélyebbre? Mégis csak hatnak ránk nagyszüleink, szüleink (a mi gyerekkorunk helyszínének) összeállításai?

Lehet, hogy pont ezeket  - az emlékeinkben érzelmi mozaikrendszerben őrzött - a hangulatokat, tradicionális kódokat reprodukáljuk magunk köré, mai bútorokkal felépítve?


Egy biztos, fontos szempont mennyi energiát és pénzt tudunk minderre szánni. Mindkettő fontos, hiszen ahová már nem ér el a bankók adta segítség, a kreativitás még simán szárnyal...

... de pont ezen a területen figyelhető meg a "legmegátalkodottabb" ragaszkodás az eredetihez, az 'oridzsihez' is, hiszen valaki számára szinte megbocsáthatatlan ízlésbűn, ha replikát vásárol  valaki.


Mindegy is, hogyan alakul, a lényeg, hogy legyünk igényesek környezetünkre, legfőképpen otthonunkra.

Hiszen ez a mi várunk, a búvóhelyünk, a hely, ahol azok lehetünk, akik valóban vagyunk.


Mára olyat hoztam, amit szoktatok szeretni, egy jó kis "Melyik tetszik a legjobban?"-t :)


Az ausztrál vagy a két amerikai egyike?


Zenemeg:

Houdini by Foster The People

A művészi ausztrál?:


A szellős New York-i loft?:


A decens Connecticut-i?:

Címkék: férfiak nők közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr53088457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VKI · http://raknelkul.blog.hu 2011.07.22. 19:00:17

Pszichológusként szerintem rengeteg minden inspirál bennünket, és ízlésünket számtalan dolog befolyásolja. Gyakorlatileg lehetetlen lenne fölfejteni egy-egy ember esetében is, hogy az aktuális ízlése miből, honnan táplálkozik pontosan. Gyermekkori hatások, a média hatásai, barátaink hatásai, de ízekhez, elfeledett emlékekhez kötődő inspirációk is hatással vannak ránk, amiknek az eredetét nem tudja maga az illető sem...
A média hatásáról annyit, hogy a filmes enteriőrök hatalmasat változtattak az utóbbi időben az ízlésemen, egészen pontosan Nancy Meyers utóbbi néhány filmjének a külső-belső terei: Minden végzet nehéz, Holiday, Egyszerűen bonyolult. A mediterrán, kissé rusztikus, sok természetes anyaggal dolgozó enteriőrök valami olyan húrt pendítettek meg bennem, ami valószínűleg a nagyszüleim tanyasi házaihoz kötődnek. És ez nem elkülöníthető az ott evett ételek ízétől, illatától, a csirkesült, a palacsinták, a sült szalonna ízétől, a déditatám emlékétől, ahogy rajzol nekünk egy papírlapra, annak a hangjától, ahogy a nagymamám köt...
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása