<div id=
 
12

Színtévesztô-e vagy?

KentaurBen , 2010.06.11. 11:00

Több posztban is szó volt már a színekrôl, de csak most jut eszembe, hogy beteszteljem, vajon minden olvasóm látja-e rendesen mindazt, amit én mutatni szeretnék...

Elôfordul néha a textilek, drapériák, falszínek stb. egyezetésénél (eladó kontra vevô, férj kontra feleség, lakberendezô kontra ügyfél, Kramer kontra Kramer), hogy nem ugyanazt látják mindketten.

 
Sok színlátás vizsgáló teszt ismeretes - köztük az alant bemutatott Ishihara-teszt ... de létezik még Velhagen-teszt, Rabkin-teszt, Holmgren-féle pamut-próba, Farnsworth-Munsell 100 Hue Teszt és még csillió...
DE magában igazából egyik sem ad megnyugtató választ arra, hogy valaki színtévesztő vagy sem, inkább az irányt mutatja, és más, komplexebb vizsgálattal együtt mutatkozik meg a probléma igazán.
(természetesen folynak kutatások a témában, pl. viszonylag új módszernek számítanak a Wenzel Klára, Kovács Ilona és Böhm Veronika nevével fémjelzett Color Contour és a Contour Integration tesztek)
...ezért már most, az elején leírom, hogy ez nem egy profi teszt, és ha valamelyik ábrát nem látod rendesen: forduljonkezelőorvosáhozgyógyszerészéhez.
 
A körülöttünk zajló világról öt érzékszervünk által (plusz a 6. érzék :) szerzünk tudomást, az információk legnagyobb részét, 90%-át szemünktől kapjuk (a többi: hallás 5%, tapintás 2%, ízlelés 2%, szaglás 1%.)
 
Az emberi szem színesen lát, ezért a színes információ talán a legfontosabb adat számunkra, tájékoztató, de egyben hangulatformáló is.

A színes látás eszköze a szem és az agy. A szem miniatűr, nagyfelbontású digitális kamerához hasonlóan működik, amelyhez az adatok értelmezésére és tárolására hatalmas kapacitású számítógép: az agy csatlakozik.
A szemünkbe bejutó fényt a szem "objektívje", a szemlencse, a szem hátsó felszínét borító ideghártyára (retinára) fókuszálja. A retinán a digitális kamerák képfelvevő felületéhez hasonlóan érzékelő elemek milliói helyezkednek el. A látás érzékelő elemei, az esti fényben működő mintegy 130 millió pálcika és a nappali fényben működő mintegy 7 millió csap száma meghaladja a legnagyobb felbontású digitális kameráét is. Az érzékelő elemekhez idegek kapcsolódnak, és az ingereket a szemidegen keresztül az agy felé továbbítják.
Az esti látás elemei, a pálcikák, nem látnak színeket, viszont rendkívül érzékenyek. A nappali látás elemei, a csapok, kevésbé érzékenyek, ezzel szemben színesen látnak. Ezt az teszi lehetővé, hogy a csapokban három különböző pigment található. Ezek közül egyik a vörös, másik a zöld, harmadik pedig a kék fényre érzékeny.
Ezek a pigmentek nyelik el a fény vörös, zöld illetve kék részét, és attól függően, hogy melyikből mennyit tudtak elnyelni, kialakulnak a színárnyalatok.
 
A színtévesztés örökletes rendellenesség.
Európában a felmérések szerint a férfiak 8%-a, a nők 0,5%-a öröklötten színtévesztő, vagyis a színtévesztés előfordulása a férfiak körében 16-szor gyakoribb, mint a nőknél.
A probléma az X kromoszóma hibájából ered. Egy nő csak akkor lesz színtévesztő, ha mindkét X kromoszómája hibás. Ha csak az egyik hibás, akkor ő csak hordozza a színtévesztést. A férfiaknál az X kromoszóma hibája színtévesztést eredményez (XY).


A megfigyelések szerint a színtévesztők, sőt a színvakoknak nevezett súlyos színtévesztők is látnak színeket, de egészen másképpen, mint a jó színlátók, és általában csak kevés (néha mindössze néhány száz) színárnyalatot tudnak megkülönböztetni. Egy jó színlátású ember ezzel szemben akár 4 millió színárnyalatot is fel tud ismerni!


Színtévesztők esetében mind a három színérzékelő receptor működik, de valamelyik típus érzékenysége lecsökkent. Színvakok esetében legalább az egyik színérzékelő receptor nem működik, de két. Illetve három receptor hiánya is előfordul.
 
Magyarországon körülbelül 400 ezerre tehető a színtévesztők száma.
 
A színtévesztésből fakadó információvesztés a színérzékeléskor rontja az életminőséget, rontja az információ feldolgozás biztonságát, és ezeken keresztül negatívan befolyásolja a felismerés reakcióidejét, egy színtévesztő az élet minden területén hátrányos helyzetben van a jó színlátókhoz képest:
nem kaphatnak hivatásos jogosítványt; a színtévesztő csak pár ezer színárnyalatot lát, esetleg csak pár százat, ezért nem veszi észre például, hogy beszélgető partnere elpirul vagy elsápad, így fontos metakommunikációs ismeretektől esik el.

Nem tud megkülönböztetni érettebb és kevésbé érett gyümölcsöket, nem veszi észre az eltérő színárnyalatokat fogpótlásnál, kozmetikai szereknél, stb.
A színes betűkkel nyomtatott szövegek, ábrák, térképek nehézséget okoznak számukra.


Nem akarok senkit paráztatni, de több, mint 100 olyan foglalkozás ismert, amelyeknél a színtévesztő nem-, vagy csak korlátozással dolgozhat... vagyis ahol egyértelműen  hátrányos helyzetet jelent, ezek:
ABC eladó, Általános vegyésztechnikus,Általános vegyipari szakmunkás, Anyagvizsgáló technikus, Ápoló, Autóelektronikai műszerész, Bábos, Bányagépész, Bányagépész technikus, Bányavillamossági szerelő, Bányavillamossági technikus, Bőrdíszműves, Burkoló, Buszvezető, Címfestő, Cukrász, Csecsemőgondozó, Darukezelő, Dekoratőr, Dísznövény kertész, Drog és toxikológiai technikus, Ékszerész, Elektronikai műszerész, Elektrotechnikus, Élelmiszeripari laboráns, Erősáramú elektronikai technikus, Fazekas, Fémipari anyagtechnikus, Fémkohászati technikus, Fényező-mázoló, Fényképész, Festő, mázoló, Fizioterápiás asszisztens, Fodrász, Fogászati asszisztens, Forgalomirányító, Gépipari számítástechnikai technikus, Gombatermelő, Grafikus, Gyengeáramú technikus, Gyermekgondozó, Gyógynövény termelő, Gyógypedagógus, Gyógyszertári asszisztens, Gyümölcs, szőlőtermesztő, Háztartás elektronikai műszerész, Híradásipari technikus, Hús és hentesárú eladó, Informatikai műszerész, Iparművész,  Irodagép technikus, Járműelektronikai műszerész, Járműelektronikai technikus, Kárpitos, Kelmefestő és tisztító, Képfeldolgozó, Képzőművész, Keramikus, Kertész, Kertész és növényvédelmi technikus, Kirakatrendező, Konfekció, méterárú és lakástextil eladó, Kozmetikus, Környezetvédelmi méréstechnikus, Kötő, Közlekedés üzemviteli, hajózási és kikötői technikus, Közlekedés: metróvezető, villamos vezető, Közlekedésautomatikai műszerész, Lakberendező, lakberendezéscikk eladó, Mechatronikai műszerész, Multimédia fejlesztő, Műanyag feldolgozó, Nyomdai fénymásoló, Nyomdász, Nyomdai technikus, Olvasztár, Operatőr, fotóművész, Optometrista, Óvónő, Parképítő, Porcelánfestő, Repülőgép műszerész, Szakács, Számítástechnikai műszerész, Számítógép kezelő, Szitanyomó, Szobafestő, mázoló és tapétázó, Szőlő és gyümölcstermesztő, Szőnyegszövő, Szűcs, kesztyűs, cipész, Távközlési műszerész, Teherautó vezető, Televízió műszerész, Textilfestő és kikészítő, Textilvegyipari technikus, Tímár, Üvegfestő és ólomüvegező, Vadász, Vaskohászati technikus, Vasútüzemviteli ellátó, Vegyészanalitikus, Vegyészlaboráns, Videotechnikai műszerész, Villanyszerelő, Virágkötő, Vonatvezető, vonatkísérő.

Ettôl függetlenül, tudjuk hogy mennek nálunk az ilyen alkalmassági dolgok: simán dolgozik egy csomó színtévesztô ember fenti munkakörben.

    
 
Zárszó:
A színtévesztés nem gyógyítható.
(de a normál szemüvegekhez hasonlóan, színlátást korrigáló lencsékkel a színlátás javítható).
 
Íme a teszt (amiről nekem mindig Mézgáék Köbükivel történő kapcsolatfelvételének megjelenítése jut eszembe), amiből csak 15-t tettem fel ide, a többi itt:


Online teszt béna poénnal a végén, én szóltam: itt.
 
Fotók, infók innen, innen, innen, innen, innen, innen, meg innen.

Zárszó 2: az elsô grafika nem a szerzô véleményét tükrözi.

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr242073726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emese-Dekorella · http://www.dekorella.hu 2010.06.11. 14:17:38

Szuper érdekes volt ez a bejegyzés!
1 kis hozzáfűznivalóm lenne. Az emberi test igazán csodálatos, és a látássérült embereknél, akiknél az érzékelés 90%-a a látás elvileg kiesett, a többi érzékszerv sokkal jobban felerősődik, kifinomul, mintegy a látást pótolandó. Természetesen sajnos ekkor sem lesz 100%-os ezen emberek érzékelése, de a világból így legalább többet érzékelnek.

Hentes pékné módra 2010.06.11. 18:24:37

ameddig nem olvastam el, hogy az utolsó két kártyán nincs is szám, besz*rtam, azt hittem színtévesztő vagyok :D

Pajtee 2010.06.13. 14:35:05

Én történetesen zöld-piros színtévesztő vagyok, amit anyai ágon örököltem. Ezt kevesen tudják rólam, de nem azért mert annyira titkolnám, hanem mert néhány kivételes esetet eltekintve teljesen ártalmatlan és fel sem ismerik. Sokan összekeverik a színtévesztést és a színvakságot. Találkoztam olyan véleménnyel is, hogy a színtévesztőktől el kell venni a jogosítványt, mert a közlekedési lámpánál nem látják a jelzést. Jogsim természetesen nekem is van, ugyanolyan mint bárki másnak, és még soha nem volt balesetem az utakon. A fenti képekből 2 számot találtam csak el, az utolsó kettőn pedig nem láttam semmit, de ugyanolyan színben látom a világot mint bárki más, a közeli árnyalatok megkülönböztetésével adódik csak problémám. Hogy ebben a 100 munkakörben veszélyes lenne színtévesztőket alkalmazni? A színtévesztésnek is vannak fokozatai, mint ahogy bármely más betegségnek. Néhány embernél szinte észrevehetetlen, néhánynál pedig tényleg nagyobb odafigyelést igényel. Egyébként egy vegyipari kutatólaboratóriumban dolgozok, és még soha nem volt problémám a színtévesztéssel kapcsolatban.

kulika 2010.06.13. 15:11:11

Én is piros-zöld színtévesztő vagyok. Anno hivatásos katonának tanultam ahol lekorlátoztak fegyveres szolgálatról (csak hivatásos állományban korlátozó feltétel) emiatt. Voltam komoly orvosi vizsgálaton ahol pontosan megmonták a súlyosságát is. A kivizsgálást végző orvos megállapította, hogy én már biz nem látom a piros színt. Néztem bután és megkérdeztem akkor mégis mit látok helyette, ő azt nem tudja, de a pirosat biztosan nem XD Gusztustalannak éreztem. A tesztek alapján tényleg színtéveztő vagyok, de hogy teheti egy olyan ember, aki végeredmény képp a sorsomról döntött,hogy így áljon a problémámhoz? Mintha leprás lennék. Barátaim közül nagyon kevesen tudják,hogy színtéveztő vagyok, mert nincs olyan élethelyzet ahol hátrány lenne. A hivatásos jogosítvány után is érdeklődtem anno, az indoklás: nem láthatom az árnyékokban az árnyékot -.-

play_off 2010.06.13. 17:47:19

amiből csak 15-t tettem fel ide, a többi itt:
(rákatintva)
Sorry, the GeoCities web site you were trying to reach is no longer available.

Akkor most ki bukott meg? :-)

bounty123 2010.06.13. 21:08:47

Szintén piros-zöld, nálunk a család összes férfitagja az. Soha nem jönne rá senki a hétköznapokban szerencsére, csak azzal a kis trükkös pöttyös füzettel jöttek rá anno :)

bounty123 2010.06.13. 21:13:37

Viszont itt a card 3 fura, én is 29-nek látom, nem 70-nek meg a card4-est is inkább 5-nek. Biztos enyhébb a tévesztésem, vagy szar a monitor beállítása :))

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.06.14. 13:05:59

Nagyon szépen köszönöm, egy ideje keresem ezeket valakinek, de - vajon miért?? - nem gondoltam, hogy kint vannak online. Arra emlékeztem, hogy volt otthon egy könyvünk, amiben benne voltak, és a szüleim megnéztek vele engem is, az öcsémet is.

Na, ma lesz min szórakoznom a fiammal. :-)

padisah 2010.07.09. 12:51:53

Én is színtévesztő vagyok, piros-zöld.
Először is, a legtöbb ember, pláne aki blogot ír, és nem színtévesztő hajlamos összemosni a színtévesztést a színvaksággal, és folyton olyan kérdéseket tesznek fel hogy az éppen viselt piros színű pólója milyen színű.

Én is így vagyok vele, hogy a való életben egyetlen egyszer találkoztam valódi színlátási problémával, egy olyan digitális kijelzőt láttam, ahol a háttér és a jel színe pont úgy találkozott, hogy csak hunyorogva tudtam a számokat leolvasni, rendesen nem, de ehez az kellett, hogy a két szín pont olyan árnyalatban találja el egymást, hogy "működjön" a tévesztés.

Más tekintetben pont olyan mint a rendes látóké, bár persze én nem a rendes látók szemét használom, lehet hogy meglepődnék egy szemcserés műtétet követően.

Az tuti, hogy pl a fotózás vagy a festészet nem áll hozzám túl közel, de ez sem a színtévesztéssel függ össze.

A felsorolt szakmák túlnyomó részében teljesen felesleges, bürokratikus okoskodás, hogy korlátozzák a színtévesztők munkavállalását, mert semmi jelentősége nem lenne, a hivatásos sofőr pl. valszeg épp ezek közé tartozik. Ez megint a színvakság és a színtévesztés összemosásából származik, a döntést hozó azt hiszi hogy a színtévesztő nem lát semmit, vagy valami nagyon fura dolgokat, és pl nem tudja a közlekedési lámpákat megkülönböztetni, de ez marhaság.

Amúgy a cikk szerzője marha nagy "kedvességet" tett azzal hogy a cikk elején kapásból lehülyézte a színvakokat, majd belemosta a színtéveszőket a színvakok körébe.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2010.07.09. 13:13:55

@padisah: kérlek a posztod olvasd el rendesen. Elejétôl a VÉGÉIG.

Persze megértem, ha úgy érzed, bürokratikus okokból ér hátrányos megkülönböztetés... de vannak dolgok, amin egyszerûen csak túl kell lépni.
Megértem azt is, hogy a dühödet most éppen itt vezetted le, mert ez a poszt szól a színtévesztésrôl, de én szemüveges vagyok, mint a képen is láthatod, mégsem megyek fikázódni szemüvegességgel foglalkozó posztokba.

rekatot 2011.01.15. 11:53:07

Azt a legutolsó linket, azonnal vedd ki!!! :)
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása