<div id=
 
4

Designapartmanok Budapesten / Design Apartments in Budapest

KentaurBen , 2010.05.05. 12:32

Folytatódjon a designhoteleket bemutató sorozat egy rendhagyó résszel, mégpedig Budapest elsô design magánszállásával.

Egy belvárosi bérház elsô emeletén található polgári lakást alakított át a tulajdonos, Pozsonyi Attila (djpozsiként nem hiszem, hogy ismeretlen lenne a neve a magyar könnyûzenében járatosak számára, egyik projektje pedig azok elôtt sem, akik evôr néztek m1-et, ugyanis a népies-fraktálos összekötô filmecskék alá ô kevert zenét), akit egy bloginterjú erejéig sikerült utolérnem.

Let's continue our design hotel series with an extraordinary one, the first private design hostel of Budapest.

The owner Attila Pozsonyi (I don't think his stage name - djpozsi - is unfamiliar for those who fancy Hungarian light music, he also famous for conducting music for the well-known folksy-fractal animation for Hungarian State Television ID) has transformed a first floor flat of a downtown apartment house. I managed to reach him for a blog interview.

Honnan jött a designapartmanház ötlete?

How did you get the idea of the design apartment?

 

Zenészként kerültem először kapcsolatba a szállodaiparral, ugyanis 1997 ben, mint dj kaptam lehetőséget egy hostel klub zenei arculatának illetve enteriôrjének kialakítására, plusz megszállott utazóként járva a világot, az utazásaimon szerzett tapasztalatokból kiindulva kezdtem neki a tervezésnek...

I got in touch with hotel industry as a musician, as in 1997 I had the opportunity to create the music and interior design of a hostel club. As an obsessive world traveler I had several experiences I used as the starting point of the planning...


 

Sokak álma, hogy nyissanak egy saját vendégházat. Sok nehézséggel szembesültél a megvalósítás közben?

Most of us are dreaming about opening a private hostel. Did you have to face difficulties during the execution?


 

Igen… olyan volt mint egy meccs valamely küzdősportban, folyamatosan jöttek a pofonok, sok csalódás ért, kemény játszma volt, sok kitartást, türelmet követelt, de a végére, úgy gondolom meg lett az eredménye.

Sure... it's like a match of a combat sport, lots of slaps in the face and frustration. It has been a tough game, which needed persistency, patience but at the end it had the result.


Úgy hallottam, saját tervezés az egész... miért éppen ezeket a stílusokat választottad?

I've heard it's your own design... why did you choose particularly this style?


 

Az apartmanok stílusát alapvetően a bútorok határozták meg. Így született a Pop Art Apartment is, melyet a „gömb fotel” inspirált, színeiben, mintáiban is ezt a vonalat követi, kiegészülve a tulipán székekkel, asztallal. Ez az apartman inkább a fiatalosabb lazább embereknél népszerű.

The style of the apartments is coming from the featured furniture. This is how the Pop Art Apartment was born, it was inspired by the “ball chair”. The whole apartment is adjusted to the shades and patterns of this design piece, completed with the Tulip chairs and the table. This apartment is rather popular among the younger, cooler people.

Az Art Deco Apartment fő irányvonalát a Wassily, illetve a Barcelona szék határozta meg, és adta magát, hogy ezeknek a nagy boltíves térben lesz a helyük. Ez inkább a középkorú, klasszikus formákat kedvelő vendégeket célozza meg.

The main inspiration for the Art Deco Apartment was from the Wassily and the Barcelona chairs, it was obvious that they will fit the huge domed space.

This one is rented out usually by middle age guests who like classic shapes and forms.

A Romantic Apartment színvilága a vörös és a rózsaszín árnyalataiból épül fel, amely elsősorban a bensőséges hangulatra vágyó párok kedvence, s nem véletlenül ebbe került a „csók szófa” is.

The shades of the Romantic Apartment are mainly based on reds and roses. This is the favorite of those couples who prefer something intimate and this why the “kiss sofa” is featured here.

A legkisebb apartmanban a letisztultabb formák, melegebb színek érvényesülnek. Az egész kicsit olyan, mint egy ékszerdoboz, ezért a gyémánt szék is ebben kapott helyet, s így ez lett a Diamond Apartment.

In the smallest apartment the minimal, clean shapes and warmer shades are prevail. This one is like a jewel box, this is why the diamond chair is placed here and got the name Diamond Apartment.


 

Gondolom te is kipróbáltad mindegyiket. Neked melyik a kedvenced?

I think you already tried out all of them. Which one you prefer?


 

Egyszer aludtam az egyikben egy átmulatott éjszaka után, de azt választottam ami a legközelebb esett:)

Mindegyik kedvenc, és mindegyiknek külön története van, én nem tudnék választani, de azt első ránézésre megmondom, hogy kinek melyik lenne a tökéletes választás.

Once I slept in one of them after a long night out but I chose the closest one to the entrance.

I like all of them and all have a special story. I am not sure if I could choose for myself but from the first impression I am able to tell which one would be a perfect choice for the guests.


 

A nyitás óta mik a tapasztalatok? Melyik stílus „menő” a szállóvendégek körében? Szerinted miért?

What experiences did you get since the opening? What style is preferred by your guests? And why?


 

Mind a négyet szeretik, de általában azt az apartmant foglalják le, amelyik szimpatikus már a fotók alapján.

Amikor megérkeznek, nem csalódnak, mert  a valóság hozza ugyanazt, mint amit a jól sikerült fotók is mutatnak. Az üzemeltetést pedig az a komoly rutinnal rendelkezô cég végzi, aki annak idején lehetőséget adott a hostel átalakítására.

Ô is beleteszi szivét-lelkét, ahogyan én is beletettem a tervezés ill. kivitelezés folyamán, mert véleményem szerint csak így lehet hosszútávon sikereket elérni, tulajdonképpen ez az üzleti filozófiánk.

They like all of the four apartments, but they usually rent out the one they originally sympathized with based on the photos. When they enter their expectations are fulfilled thanks to the good quality photos. So they are not disappointed. The same professional company is running the operation of the apartments, which gave the possibility to redesign the flat some years ago.

They work with full commitment, just like I did during the creation, as in my opinion this is the only way to reach success on a long term, basically this is our working philosophy.


 

Nincs viszont „magyaros” vagy retro stílusú, ami a külföldi túristáknak érdekes lehet. Miért?

On the other hand there's no representation of “traditional Hungarian” or “retro” style which could be interesting for foreign guests. Why is that?


 

Nézőpont kérdése, a pop art gyakorlatilag „nyugati retro”.

Nekem a retro a pálmafás tapétát jelentette az egyformán berendezett lakásokban, amiket egy vasfüggöny választott le, igy csak a panelház falán gyönyörködhettünk az egzotikus tájakban.Ebben is lehet valakinek valami nosztalgikus báj, de én nem vágyom ebbe a környezetbe.

Az Art Deco szobának pedig vannak magyar vonatkozásai, ugyanis a Wassily szék - amivel többek között be van rendezve - máig egy ikon a design világában, és a magyar származású Brauer Marcell nevéhez fűződik.

A szoba színeit pedig a szemben levő Iparművészeti Múzeum tetôcserepei ihlették, ami festett kép formájában meg is jelenik a falon.

It's a question of point of view; the pop art is basically “western retro”.

For me retro equals palm tree beach posters on the walls in the same equipped and styled flats – on this side of the iron curtain. So we could enjoy these exotic places only on the walls of our rooms in a block of flats. Maybe this could be nostalgic for some but I don't wish to live in such an environment.

The Art Deco apartment has Hungarian references like the Wassily chair – this one is featured here – and it is designed by the Hungarian Brauer Marcell and become a worldwide design icon. The shades and the colors of the apartment is inspired by the tiles of the Museum of Applied Arts which is across the street but also appears as a painting on the wall.


 

Kik a vendégeid?

Who are your guests?


 

Voltak már sztár dj-k, zenészek a világ legkülönbözőbb tájairól, vendégünk lesz egy világhírű karmester májusban, de laktak már itt nemzetközi feltalálók (egy hazánkban rendezett workshop alkalmával) vagy a street art emblematikus szereplői, üzletemberek, párok, akik nem feltétlenül a hétköznapi sémákra vágynak.

Some hit Djs, well-known musicians from around the world visited us, soon a worldwide famous conductor will stay here in May, but international inventors also moved in (they did a local workshop in Budapest) or some iconic street artist, businessmen, couples who want something extraordinary beyond the everyday.


 

Ikonikus tervezők bútorainak replikáival rendezted be az enteriőröket. Milyen megfontolásból?

You equipped the apartments with iconic designer’s replica pieces. What is behind this decision?


 

Mert megfizethető áron klasszikus design-bútorokat akartam használni, amelyre remek megoldást kínáltak az ABCHome jó minőségű design bútorai, amik jól bírják a terhelést.

I wanted classical design pieces and affordable prices. I found ABCHome as an excellent solution with its good quality and enduring furniture.

Ajánlasz-e esetleg bármilyen kiegészítő-programot a hozzád érkezőknek? Mi az a TOP3 hely, amit mindenképpen ajánlani szoktál megtekintésre a városban?

Do you offer any other side-program to your guests? What is the TOP3 must see that you suggest them in the city?


 

Gasztronómiai kirándulás gyanánt a közelben lévő Ráday utcát szoktuk javasolni, egybekötve egy vásárcsarnoki kitérővel.

Mivel dj-ként dolgozom hétvégente, meg szoktam invitálni a vendégeket egy kis szórakozásra az aktuális klubba, ahol épp játszom, amit nagyra értékelnek.

A kötelező városi köröket pedig  a - májustól induló hopp on hopp off rendszerű - „szájber” riksára bizzuk a jövőben :)

As a gastro excursion I usually suggest the nearby Ráday street with a walk to the central market hall.

Being a Dj at the weekends, I usually invite our guests the to club where I spin the records – they appreciate it.

The compulsory city sightseeing tours will be done in the future by the “cyber rickshaws” - starting in May with hopp on hopp off system.


 

Van vendégkönyv?

Do you keep guest's book?


 

A vendégkönyv szerepét átveszik a közösségi portálokon lévő kommentek, fórumok ami mindenki számára elérhető és nagyon praktikus.

Egyelőre ez nálunk még gyerekcipőben jár, és erősen kell még rajta dolgozni, mert komoly értéke lehet egy nemzetközi sztár pozitív értékelésének, ami adott esetben mindkét fél részére reklám értékű lehet.

Aki szeretne a friss hírekrôl, aktuális akcióinkról értesülni, a Facebook-on itt követhet minket nyomon.

The role of the Guest's books is replaced by the comments on social sites and forums, which are available for anybody and also this is very practical.

So far this sort of appraisal is still in its infancy in Hungary, we have to work very hard for the positive opinion of an international star, as it could be a very good recommendation for us. If you want to have the latest news and our recent activities, find us on Facebook and join to our group.


 

Gondolkodsz-e esetleg egy "testvér-apartmanházban”?

Are you planning to open a second “twin apartmenthouse”?


 

Természetesen az agytekervényeim folyamatosan munkában vannak, úgyhogy valószínünek tartom, hogy lesz még folytatás...

Of course it is always on my mind, I am continuously working on something, so most probably this is not the end of the story...

Köszönöm az interjút, és sok elégedett vendéget!

Thanks for the interview and I wish you a lot of satisfied guest!


 

Cím/Address:
1085 Budapest, Üllôi út 30. I/6. (kapucsengô: 14)
Tel.:+36-20-976-66-62

Portréfotók: Gerlai Tibor

 

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr291976266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diktatorikus kleptokrácia 2010.05.05. 17:18:48

olykor a kevesebb lenne a több

sometimes less would be more

Fashionistas 2010.05.05. 19:09:49

Az első két szó ami eszembe jut róla: 'too much'

respecta /01 2010.05.05. 19:50:42

Klassz kis poszt!
Nekem egyértelműen az Art Deco...
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása