<div id=
 
3

Paraván

KentaurBen , 2010.03.20. 14:36

Egy újabb, múltból itt ragadt bútordarab.... vagy térelválasztó... izé... dekorelem.. vagy mi is?

 

(Hívják spanyolfalnak és olaszfalnak is, és aki meg tudja mondani, miért kapta ezeket az elnevezéseket, kap egy pirospontot.)

 

Haladjunk hát szép sorjában:

Az újkorra a falak eddigi fő funkcióinak kiszélesedése, illetve új funkciók megjelenése volt  tapasztalható.

Míg addig a fal fő funkciója a védelem, valamint a szerkezettartás volt, addig az újkorban a térelválasztási funkció került előtérbe. Ebben az időszakban jelentek meg tömegesen az épületekben található helyiségek, valamint a spanyolfal is.

Festményeken, régi filmekben látni, ahogy a hölgyek roppant ügyesen öltözködnek mögötte.

Az akkori szokás szerint ugyanis naponta többször is átöltöztek az emberek, és közben szívesen éltek társadalmi életet.

 

Tágas, nagy helyiségekben, ahol falazással nem szeretnénk csökkenteni a tér nagyságát, én mind a mai napig térelválasztót javasolok.

Hómofisz kontra nappali... nappali kontra étkező/konyha ... nappali kontra nappali... tulajdonképpen bárhol praktikus.

 

Könnyen mozgatható, átrendezhető, ha kell takar, ha kell, csak sejtet, olyan, mint az okos lány.

 

És ami a fő nyereség: ma már nem csak a funkcionalitás (térelválaszás) dominál, hanem egyre inkább előtérbe kerül a dekorítivitás is.

 

Kerete készülhet fából, fémből, bambuszból.... mintáját adhatja szövet, papír, üveg... lehet teli és áttört... állhat 3, 4, 5 (vagy xn+k szorozva 360) elemből, legtöbbször ugyan a saját lábán, de falnak is dönthető (szerelhető)... és mindezeket akár össze-vissza is variálhatjuk, szinte nincs olyan paraván, amely ne lenne képes úgy besimulni egy, már 90%-osan megálmodott enteriőrbe.

 

Vagy épp ellenkezőleg: nagy felületeivel – amely akár lehet valami semleges minta is – jól tudja oldani a zsúfoltságt érzését, ha pedig dominánsabb, markánsabb színeket választunk, új fokuszpontot hozhatunk létre.

 

Inspirációhoz a szokásos irdatlan mennyiségű kép (és csak zárójelben jegyzem meg: egy ügyes kezű és kreatív ember maga is készíthet ám egy igazán pöpec darabot, ha kicsit nekiveselkedik)... utolsó két kép megoldása meg princeless.

Utóirat:

hamarosan lesz majd egy blog-nyereményjáték, amikor is az Ágy-asztal-tv blog - valószínűleg a világtörténelemben egyedülálló módon - szeretne megajéndékozni egy ronda, ám igen-igen hasznos tárggyal. Nincs más dolgod, mint rányomni a Rajongó leszek gombra a Facebookon.

Annyit elárulhatók, hogy a kezdőbetű: P

 

Fotók innen, innen meg innen.

 

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr911854647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2010.03.20. 23:03:18

Az üveges a legszebb :-) de állandóan törne a frász, hogy eldől és összetörik, főleg ilyen hosszú lábakkal. Viszont a legyező és a rugalmas szövetes nagyon állat, gondolom előbbi valamilyen papírból van.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2010.03.21. 00:50:34

@Körticsek: szerintem nálad jó kezekben lenne :)
(a színei nagyon szépek, de engem kicsit az emberi test hosszanti anatómiai keresztmetszetére emlékeztet)

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2010.03.21. 20:27:25

Igen, valóban, mégpedig egy állapotos nő keresztmetszetére. De talán ez sem véletlen, lehet, hogy a művész tudatalattija közbeszólt. A macskámat is értesíteni kellene arról, hogy szerinted nálam jó helyen lenne egy ekkora, fokozottan törékeny darab. :-D
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása