<div id=
 
15

Filmes enteriőrök... avagy Amelie Poulain csodálatos lakása

KentaurBen , 2010.02.23. 13:11

Már most szólok előre, hogy lesz spoilerezés, innentől vessen magára, aki tovább olvas.

(de ha nem láttad, irány a videótéka, mert ezt a filmet tényleg érdemes megnézni)

 

Történetünk főszereplője Amelie Poulain, egy párizsi kis lakásban éli - a saját maga által gondosan felépített, és biztonságos fantázia-elemekkel jól kibélelt - szingli-életét...

...míg egy nap, az egyik meglazult szegélycsempe mögül egy hajdalvolt kisfiú féltve örzőtt kincses dobozára nem bukkan.

 

Azt hihetnénk, hogy innentől a film arról szól majd, hogyan juttatja el a ma már meglett korú nagypapához a ládikát, de nem csak, sőt, valami megváltozik, és Amelie addig csendesen folydogáló, elszigetelt élete totálisan felbolydul... jönnek a titkos akciók, nyomozás, egészen a szerelmes happy end-ig.

 

Párizsi romantikus lakáskáról sokan álmodozunk... a film után meg különösen egy efféle cukiságról... nézzük hát meg, Amelie hol is él pontosan.

 

Az első dolog, ami kitűnik a színek közül, az a sok-sok narancs, ami a meghitt - Jean-Pierre Jeunet mester, a rendező által gondosan odakomponált - tompafényű kislámpák miatt inkább tűnik pirosnak...

 

... de ellensúlyként két jelenetben is találkozunk egy-egy kék lámpával.

Kék a pirosban: azon túl, hogy azt jelzi, francia filmmel van dolgunk... gyerekszobai/furafelnőtti hangulatot áraszt, főleg a további, egyedi kiegészítőkkel:

beszélő malacka-lámpa és egymással diskuráló fura festmények, amelyeket a német Michael Sowa festett... fűzöld televízió.


 

Az előszoba színvilága a nappali és a háló hangulatához passzol, igaz, itt egy fokkal markánsabb a minta, de ez szinte fel sem tűnik...

 

A lakás egyetlen hétköznapi, megszokottól nem eltérő helyisége a fürdőszoba, és bár egy fiatal felnőtt (23 éves) nő a főszereplő, ez mégis nagymamás, ... viszont, ha belegondolunk, a cselekmény szempontjából pontosan innen indulnak a bonyodalmak :)

 

A konyha: ofkorsz még egy vörös fal befigyel, a többi sárga-piros-mesemesemátka-óriáscsempés, ill. van egy, a ház udvarára nyíló ablaka: a párkányon cuki fűszernövények és doromboló cica...

... és a nappali felé praktikus ételkiadó-ablakocska.

 

Mindent egybevetve: a lakás hangulata bár furcsán barátságos-kuckós, és tele van meglepetésekkel, művészi és különc kiegészítőkkel, a tapéta-választás pedig gondolkodásra készteti az embert: miért nincs nekünk is olyan, a puszta fehér falak helyett?

Fotók innen meg innen.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere, csatlakozz a blog Facebookos klubjához.
Ezt megteheted ide kattintva.

 

 

Címkék: nők

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr891783586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2010.02.23. 14:15:34

ami a film nézése közben nem tűnt fel, az, hogy ez a lakás legalább 70 négyzetméteres. ez Párizsban legalább 1500 Eu-hó. hogy fizetne ki ilyet Amelie, a pincérlány? hiteltelen az egész. persze most elrontottátok egyik legkatartikusabb filmélményemet.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2010.02.23. 14:22:19

@Perselus Piton: szerintem - bár ez a filmből nem derül ki - a sajátja.

ó, de miért is rontottam el?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.23. 14:27:11

Szerintem ilyen tapéták csak megfelelő irányba nyíló megfelelő méretű ablakok mellett funkcionálnak. Minden más esetben rengeteg lámpa, mécses, csillár és falikar kell, hogy ne bukjunk fel a szanaszét heverő rengeteg csetreszben, izében és bigyóban. A sok villanyvilágítás meg amúgy is eléggé pincehangulatot kelt, ami néha otthonos és meleg is tud lenni, de huzamosan abban élni? Hol van a beszűrődő napsütés?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.23. 14:30:25

Ja, jó poszt amúgy. Javaslom továbbá így az idei szemlén bemutatott Látogatás című filmet, mint idevágó érdekes magyar példát, de várok más filmes enteriőröket is. Van sok.:)

rekatot 2010.02.23. 15:36:17

Nagyon szeretem én is a film hangulatát, ami talán ennél is jobban teszik, az Almodovar világa. Mondjuk a Mindent anyámról. :)

chilling 2010.02.23. 15:54:42

ezdejóez! :) imádom!

MCMLIX 2010.02.23. 16:21:10

aki ezt a filmet szereti, az rossz ember nem lehet.

janettaylor · http://www.janetteria.com/ 2010.02.23. 16:32:39

Hello Ben,

Feldobtad a napom! :-) Nagyon tetszik ez a poszt.

Chalabre (törölt) 2010.02.23. 17:46:53

A film életem egyik legemlékezetesebb, leginkább ajánlott filmjei közé tartozik. Alapfilm.

Azonban a fenti lakásban nem szívesen élnék. Olyan rendetlen, túlontúl színes, idegesítően színes, vibráló, és nem megnyugtató, tele porfogókkal, csecsebecsékkel, giccsekkel. Nincs benne rendszer, átláthatóság. Nekem nem praktikus, nem életszerű, hanem filmszerű, mert ebbe a filmbe valóban tökéletes lakás volt, illett a bohó, álmodozó, javíthatatlanul idealista naiv lánykához és gondolatvilágához.

Kihagyhatatlan...

zip 2010.02.23. 18:01:24

nem hiszem hogy bécs es parizs között nagy ingatlanárbeli különseg lenne, egy 70 négyzetméteres lakás bécsben...persze függ attól is hogy hol, max 8oo euro. átlagkereset olyan 15oo euro körül van...bécsben simán lehetne ilyet bérelni

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.02.23. 18:25:40

@Perselus Piton: Nincs-e??? Ha örökölte, honnan volt pénze illetékre, ha meg vette, akkor miből?!

fuck.buddy 2010.02.23. 20:53:03

isteni a poszt, nagyon inspirál! a film nemkülönben! köszi köszi, Ben!

fuck.buddy 2010.02.23. 20:55:46

Bergman lesz? moondjuk Fanny és Alexander? de szép lenne!
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása