<div id=
 
komment

Az IKEA-titok - 2.rész, a feketeleves

KentaurBen , 2010.04.22. 14:29


Miközben szerte a világon a napokban ünneplik a Föld Napját, gondolam, stílusosan ma egy rendhagyó poszttal jelentkezem.

Jöjjön az IKEA-sztori második része, azon belül is a feketeleves... ami a húúú, "sose gondoltam volna, pedig olyan szépszál férfi"-kategória.

(közlemény: a szerzô szakmailag nagyra értékeli az IKEA tevékenységét, hatását, hisz mint tudjuk, nélkülük Magyarországon még mindig fényesre lakkozott retrobúrtorokkal lenne tele minden lakás, bennük a tévé tetején horgolt terítôvel)

A svéd "mese" és sikertörténet 1926-ban indult el, amikor az alapító, Ingvar Kamprad megszületett Småland tartományban, Dél-Svédországban. Ingvar egy Elmtaryd nevű farmon nőtt fel, közel Agunnaryd faluhoz. Már gyermekként is tudta, hogy egy saját üzletet szeretne.
Az IKEA név is ebbôl született: Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd

Tény1:Ingvar Kamprad tinédzserként tagja volt a náci-közei New Swedish Movement nevû mozgalomnak (Nysvenska Rörelsen), ami okozott némi feszültséget, mikor az IKEA elkezdett boltokat nyitni Izraelben.

Tény2: Az IKEA ma sem franchise-rendszerben mûködik, mint pl. a McDonald's, hanem ma is az alapítók tulajdona.
Urbánlegend: amikor 1990-ben megnyitotta nálunk elsô dobozáruházát, mi voltunk a világon az elsô ország, ahol ezt a szép, családi hagyományt megtörve, valamennyi tulajdonrész a magyar államhoz került. Gondolom, azóta már vissza.
(Az IKEA történeti hátterérôl itt olvashatsz többet)

Sikerességének kulcsa: nem fogjátok elhinni, a pofonegyszerû, olcsón-jót-alapszisztémára épül.
Árnyaltabban: szinte minden korosztály számára, a sótartótól a kanapéig kínál stílusos, modern, komplex enteriôröket.
Már gondolkodni sem kell, csak másolni.

Tény3: az IKEA volt az elsô, amely áruház nemcsak hogy megengedte, hogy beleülhess, belefetrenghess a bútorokba, hogy fotózhass az áruházban, de még centit is ad a pontos méretegyeztetéshez.

Gyakran találkozni ikeás cuccok alján Made in China, Made in Romania stb. feliratokkal, ami az olcsón-része a dolgoknak.
Tény4: A cég ugyanúgy mûködik, mint egy multi, ott dolgoztat, ahol a legolcsóbb, természetesen a jó része a dolgoknak, hogy ahol megjelenik, keresi a helyi forrásokat, akik bedolgoznának, de az elvárt minôségbiztosítási szint olyan magas, és ezért cserébe híresen annyira keveset fizet, hogy pl. nálunk egyetlen cég szállít csak be nekik, a Szarvasi.
Aki esetleg látta az IKEA és ami mögötte van (az M1-en adták 2003-ban) c. filmet, láthatta benne, ahogy a kis kínai gyerekek hogyan hajlítják rusztikusra a bolban már ártatlanfehérre kent romantikus ágy támláját, a kis indiaiak meg antikolják a szép cserépedényeket.

Tény5: A felhasznált anyagok tekiktetében - a természetes hatás kedvéért - kitüntetett szerepet kapnak a különbözô fa alapanyagok: a fenyô és fôként a nyír.

A felhasznált fa alapanyagok tekintetében kitüntetett szerepet kapnak más országok fenyôi és nyírfái. A svédek nagyon odafigyelnek, hogy országok erdôsültsége ne csökkenjen, tehát nagy környezetvédôk ôk, a saját hazájukban.
(mint tudjuk az erdősültség mértéke, illetve az erdők termelte biomassza gyarapodása jelentős mennyiségű szén-dioxidot köt meg a légkörből, ami az üvegházhatás mérséklése szempontjából igen jelentős.)
Svédországban ez 66, 8 %, nálunk pedig 21,5 % (2005-ös forrás innen)

Tény6: nagyban hozzájárul a bútorok árainak alacsonyan tartásához a lapraszeretség, azaz nem kell nekik összeszerelni, majd megteszed te magad.
Ami a nagy elônye, az a hátránya is: nem születtünk mindannyian ezermesternek, pedig ezekbôl a bútorokból csak akkor hozható ki a leghosszabb élettartam, ha jól, szakszerûen vannak összeszerelve.
Kéz feltart, aki kapott már sírógörcsöt ikeás bútor összeszerelése közben, vagy kész lett vele valahogy, és a kicsit billegô, mozgó bútort használta végül, mert jobban nem sikerült?

Tény7: Az IKEA számos designert alkalmaz, hogy termékei mindig naprakészek legyenek.

Ami lényegében finomhangolást jelent, hisz a hatalmas sortimenten csak egy keveset változtatnak.
Ha van, nyiss ki egy nagyon korábbi katalógust, és egy mait. Olyan nagyon sokat nem változtak a dolgok. Akkoreztígyhogy?



Tény8: Ikeás bútorokkal lakást berendezni Nyugat-Európában egyet jelent azzal, hogy kevés pénzed van, vagyis diák vagy vagy fiatal, aki most kezdi az önálló életet.

Az ottani bérek/árak viszonylatban ez azt jelenti, hogy mire találsz egy jól fizetô állást, az egészet úgy, ahogy van szépen lecseréled drágább bútorokra.
Nálunk, az itteni bérek mellett sokan választják az IKEÁ-t, mert a többihez képest még mindig olcsóbb, de ha már fentebb szóba került a McDonald's, míg az ámerikában népkonyha, nálunk szintén nem a legszegényebbek járnak mekdonálcozni.

Uccsó: állítólag maga Kamprad találta ki, hogy az elôtérben kapható hotdog 5 svéd koronába kerüljön, mert azt könnyen megtalálják az emberek a pénztárcában, és egyszerű vele fizetni, és azóta is annyi. Ugyanígy a világon mindenhol előírás, ezért ilyen olcsó nálunk is.

Hamarosan jön a 3. rész, amiben persze szó lesz arról, hogy az IKEA nemcsak ezt az egyszerû stílust tolja, hanem van neki több olyan leányvállalata, ahol prémium kategóriás, hightech bútorokat forgalmaz, és van olyan, ami a nagypolgári, nehézbútoros vonalat viszi.

És még sokminden. A kérdés még mindig ugyanaz: love or hate?

Befejezésként nézegessünk megint szép skandináv lakásbelsôket:



Fotók, forrás innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen.

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr911942575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedvenc Otthon · http://kedvencotthon.blogspot.com 2010.04.22. 19:30:36

Jó a sztori feldolgozása, és a képek is: végre láttam a fekete kolibris tapétánkat egész falas türkizben...:)

Hentes pékné módra 2010.04.22. 19:30:49

Jó post, élvezettel olvastam. Az egyetlen amit nem értek, hogy ezek mióta titkok? Eddig is tudtuk :S

cherrypie 2010.04.22. 21:45:19

a konyhabútor frontok egyes típusait sopronban gyártják, legalábbis tavaly még ott gyártották (made in hungary matrica figyelt minden ajtón és fiókon)... persze lehet, hogy azóta megszakadt az együttműködés. :)

A Fórum Trollja 2010.04.22. 21:56:09

és az első tényhez még egy kiegészítés: ha lehúzol tíz évet az IKEÁnál, kapsz egy kitűzőt ami egy aprócska "S" betű! újabb tíz év után kapsz mégegyet amit ha a másik mellé teszel akkor könnyen ki lehet találni mit kapsz: SS

(gyk: ww2germanhelmets.com/images/M1935-Waffen-SS_Decal.jpg )

A nép fia 2010.04.22. 22:13:31

Nekem még nem volt problémám a termékeivel. Sok mindent lehet kapni, relatíve olcsó is, rengeteg apró konyhai eszköz irtó praktikus, és vannak olyanok is, amit ott láttam először.

A konyhájuk is finom, szeretem a skandináv ízvilágot, a rénszarvast különösen.

Barna László · http://www.creacommedia.hu 2010.04.22. 22:20:33

A héten voltam először és tetszet ta feeling. A mattot a 100Ft-os hotdog adta a belemnek. Na meg a kis ceruzát is megkedveltem

driopios 2010.04.22. 22:24:26

@A Fórum Trollja: És 30 év után mit ad ki? Vagy akkor H betűt adnak és újabb tíz évre még egyet? Komolyan kíváncsi vagyok.

Csabi. 2010.04.22. 22:41:38

"McDonald's, míg az ámerikában népkonyha, nálunk szintén nem a legszegényebbek járnak mekdonálcozni."

Akkor a Blahára azért érdemes lenne beugrani egyszer:)

Linusblabla 2010.04.22. 22:54:02

Azonkívül a Szatmár Bútor gyártott nekik konyhabútor elemeket, legalábbis jó pár évvel ezelőtt. Továbbá a Rondo Hullámkartongyártó Kft. különféle hullámkarton tároló dobozokat gyárt már több, mint 10 éve az Ikeának. Ennyit a pontosság kedvéért. Egyébként pedig amilyen nemzetiségű éppen az illetékes beszerző, annak az országnak a vállalatai erősen előnyt élveznek a beszállítók között. Eléggé gyenge egy blog, ennél több infót kellene adnod, mutatnod. Ennyit egy kisiskolás is összeguglizik.

Sólyomszem 2010.04.22. 23:26:49

Csak annyit fűznék hozzá az utolsó mondathoz, hogy ezek NEM "szép skandináv lakásbelsők" a fotókon, hanem skandináv lakásbelsőket imitáló (na jó, ötletadó) reklámfotók. Ezekben szerintem soha nem lakott senki. Teljesen üres, rideg, élettelen szobák. Ha valaki mégis ilyenben és így lakik, csak sajnálni tudom.

teddybear01 2010.04.22. 23:34:38

"nagyban hozzájárul a bútorok árainak alacsonyan tartásához a lapraszeretség, azaz nem kell nekik összeszerelni, majd megteszed te magad.
Ami a nagy elônye, az a hátránya is: nem születtünk mindannyian ezermesternek, pedig ezekbôl a bútorokból csak akkor hozható ki a leghosszabb élettartam, ha jól, szakszerûen vannak összeszerelve."

Ami az összeszerelést illeti, azt még szakember sem tudja többnyire rendesen megcsinálni. A szerelőelemek is csak spiáter fémből vannak, és a ragasztót sem adagolják túl.

A költöztetők előre szentségelnek, ha meglátják az ikeabútort. Gyenge, vékony pozdorjalemezből és szintén széteső puhafából nem lehet tartós bútort csinálni. Két költöztetés, vagy egy elevenebb gyerek, és be lehet fűteni vele,ha van hol.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2010.04.23. 00:15:55

@Sólyomszem: a fotók fele svéd ingatlan hirdetésekbôl, másik fele profi fotósok oldalairól származik (lsd alul az innen feliratokat) . szóval ezek valódi skandináv lakásbelsôk.
@Linusblabla: köszi a kiegészítéseket.

carlo74 2010.04.23. 00:45:19

a MARKETING hogy maradt ki?
a világon vezet a jó kommunikációjával.
a prosik, a tálalás mind mind professzionális, és elsőrangú.

Jossarian 2010.04.23. 00:46:35

Hello, a "Teny 8" sajnos nem talalt... :) itt mindenkinek van ikeas butora, fuggetlenul a vagyoni helyzettol. mert szeretik. meg nalam is akad, pedig en nem szeretek toluk vasarolni, megis becsuszik :D
ja es az itt=svedo.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2010.04.23. 00:49:30

@carlo74: türelem, ez még csak a 2. rész volt :)

Jossarian 2010.04.23. 00:56:31

@KentaurBen: ja ertem, nem vagyunk ny. europa... halistennek :D mar vissza is vontam a beszolasomat ;)

Átokfajzat 2010.04.23. 00:59:26

ez ilyen trendizőblog?

J. McClane 2010.04.23. 05:44:26

Sopronban a Swedwood (ami IKEA tulajdon) gyárt konyhafrontokat (többek között) az IKEA-nak.

Zelefánt 2010.04.23. 06:05:44

Az IKEA sajnos nem bútorokat gyárt, hanem afféle színpadi díszleteket. Vettem már náluk gardróbszekrényt, könyvespolcot -- gagyi az egész, telis-teli gyártási hibával (félig befúrt furatok, elporladó fapöckök, stb).Valódi fát sem mindig találtam bennük.
Amiben viszont tényleg jók azok a mütyürkék, kiegészítők: tányérkészletek, dobozok, lámpák, ilyesfélék.

magyar bucó 2010.04.23. 06:56:48

@teddybear01: Lófület.
A fa könnyű, erős és a bútor könnyen szétszedhető, újra összerakható.
A nomame bútorok (amelyek árban alternatívát jelenthetnek) pozdorjából vannak, ami nehéz és gyenge, nem szétszedhető, viszont mozgatástól szétesik.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.23. 07:26:36

Ezek a szép lakás belsőterek?
...
Biztos velem van a baj.

Egyébként meg 1 éve néztünk bútort többek között itt is az egész lakásba. Igazi fából gyönyörűen megcsinálva, még mindig egy helyi asztalosmesternél olcsóbb, mint a bútorlapos áruházakból. Pedig jól járt ő is, meg mi is spóroltunk több mint félmilliót. Hasnoló kategóriában meg bőven milliós lett volna a különbség.
Ennyit az olcsóságról. Arról nem is beszélve, hogy azok a bútorok a lakásra lettek szabva, tökéletesen kitöltve a tereket és illeszkedve a környezethez. ez is egy nagy hátránya a szabvány lapraszerelt dolgoknak.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.23. 07:29:10

@troll: Hogy olyan, manapság szégyellnivaló dolgokat ne is említsek, hogy magyar emberhez került a pénz, nem pedig egy x-edik multi szívta ki az országból. :)

mobilház 2010.04.23. 07:54:21

Ugyanez a helyzet a szintén svéd eredetű, itthon a fiatalok körében népszerű H and M (Hennes and Mauritz)divat ruhabolttal, pl. a Váci utcában. Svédországban, ha HM cucc van rajtad, az írtó CIKI!!!!!!!!! Onnan csak a legszegényebbek öltözködnek. Így el tudod képzelni, micsoda haszonnal árulank?????????!!!!!!!
Csak azt nem értem, hogy ezt hogy lehet megcsinálni nálunk????
Úgy, hogy itthon mindent az 1000-szeresére emeltek az utóbbi 20 év alatt, leszámítva a fizetéseket. Így lehetnek ezek a külföldön "gáz multik" itthon trendi, gazdagságot tükröző szimbólumok.

2010.04.23. 07:57:50

Love.
Ennek ellenére nem tudom elképzelni, hogy a lakásom csupa IKEA-val legyen berendezve, de gondolatébresztőnek sokszor jó.
Nekünk még nem igazán voltak nehézségeink az összeszereléssel, fényévekkel pontosabbak a furatok, meg a mellékelt csavarok is meg szoktak lenni, nem úgy, mint a többi magyarországi bútoráruház termékeihez.
Egy KIKA-hoz képest (ami mondjuk szintén nem dizájner bútor persze ;-) meg kellemesen letisztultak a dolgaik, nincs giccses német stílus, mint ott.
Jegyzem meg, Mo-n az is lehet a sikerük titka (néztétek, hogy a legnagyobb válságban is, mikor máshol senki nem vásárolt, itt sorok voltak, illetve MINDEN korosztály ott állt a sorban???), hogy vagy van ez a kategória, vagy van a KIKA és társai által árult német giccs (jó ott is van néhány pofás termék, főként kiegészítő, de zömében nem a letisztult visszafogottság a jellemző a stílusukra) vagy vannak a pofátlanul drága dizájner bútorok. (kedvencem vmlyik lakberendezési magazinban az olcsó-drága rovat, amikor mondjuk egy váza 5ezer az IKEA-ban, és 90ezer a dizájnerizében)
És slussz...aki gyorsan, könnyen szeretné berendezni a lakását, annak ennyi.
Asztalosmesterekkel sokszor szívtunk, soha semmi nem volt meg időre, sajnos, a minőség is kétséges tud lenni, akármilyen gyönöyrű referenciákat is hoz magáról.
Az első konyhánk IKEA volt, kicsit gagyi volt (pehelykönnyű frontok), de szemre pofás. A másodikat már egy asztalos csinálta, pont mert jobbat akartam, de itt meg jópár zsanér csálé lett, nem úgy nyílt a fiók, mint megbeszéltük, nem volt praktikus a szekrények belső felszerelése (pl. fiókosztók), hiába beszéltük meg ezt is. Pár év múlva esedékes a harmadik konyhám, fő is a fejem, hogy honnan legyen.. ;-)

2010.04.23. 08:11:32

@mobilház:
ezt hogy érted? Itthon árul extra haszonnal, vagy kint?
Persze azzal árul, de szerintem főleg kint, mert mondjuk egy póló kerül neki 5 svéd koronába, eladja 80-ért.
Itthon is 80 svéd koronányi forintért adja el, csak az itthoni középréteg, aki a H&M-ben vásárol még annyit sem keres, mint a svéd szegény. De ettől ő még ugyanazt a nyereségességi rátát tartja mindenütt a termékre, max. itthon kicsit kisebbek a költségeik, mert kevesebb a saját alkalmazottjaik bére is, meg talán még az üzletek bérlése is kevesebbe kerül.

IkeaWazz 2010.04.23. 08:56:01

Azért arra vigyázzon, aki IKEA-ban vásárol, hogy ismeretlenek rendesen dézsmálják a csomagmegőrző tartalmát. Az IKEA meg magasról tesz a dologra, gyakorlatilag letagadja, nem vesz róla tudomást, nem tesz ellene az égvilágon semmit.

Bővebben:
homar.blog.hu/2010/03/18/konnyu_lopni_az_ikea_bol

Folytatása:
homar.blog.hu/2010/04/15/re_konnyu_lopni_az_ikea_bol

Wazz

Hümüzhümümüz 2010.04.23. 09:08:13

Szeretem az IKEA-t, de bútort még nem vettem ott. Kiegészítőkért viszont csak oda megyek. Bár ennek az a hátránya, hogy a Vacsoracsatában ugyanolyan étkészlete volt valamelyik nyomi celebnek, mint nekem és ez bacta a csőröm. :(

Vicc az, hogy a 77-es katalógus elején levő hintás fotel most is divat. :)

ngj 2010.04.23. 09:15:03

A Tény5 nem tudom mit szerene mutatni. Megfelelő erdőgazdálkodással a fa bútor jobb mint bármi más. Trianon után amikor a 84%-át az erdőinknek elveszítettük 11,8%!!! volt az erdősültség, 1990-ben 18,2% most 20,1% körül van. A terv hogy 50 év múlva 27% legyen ez az amit optimálisnak tartanak. A két ország össze sem hasonlítható.

Szerintem ha tudatosan vásárolsz jobban jársz az IKEA-val, mint a hasonló termékeket árusító boltokkal.

Amit lehet megcsinálok magunknak, de van jónéhány dolog amit anyagköltségben sem lehet kihozni annyiból mint amennyiért árulják.

Pierre vallomásai 2010.04.23. 09:17:10

Szerintem vannak jó dolgaik. Ha az ember okosan és tudatosan vásárol akkor sikerül jó áron kifogni a termékeket.
Mellesleg, én is csatlakozom ahhoz a véleményhez, hogy külföldön tényleg a csórok járnak oda vásárolgatni. Konkrétan svédországban élő ismerősöm mondta, hogy volt többször is a kinti IKEA-ban, és mindig tele van arab emberkékkel.

Jozsó_ 2010.04.23. 09:22:52

Nekem csak pozitív tapasztalataim vannak az IKEA-val kapcsolatban. Szinte az összes bútorunk onnan van. Minőségi gondunk csak az ággyal volt, vmi vacak eltört benne. Szó nélkül cserélték. Aztán megint eltört, megint cserélték. Utána már kicserélték inkább az egészet, de jött a szállító hozta az újat vitte a régit.

Az összeszerelés sem annyira bonyolult, így az x-edik után szerintem már nagyrészt papír nélkül is menne.

Pierre vallomásai 2010.04.23. 09:27:53

Nagy fazon ez a csóka. Ha jól emlékszem egy üzleti gálára volt hivatalos, ahova busszal érkezett és nem akarták beengedni a biztonsági őrök.Nem hitték el, hogy a világ leggazdagabb emberei közül való.
Amúgy sokat tanulhatnánk tőle a spórolást illetően, illetve a mentalitását is tovább vihetnék a magyar vállalkozók többsége is.
Miszerint nem jó megközelítés az a céges szemlélet, hogy 1 hét alatt akar meggazdagodni a magyar ember!

respecta /01 2010.04.23. 10:02:33

Továbbra is szívesen nézek be hozzájuk. Ami lemaradt: kedvelem anyagaikat (kész és méterárú).
Gyakorlatilag ismert tények a posztban lévők (bár ki tudja mi jön tovább).
Eleinte problémáztam, ha a "made in" másképp folytatódott, mint amire számítottam...már fel sem tűnik. Sajnos annak ellenére sem, hogy megrázott, amikor az indiai gyermekmunkáról láttam tényfeltáró riportot...

eso 2010.04.23. 10:29:44

Egyértelműen LO-VE.
Az IKEA a Usability megtestesítője a bútoriparban. Mert ha veszel tőlük egy komódot/gardróbot/konyhabútort, ezerféle kiegészítőt kapsz mellé, ami tökéletesen beleillik, és maximálisan kihasználhatóvá teszi. Minimál, de mindennek funkciója van - talán ezt nevezik a skandináv letisztultságnak?
Nekem majd az egész lakásom onnan lett berendezve, és messze nem lenne ilyen jól használható és praktikus, ha az RS bútorba vagy a Kikába megyek - ezek jöttek volna ki ugyanennyiből.
Konyhabútorban pedig egyértelműen az IKEA a nyerő nálam: vannak most már nagyon szép előlapok, és már nem csak a fehér vázakat kapni. De volt szerencsém csináltatott bútorhoz is: sosem volt egy precíz munka, de az évek során használhatatlanná vált: sinből kieső fiókok, lógó ajtók...

eso 2010.04.23. 10:30:54

Jah, az összeszerelést pedig mindig rémesen élveztem - raktam már össze kétemberes polcot egymagam, pedig a képregény szerint így sírnom kellett volna. ;)

Ungabunga · http://hatter24.hu 2010.04.23. 11:04:23

@teddybear01: Nem értek egyet. Kétszer költöztem, több faalapú Ikeás bútorral, és nem lett semmi baja.

Joxy · http://gvk-egyesulet.hu/ 2010.05.05. 19:57:43

Nálam az egész lakás az IKEA-ból van berendezve, én raktam össze az összes bútort, sohasem semmilyen gondom nem volt az össze szereléssel. (lehet csak simán szerencsém volt?) Szinte minden Leksvik-ből van, és a konyhának is fa a frontja, elég tartósnak néznek ki a dolgaink. Családunkba sok szívás volt a maszek asztalosokkal, így hát mi mertünk mások lenni :)

Haddel · http://zastava.gportal.hu 2010.05.13. 23:29:13

Mi egyszer raktunk össze Ikeás konyhabútort,semmi probléma nem volt vele.A tömör fa munkalap nagyon tetszett,amit kivágtunk a mosogató helyéről,azt a darabot meg is tartottam.Hibátlan vágódeszka lett belőle ;)

plumpy80 2010.12.06. 13:29:37

Nem csak egy hazai cég szállít neki, a konyhai berendezések (Hűtők, főzőlapok, sütők és elszívók) is itthonról mennek, ugynais mind Electrolux. Tény, hogy nem rég óta. Tehát Jászberényből és Nyíregyházáról származó cuccok vannak az európai IKEA-kban.

plumpy80 2010.12.06. 13:40:35

Ja és egyértelmű LOVE. Lehet, hogy nyugat-európában ez prosztó, meg szar, de nekem TETSZIK. És elégedett is vagyok vele. Mondjuk nem az egész lakás IKEA-ból van berendezve. És nem hiszem, hogy műszaki zseninek kell lenni egy bútor összeszereléséhez, elég világosan le van rajzolgatva, egy csavarhúzót meg nem nagy kunszt kezelni... Aki egy ilyen bútort nem tud összerakni, az a konyhai robotgéppel vagy botmixerrel is bajban lesz...

jy 2011.01.19. 08:54:07

love or hate? mind a kettő. én és az ikea: a love-hatred relationship. ma fogok írni róla. rengeteg, tök tanulságos komment. az ikea-cikkeid az elevenünkbe vágtak, vagy mi.

AnnaPanni 2011.05.16. 13:01:08

Egy fedett játszótér a gyereknek amikor esik, kávézhatok (ami mondjuk nem jó, de meleg és függő vagyok) a gyerekemre meg senki nem szól rá, mikor ezt esküszöm nem értem két évesen ebben mi a buli, de kipróbál minden fotelt.

Otthon van két Billy könyvespolcom, nagyjából 20 évesek és remek állapotban vannak. Egy hangyányit elsárgult a fehér színe. Most Ausztriában élünk és gazdaságosabb volt az albérletbe újat venni itt. Ez már elmond valamit. Sajnos viszont így nagyon szembeötlő, hogy az otthoni Billyk sokkal jobb minőségűek. Az itteniek már sehol sem lesznek 20 év múlva.

Engem nem zavar, hogy mi az igazi, vagy a kirakati lakásbelső a képeken. Bármelyik más bútoráruház katalógusával összehasonlítva messze a legélvezetesebb és legtartalmasabb az ő marketingjük.

S bár a mi szemszögünkből az indiai gyerekek dolgoztatása embertelennek tűnik, azért azt tartsuk szem előtt, hogy sok családot az ilyen gyerekek tartanak el. A mekit addig fúrták, míg bezárt egy indiai gyárat, ahol az apró gyerekkezek a hepimilt rakták össze. Az ott dolgozó gyerekeket ezzel halálra ítélték, mert más munkához nem jutottak, és a családjaikkal együtt a segélyszervezetek alamizsnáin halhattak éhen.

Egyetlen sikeres multi sem az emberségéből nőtt multivá. Az ikeában nem, de más multiban dolgoztam még diákként, ami mellett volt ikea barátokkal, így oda is beleshettem. Lehet, hogy nem maga a tökély, de jobb, mint a többi.

A két S az azért kemény!

kpista 2011.06.20. 06:33:37

Az összeszerelhetőségről:
Anno a cégünk vett egy 3+1 részes L-alakú recepciós pultot 4 dobozban. Mint fás szakembert, engem bíztak meg az összeszerelésével. Ismerve az IKEA bútorait az összeszerelési útmutató elolvasásával kezdtem és összeraktam a legnagyobb és a második elemet, utána a +1 -t, majd következett az L sarka. Akkor derült ki, hogy először ezt kellett volna összerakni, majd a másodikat; ezért azt szétszedtem. Összeszereltem a sarkot, hozzá másodikat - és nem tudtam hozzáilleszteni a nagyot. Nosza szétkaptam a másidikat, leszerelve a L-ről, szét a legnagyobbat, végre elolvastam a +1 összeszerelését. Szerencsére. A végső szerelési sorrend: sarok, +1, nagy elem a kettő közé, kis elem a sarok mellé. Ezután egy órával kész lett, hibátlan és vagy 5 évig szolgált gond nélkül.
Csak azért írtam le, mert a bútor már a kezdetben részben 2x-3x lett szétszedve és összerakva és kibírta. Nem szakadt ki a szerelvény a pozdorjából, nem szakadtak meg a menetek a csavarokban. Jól átgondolt a lapraszerelés és a minőség is jó. Ne becsüljék le.
Hiba volt, hogy nem volt tájékoztató a kombinált bútor összeszerelési sorrendjéről.

betűtészta 2011.08.28. 01:42:57

Színpadi díszletek? Olcsó ratyi? Nehéz összarakni sírás-rívás nélkül? Mi van? Semmit nem értek ezekből a hozzászólésokból.
Majd mindenem a lakásban IKEA származék.Nem hinném,hogy ratyi csóró lennék a majd 700 ezres konyhámmal meg a majd 60 ezres dohányzóasztalommal és még sorolhatnám,,,,Ha valakinek más az igénye szíve joga de lenézni egy kitalált indok miatt :) vicc.

betűtészta 2011.08.28. 01:44:39

Hja akkor engem is lehet sajnálni a "rideg és hideg" életterek miatt, mert ha nem gond nekem is tetszenek a képek a cikk végén.
Csak hát ja kit milyen környezet tud inspirálni.

hopszmariska 2011.09.05. 15:14:33

Fejben végeztem SWOT analízist, így az eredmény az lett, hogy love. Sok minden idegesít svédéknél, de még több dolgot szeretek. És igen, megmentette az országot az olyan rettenetes szokásoktól, mint pl. az Impulse és Limara flakonok dekorációként történő újjászületése a vitrinben a horgolt terítőn. Rettenet.
Az IKEA letisztult, egyszerű bútoraival simán össze tudom passzintani a biedermeier komódot, de adott esetben, ha rám szakadna a bank, nem feltétlen dobnám el a meglévő Ikea cuccaimat, inkább kiegészíteném egy-két karakteres designer bútorral. Jó pont még a svédeknél, hogy könnyű a bútorokat szerelni, nekem is bírják a költözést, és nagyon praktikusak. Egyik albérletből a másikba cuccolásnál egy óra alatt szét tudom szerelni a könyvespolcaimat, ugyanennyi összeszerelni is, és így megspórolok egy kört a furgonnal, benzint és időt takarítok meg. Szinte minden bútorom tőlük van, úgyhogy engem is lehet sajnálni, mert nekem is tetszenek a fenti képek...
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása