<div id=
 
komment

artKRAFT azaz indusztri-love

KentaurBen , 2012.05.18. 14:51

 
Se szeri, se száma azokon posztoknak, képeknek itt a blogon, és a Facebookos rajongói oldalon ahol vagy valamilyen ipari stílusú kiegészítő szerepel az enteriőrben vagy szinte kompletten ebben a sztájban rendeztek be szobákat, konyhákat... és tulajdonképpen sorolhatnám az összes helyiséget.

Biztos mindenkinek lejött valamennyire, hogy eléggé szívemcsücske a dolog, mindegy nekem, hogy vagy jön valahonnan, vagy megy valahová... imádom az ipari mennyezeti függőket, a régi iskolai katedrából vagy satupadból átalakított konyhapultokat, a görgőkkel ellátott, dohányzóasztallá átalakított nehéz faajtókat, a régi kapcsolókat, a földmérő-állványból létrehozott állólámpákat...

Különösen felcsillant a szemem, mikor tudomást szereztem róla, hogy van ám itthon, nálunk is egy bolt, ahol kifejezetten erre a stílusra hajazó, eredeti lakberendezési kiegészítőket, lámpákat, bútorokat lehet kapni... fogtam is magam, azonnal megkerestem az egész szívét-lelkét, Baracsi Katit, és elbeszélgettünk egy kicsit erről a trendről, amely ha lassan is, de biztosan egyre több rajongót szerez kishazánkban.
 

Figyelem, érdemes figyelmesen olvasni, mert a bejegyzés végén játék lesz, nem is akármilyen nyereményekkel!

1. Honnan jött az ötlet, hogy nyiss egy ilyen speciális boltot? És mit jelent az üzlet neve?
Lakberendezőként mindig is a nyers tárgyak, újrahasznosított bútorok, ipari terek álltak közel hozzám. Elkezdtem saját magam részére gyűjteni ezeket a tárgyakat, és a sok pozitív visszajelzés után, és amikor egy idő után nem lehetett lépni az otthonunkban, megszületett az artKRAFT. A név egyrészt a művészetet, másrészt az erőt jelenti, valamint hangzása is a keménységet és az ipari feelinget sugallja.
 


2. Honnan érkeznek hozzád ezek ritkaságok? Mik a TE kedvenceid?
A kincsek sok helyről származnak, pl. bezárt gyárakból, üzemekből, bányákból, felszámolt vidéki orvosi rendelőkből, de a régmúlt mezőgazdasági tárgyai is jelen vannak az alföldi régióból. A kedvencek mindig változnak, ahogy hozzájutunk egy régóta vágyott, különleges tárgyhoz. Most pl. egy iskola padlásán évtizedekig porosodó tornaló áll közel a szívemhez.

3. Megosztanál velünk egy olyan tárgy-beszerző történetet, ami különüsen emlékezetes volt a számodra?
A tárgyak által sok különleges helyszínre eljutok. Legutóbb például egy bezárt, hatalmas balatoni üdülőkomplexumban voltam, ahol sokan még úttörőként nyaraltak. Fájó szívvel mentettünk ki szétrohadt épületekből moziszékeket, mosodai kocsikat, műhelyfelszereléseket.
Felemelő volt, amikor egy fogorvos özvegyétől megkaptuk a férje által használt, lábbal hajtós öntvény fúrógépet vagy egy megszűnt vidéki kis postától a berendezést. Általunk tovább élnek a tárgyak, és ezeket a történeteket igyekszünk továbbadni a vásárlóknak.
 


4. Egy gyártelepen működik az üzlet, ahová már a megérkezés is inspiráló. Neked mik a tapasztalataid? Szeretik a magyar emberek ezt a stílust?
Melyek a legkedveltebb tárgyak, bútorok, amiket a legtöbbet vásárolnak?
Anno, amikor helyet kerestünk a gyűjteménynek, kifejezett szándék volt, hogy autentikus környezetben, egy gyárudvarban legyen a galériánk.
A magyar érdeklők száma a nyitástól kezdve fokozatosan emelkedik. Azonban még mindig inkább a művészek, kreatív emberek, lakberendezők látogatnak minket.
Számomra egy berendezésben leginkább a székek és a lámpák adják meg a hely karakterét, azonban egyelőre az emberek inkább kiegészítőket vásárolnak, amellyel egyedivé teszik a már meglévő bútoraikkal berendezett otthonaikat.
 


5. Azzal, hogy ezeket az eredeti tárgyakat felújítjátok, és újra visszavezetitek az emberek otthonaiba, komoly értékmentést végeztek.
Van példa arra is, hogy új funkciót kap egy-egy tárgy?
Nagyon sokszor adunk új funkciót egy tárgynak, hiszen az eredeti funkciójában már nem lehet használni egy belső térben. Ilyen egy régi állványos hajszárító, mely formájában és anyagában tökéletes állólámpának, vagy egy patinás felületű kábeldob adja magát dohányzóasztalnak. Így kap új életet egy betükrözött gyárablak, melyet már bárki felakaszthat a lakása falára vagy egy régi lovaskocsi ülés, mely egy nappali dísz lehet, mint kisfotel.
 


6. Szerinted mitől szerethető ez a stílus? Mi az, ami miatt az USÁ-ban és Nyugat-Európában ennyire felkapott?
Az emberek kedvelik, ha egy-egy tárgynak története van, személyes, és nem tömegtermék. Ezzel párhuzamosan, egyre többen figyelnek a recycled (újrahasznosított) dizájnra, és próbálnak olyan darabokat betenni az otthonaikba, ami 3 év múlva nem megy ki a divatból. Ugyanakkor keménységet is sugall a stílus, és néha meghökkentést vált ki egy vendégből, ha egy otthonban pl. egy orvosi vitrinnel találkozik.
 


7. Tulajdonképpen mit is jelent a lakberendezésben az, hogy ipari-stílus?
Az indusztriális stílust kétfelé bontanám.
Ami kis hazánkban különlegesség, ha magában a térben is vannak eredeti ipari emlékek, mintha egy üzemben élnénk. Látszó vezetékek és csövek, hatalmas osztott ablakok, betonpadló, és persze nagy belmagasság. Ilyenek pl. F. Kovács Attila loftjai vagy pl. a FitOut építészstúdió irodája.
A másik, amikor a mai enteriőrökbe az ipari és mezőgazdasági múltból bútorokat, kiegészítőket, használati tárgyakat mentünk át. Vagy eredeti funkciójában hagyjuk meg, vagy újraértelmezzük őket. Így lesz dohányasztal egy régi szállítókocsi, irattároló egy fém műhelyszekrény, és régi zománclámpák adják a világítást.
Ezek a darabok egyedivé, különlegessé teszik a tereket, valamelyest a régmúltba kacsintanak és remekül társíthatók mindenféle stílussal. Jól illik akár csak egy-egy darab a minimálhoz, a coutryhoz, retróhoz vagy egy klasszikus otthonba.
 


8. Ha jól tudom, fotózásokhoz, forgatásokhoz is el-elvisznek innen néha valamit. Van olyan film, hirdetés, ahol találkozhattunk már artKRAFT-os jószágokkal?
Sok tárgyunk járt már színházakban, televíziókban. Az Örkény Színház egyik darabjában most is látható a díszletben jó pár bútorunk, de hazai popsztárok videoklippjeiben, és hazánkban forgatott, külföldi filmekben is rendszeresen felbukkannak asztalaink, székeink, lámpáink.

9. Mik a jövőbeni tervek? Tervezel-e termék-bővítést? Kiállítást? Láthatunk-e ezekből a darabokból máshol is, mint itt a boltban?
A jövőben szeretnénk más alkotó emberekkel, cégekkel közösen egy kreatív gyártelepet létrehozni, ahol építészstúdió, cementlapos vagy táskagyártó cég egyaránt erősíti egymást.
Bútorok tekintetében pedig menteni az egyre fogyatkozó magyarországi régi gyárak berendezéseit, tárgyait, és az újrahasznosításukkal felhívni a figyelmet a ipari örökségünkre. 

Köszönöm az interjút!
 

Most pedig következzen a beígért nyereményjáték, és hogy a legjobb részével kezdjük:
a szerencsés nyertes gazdagabb lehet az ArtKraft által felajánlott nyeremények egyikének vagy mindegyikének, igen, jól olvastátok, mindegyikének, mert egy-egy húzás után minden név visszakerül újra a kalapba!
De lássuk, mit lehet hazavinni annak a szerencsének, aki teljesíti a feltételeket:

egy darab gurulós dohányzóasztal (méretek:120x80, mag: 35 cm ) és/vagy
egy darab ipari asztali/fali lámpa (barnás, zöldes színű. Újravezetékezve, felülete eredeti állapotú. Mérete: magassága: 50 cm, búra átmérője: 8,5 cm) és/vagy
egy darab barna, bőr medicinlabda (mérete: átmérője: 30 cm).
(a kép a nyereményeket mutatja együtt!)

 
És mit kell ehhez tenni?

1. Légy tagja az ArtKarft Facebookos csoportjának (ehhez itt tudsz csatlakozni) és az ágy-asztal-tv blog Facebookos klubjának is (ehhez pedig ide klikkelve tudsz csatlakozni).

2. Küldd el az ágy-asztal-tv blog Facebookos klubjának applikációjában feltett kérdésre a helyes választ, amit ide klikkelve érsz el.

A játék a bejegyzés kikerülésének időpontjától, 2012. május 22-e (kedd) 17.00 óráig tart.

A játékban mindenki csak egy válasszal indulhat, és csak az vehet részt benne, aki - FONTOS! - tagja a fent említett két klub Facebookos csoportjának, valamint a jó választ küldte el :)

Az email címeket semmire nem használjuk, a nyerteseknek a nyereményekért 1 hónapon belül ide kell befáradnia
:
Budapest, 1222
Nagytétényi út 106.


Küldjétek el a linket ismerőseiteknek, barátaitoknak, és nézzetek szét az üzlet honlapján is!
Várjuk nagyon a helyes válaszokat!

Ha tetszett a bejegyzés, gyere, csatlakozz az ágy-asztal-tv blog Facebookos klubjához.
Ezt megteheted ide kattintva.

Címkék: férfiak nők közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr964524431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása