<div id=
 
4

Mediterrán. WTF? Ezt, igen.

KentaurBen , 2010.10.07. 15:04

A tegnap megkezdett mediterrán-témát ragozom még egy kicsit, ha nem bánjátok, kicsit nehezen fogom fel, hogy vége a nyárnak.

Mára - kicsit köszönetképpen is, hogy ennyien megosztottátok érzéseiteket mediterrán témában - egy eladó olasz villa képeivel és egy rendhagyó lecsó-recepttel készültem a Kísérleti konyha receptjei közül.

Buon appetito!

"Lecsóleves tojássárgával töltött derelyével

Hozzávalók

  • 100g durum liszt
  • 1 tojás
  • 4 tojássárgája
  • 50g füstölt húsos szalonna
  • 1 nagy hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 paradicsom
  • 2 nagy paprika
  • 30g enyhén csípős kolbász
  • 4 szár kakukkfű
  • frissen őrölt fekete bors
  • (olívaolaj)

A receptben megadott mennyiség két tányér levesre elegendő.

Gyúrjunk a lisztből, egy csipet sóból és 1 tojásból tésztát. Ha szép homogén és kicsit "bőrös" tapintatú lett a tésztánk, csomagoljuk fóliába és tegyük legalább 1 órára a hűtőbe pihenni.

Távolítsuk el a szalonnáról a bőrt és esetleges porcdarabokat. Vágjuk nagyon apró kockákra a szalonnát. Egy nagy lábasban kis lángon olvasszuk ki belőle a zsírt. Ha nem adna elég zsiradékot a szalonna, adjunk hozzá 1-2ek olívaolajat. A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk fel és süssük üvegesre a szalonna mellett. Vágjuk szeletekre a fokhagymát és adjuk a hagymához. Mossuk meg a paradicsomot és paprikát. A paprika csumáját távolítsuk fel és a paradicsommal együtt vágjuk apróra. Ugyancsak aprítsuk fel apró kockákra az enyhén csípős kolbászt. Adjuk a paradicsomot, paprikát és kolbászt a hagymához, fűszerezzük 3 szár kakukkfűvel, sóval, frissen őrölt borssal és alaposan kavarjuk át a lábas tartalmát. Fedő alatt kis lángon hagyjuk 30-45 percig rotyogni.

Ha szép puhára főtt a lecsónk, nyomjuk át egy passzírozó malmon, hogy megszabaduljunk a száraktól és héjaktól. A kapott levet ízesítsük sóval, frissen őrölt fekete borssal és tartsuk melegen.

Tésztagéppel vagy sodrófával nyújtsuk ki szép vékonyra a tésztát. Helyezzük el bő távolságra egymástól a sértetlen nyers tojássárgákat. Ujjal kenjük körbe a sárgákat néhány csepp vízzel és hajtsuk rá a tésztát. Óvatosan nyomkodjuk körbe a sárgákat, hogy szép szorosan bezárja a tészta. Forró sós vízben kb. 1,5-2 perc alatt főzzük meg a derelyéket.

Tálaláskor helyezzünk el 2-2 tojásos derelyét a mélytányérok közepén. Szórjuk meg a tésztát 1-1 csipet friss kakukkfűlevéllel és szedjünk köré a lecsólevesből."


Kiegészítés: Az ideális lecsóbor (és ebben nincs semmi degradáló hangsúly) egy jól behűtött olaszrizling vagy egy rozé.

Szigorúan fröccsnek, ideális esetben "hosszúlépésnek": 1 dl bor, 2 dl szóda. Itt nyilván nem arról van szó, hogy életre szóló gasztronómiai élményben részesítsük magunkat, hanem - amennyiben belecsempésztünk némi erőset - a lecsó okozta tűz oltásáról.


Az eladó, 18. századi olasz villa egyébként Positano-ban (Amalfi) található, és az ára cirka 6 millió euro.

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr272353715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snow(flake) 2010.10.07. 15:10:34

a villa tökéletes. minden benne van ami nekem kell. a lecsóban is. :)

Divi 2010.10.07. 23:52:32

Az a terasz gyönyörű. Sajnos ez a képsor tovább erősítette bennem, hogy nem a mediterrán az én világom. De az a zöldellő tersz...

MecKenna 2010.10.08. 11:57:58

brrr, milyen sötét, nedves és szűkös! :)
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása