<div id=
 
komment

Hőérzet-dilemma

KentaurBen , 2010.02.05. 10:29

Manapság újra divatos kőből rakott házakat építeni (a vályog és egyéb öko-cuccosok mellett), belül is meghagyva a nyers textúrát.
(lépjünk most túl azon az aprócska tényen, hogy (hacsak nem helyi nyersanyagból készül) meg kell adni az árát rendesen)
 
Nem hagy viszont nyugodni a kérdés, hogy a hideg kő valóban képes-e megteremteni vizuálisan a bensőséges, "meleg" hangulatot... meg hőérzetileg akkor ezt így hogy?...
...és ezzel nyakig ülünk a nálunk alaposan félreértelmezett "mediterrán"-problémakörben.
 
Egy görög fotós, Vangelis Paterakis enteriőrfotóit választottam a dilemma eldöntéséhez, repüljünk hát képzeletben a helyszínre (magam részéről el tudom ezt képzelni mondjuk a Balaton-felvidéken is :): szalmakalapban, mezítláb izzadunk egy nyugágyban valami jó könyvet olvasva, aztán bemegyünk meginni egy pohár hideg bodzalevet...működik... és most képzeljük el ugyanezt ma, február elején... letopogjuk a havat a cipőnkről, és bemegyünk mondjuk ide:

 

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr291731156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rekatot 2010.02.05. 11:13:34

A ház gyönyörű, szerintem ebben az esetben is áll, hogy a falak vastagsága miatt nyáron hűvös, télen, ha van/lenne bent fűtés vagy kandalló akkor tartaná a meleget. Itt elég sok természetes fényforrás van, ezért szerintem télen is klassz lehet. Padlófűtéssel meg még inkább. Az tény, hogy mezítláb jobb egy faburkolatú padlón rohangálni. :)

Darqo · http://manzardcafe.blog.hu 2010.02.05. 11:46:02

Szerintem ilyen hideg téli időben vizuálisan nem képes megteremteni a hőérzetet ez a fajta rakott kő, de mindenképpen esztétikus. A megoldás dúsgazdagéknál nyáron ilyen, télen meg kis faház, kandallóval lélekmelengető színekkel...:)

lanu 2010.02.13. 15:25:13

Valóban minden nagyon hangulatos.Csak kicsit sok a kőfal.Szép-szép, de azért mindenhol...szerintem rideg egy kicsit. Kéne egy kis fa, meg kevéske szín is és mindjárt sokkal jobb lenne :) Amugy nyaralónak el tudnám képzelni :)

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2010.02.13. 16:29:22

@lanu: talán pár falikárpit... vagy több párna...
igen. talán a kiegészítők is túl semlegesek, így aztán az összkép is "hideg" marad.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2010.02.13. 19:23:05

mediterránumban biztosan jó, ott azonban valószínűleg a téli komfortérzet igény is különbözik a miénktől. Mi itt elvárjuk, hogy a falak is melegek legyenek (de hidegek semmi esetre sem), egy ilyen lényegében kifűthetetlen kő házban valószínűleg ez nincs így, de a lakó sem várja el.

twilight zone 2010.03.07. 21:37:57

hőérzet szempontjából számomra brutálisan rideg, de ez nem mérvadó, nekem már a klasszikus, márványpadlós mediterrán stílus is túl hűvös - viszont... kövezzetek meg (haha), de nekem a Flintstone család jut ezekről a képekről az eszembe... (meg az, hogy ki törölgetné a port a fugákból???)
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása