<div id=
 
1

A szerethető beton - Ivánka Beton Design

KentaurBen , 2010.10.22. 13:00

Több posztban is mutattam már nektek olyan enteriőrfotókat, ahol betonból készült a mosdó, a konyhapult, a kandalló...

Örülök, hogy ez az újra felfedezett anyag bekerült az otthonainkba, egyfajta letisztult zen-nyugalmat, kortárs modernséget, őszinteséget hozva oda, ahol erre igény van.


Az Ivánka Beton Design-t Ivánka Katalin és Ivánka András alapította 2004-ben.

Különleges betontechnológiával burkolatokat, bútorokat, formatervezési tárgyakat készítenek 13. kerületi műhelyükben, a Bulcsú utcában, ahová én is bekopogtattam.


Az interjút érdemes figyelmesen olvasni, mert a végén lesz játék, a helyes választ beküldők között pedig egy értékes betonasztalt sorsolunk ki!



1. Kezdjük mindjárt egy rendhagyó kérdéssel: mi volt az első tárgy, amit elkészítettetek, és mi a legutóbbi?


Az első tárgy egy dohányzó asztal volt, formáját tekintve egyszerű, szögletes, téglalap alakú. A lábait egybe öntöttük a lapjával, és egy falevelet is felhasználtunk, hogy egy érdekes lenyomatot képezzünk a felületen. A héten pont egy hasonló technológiával készült asztallapot gyártottunk le egy tárgyaló kellékeként.


2. Ha jól tudom, mindketten más-más szakma területéről érkeztetek a design világába. 

Mi volt az a momentum, ami miatt úgy éreztétek, sok lehetőség rejlik a betonban, mint anyagban?


Ez már abban a pillanatban eldőlt amikor megláttuk az anyagot egy kézzel simított konyhapult formájában. Sima volt, színes és nagyon különleges látványt nyújtott. 

3. Bár úgy tűnik, egyre többen megszeretik a betont, mégis, ha meg kellene nevezni azt a pár pozitív tulajdonságot, amiért érdemes ezt választani, ti mit mondanátok?


Az öntéses technológia hatalmas szabadságot, végtelen lehetőséget rejt. A napjainkban használatos speciális összetételek alkalmazásával leginkább az öntöttvas-gyártáshoz tudnám hasonlítani, felületi minőség és szilárdság tekintetében is nagy fejlődést tapasztalhattunk, és egyre érdekesebb felhasználási területeken találkozhatunk majd az anyaggal, amelyekre húsz évvel ezelőtt még gondolni sem mertünk volna.     


Mitől szerethető a beton? 

Mert azt biztosítja számunkra ami napjainkban miden ember számára az egyik legfontosabb - a szabadságot: én a nyersességét szeretem a legjobban, amikor a beton szürke, lyukacsos, de emellett kemény a felülete, nem porlik. Van aki fényesre polírozva szereti, van aki durva, akár mohás felülettel. Volt már dolgunk gyönyörű repedésekkel, repedezett felületekkel, és különleges látványt nyújtó foltosodással.    


4. Nem riadtok vissza attól, hogy bepiszkoljátok a kezeteket :)
A bázisotok kreatív műhely és fejlesztőbázis is egyben. Van páncélszekrénybe zárt titkos recept?


Van recept, de ez nem csak az anyagösszetételre vonatkozik, hanem az egész eljárásra amely különböző termékekre, nem alkalmazható, ami azt jelenti, hogy sok-sok recepttel kell dolgoznunk, de a legnehezebb a folyamatokon rajta tartani a szemünket.

5. Egy saját tárgykollekció kialakításához rengeteg ötletelésre van szükség.

Honnan merítetek inspirációt?


Az inspiráció mindenhonnan jön, mondhatni a levegővétellel is, ha az embernek sikerül kialakítani magában azt a fajta látásmódot, hogy a környezetéből folyamatosan összegyűjtse és szelektálja az információkat, akkor ez nem is olyan nehéz, már csak az idő tényezővel kell valahogy megküzdeni. Abból soha sincs elég, de folyamatosan keresnünk kell azokat a embereket akik félretéve önös érdekeiket, képesek a közös cél érdekében megfelelő lelkiismerettel és precizitással segíteni munkánkat, kitolva ezzel ezt az időbeli korlátot.    

 



6. Együtt dolgoztok a szakma több képviselőjével, építészekkel, belső építészekkel, lakberendezőkkel...
Mi volt eddig a legérdekesebb, legextrémebb megkeresés?


Bebetonozni VALAKIT! :)


7. Azon kevés magyar cég között vagytok, akik képesek magukat nemzetközi szinten is artikulálni.
Ha jól tudom, idén is kint jártatok Milánóban...


Igen, az ott komoly megmérettetés. A Milánói Design Héten, a lenívósabb porondon való 2009-es debütálásunk óta jegyeznek minket a nemzetközi design szakmában. A mára sok mindennel telítődött tárgykultúra egy elhagyatott, mondhatni több száz éve elhanyagolt területével újra törődő projektet mutattunk be. A temetkezés és halál 21. századi tabuját feszegetve egy kortárs design síremléket mutattunk be. A SEEYOU névre keresztelt projektet Maurer Klimes Ákossal és Kucsera Péterrel közösen, perfekcionista tervezői hozzáállással és fegyelmezett, professzionális csapatmunkával valósítottuk meg. A temetkezés ősi lényegéhez nyúltunk vissza és olyan tárgy létrehozására törekedtünk, mely a kortárs formatervezés eszközeivel spirituális tartalmat közvetít. A SEEYOU azóta bejárta a világsajtót és beutazta egész Európát. Nemzetközi és hazai elismeréseket kapott és kap azóta is - mint a Palermo Design Week 2009 Award, Magyar Formatervezési Díj, MakeMe! Lodzdesign2010. Tananyaggá vált számos egyetemen, de legbüszkébbek a mai ’rohanó’ különféle emberektől kapott elismerésre vagyunk, akik megállnak egy percre, és azt mondják, kaptak tőlünk valamit, és akik a szeretteikre való személyes emlékezés formájául a SEEYOU-t választják.

 


Az idei Milánón már két helyszínen is szerepeltünk, a Salone Satellite mellett a városban levő ZonaTortona egyik vagány kiállításán, a Hidden Heroes-on is megjelenhettünk, illetve emellett felkérést kaptunk rá, hogy Oscar Niemeyer - ma 103 éves világhírű brazil építész ikon - eddigi életművének tisztelgő kísérő tárlaton az ő munkásságával együtt mutassuk be kollekciónk új darabjait. Niemeyer a mai napig idealista kommunista, nagyszabású modernista beton épületei beterítik Brazíliát. A kiállítás kiválóan éreztette mind a párhuzamot, mind a vibráló ellentétet a beton két generációja között.


Design stúdió és gyártó cég is vagyunk egyben, ezért munkánk nagyon sokrétű. Külföldi kiállításaink és aktív kommunikációnk eredményeként számos partnerrel dolgozunk együtt a legkülönfélébb egyedi építészeti és belsőépítészeti projektek kivitelezésén, sorozat-gyártott design kollekciónk értékesítése pedig egyre nagyobb arányú exportot produkál. Az IVANKA képviselettel rendelkezik a világ néhány kulcsfontosságú pontján, mint Párizs, New York, Milánó, Tokyo, Tel-Aviv stb. Bécsben az egyik kedvenc bemutatótermünk, a RocheBobois forgalmazza termékeinket. Ennek médiatermében lehet meghallgatni és megvenni az általunk Jankovits Dávid mérnökkel közösen kifejlesztett high-end minőségben szóló Concrete Sound beton audiofil hanfalpárt. Castelvetro di Modena-ban pedig pár napja mutatták be egy olasz, burkolatokat gyártó céggel közös első kollekciónkat, mi is részt vettünk ezen az eseményen, fantasztikus érzés!


8. A tárgytervezés megszokott menetéből kilépve egyedi kivitelezésű projektek gyártói is vagytok.
Melyek ezek?


Itthon sok munkákkal lehet találkozni, Budapest belvárosában és az ország számos távolabbi pontján: az Andrássy úton a felújított Divatcsarnok földszintjén egy sokszögletű aranybeton pult a rendezvénybejáratnál, a Levi’s boltban, a TG étteremben az Október 6-a utcában, a Bang&Olufsen üzlet falburkolata a József Attila utcában, Európában egyedülálló technológiával megvalósított monolit látszóbeton lépcsők a Fehérhajó utcai Heaven-ben, a Hercegprímás utcai Stylia Spa-ban, a Ligne Roset bemutatóteremben. Formatervezett ivókutak a Gellérthegyen, egyedi hullámpadok az új MTV Székházban. Vidéken, a Carrot művészeti csoporttal közösen készítettünk egy beton óriásrépákból komponált répaföldet, mely egy növénnyel ültetett működő szoborcsoport alkotás ’Gulliver Gyöngyösön’ címmel.

Pécsett, a kulturális főváros projekt keretén belül a Szövetség 39-cel közösen elkészítettünk egy üvegbeton alkotást a város egyik sétálóutcájára, mely funkciójában világítással ellátott ülőpad. Nemrég fejeztük be a Pannonhalmi Főapátság új szabadtéri színházának elemeit, melyet Augusztus 20-án avattak fel. A most október elején lezajlott Budapest Design Héten ékszerek és egyéb viselhető ’cementes’ darabok kiállításával vettünk részt, de előtte még jártunk a 100% Design London fesztiválon az ITD Hungary meghívottjaként a Magyarországi közös prezentáció résztvevőjeként.



9. Hallhatnánk valamit arról, mi a ti nagy álmotok?
Van olyan általatok kitüntetett figyelemmel kísért épület, projekt, ahová szívesen terveznétek?


Nekem most az időtágítás... erre nagyszerű képességre szert tenni... ez az álmom :) (Katalin)

Komolyra fordítva a szót..nagyon szeretjük a városunkat, Budapestet, ezért szeretnénk komoly kapcsolatba kerülni a városvezetés releváns szereplőivel annak érdekében, hogy minél több városépítészeti projektbe kapcsolódhassunk be itthon, nemcsak a kivitelezés, de már az ötletelés, tervezés fázisában. Szeretnénk letenni a névjegyünket a városi környezet kulturális formálóiként. A Budapest Szíve programban már volt alakalmunk részt vállalni, reméljük eredményes lesz a folytatás!

Angelina Jolie-nak pedig szívesen készítenének a fiúk az üzemben egy jókora, de csinos betonbunkert, hogy mire amerikai elnök lesz, teljes biztonságban tudhassa magát. :)


Közös ambíciónk, hogy menedzselni tudjuk Magyarország fiatal kreatív erőit, mert hiszünk benne, hogy tehetség nem vész el. Szeretnénk egy olyan irodát működtetni, mely ezeket az individuális teljesítményeket, innovatív ötleteket segít csapatmunkában mozgásba hozni, konzultál a lehetőségekről és átadja tapasztalatát!

A munkával kapcsolatos álmaink mind megvalósítható álmok, tudatos célkitűzések, melyek felé haladva mi magunk döntjük el milyen messzire is tesszük saját korlátainkat. Emellett a magánéletünkben egyszerű hétköznapi időtöltésekre vágyunk, például arra, hogy többet lehessünk azokkal, akiket szeretünk, és saját otthoni környezetünk kialakításával is tudjunk törődni miközben mások felé ezt megtesszük nap mint nap.


Válaszolva a kérdésedre az a legnagyobb álmunk, hogy az álmainkat élhessük.


10. Beszéljünk a jövőről, a terveitekről.
Találkozhatunk a munkáitokkal a közeljövőben valahol?


Legközelebb a Lodz Design Fesztiválon fogunk részt venni Lengyelországban meghívott vendégként, egy milánói showroom rendezvényén a Milano Design Weekend keretében, ahol a galériatéren belül két ’titkos szoba’ berendezéséhez készítettünk és szállítottunk anyagokat. Itthon pedig Segál Viktor séf hamarosan megjelenő könyvéhez adtuk illusztrációként egy kis szürkeséget! Ezenkívül az X-faktor egyik forgatási helyszínén, - a loftban, ahol Geszti Péter készítette fel csapatát – nemcsak éneklő tehetségeket, de vagány tárgyakat is láthattatok tőlünk!

A legújabb kezdeményezésünk pedig egy október közepén kiírt pályázat, amelyhez a dokumentáció letölthető innen.


11. Hogyan látjátok az Ivánka Beton Design-t a következő 10 évben?


Gyártulajdonosként, világszerte kapható termékek ötletgazdájaként. Brand-ként - ahogy már most is tekintenek rá néhányan - , mely organikusan fejlődik stratégiák és intuíciók mentén és rengeteg kapcsolatot létesít az óperenciás tengeren túl, és még azon is túl... értékes gondolatokat és vizuális élményeket ad, az emberek igényeire válaszol. Arculatát tekintve sokkal fejlettebb lesz és fejlettebben fog kommunikálni. Emellett Stúdióként is látjuk, mely komplex építészeti és belsőépítészeti projekteket visz. A gyártásban növekedés, a stúdióban pedig több költészet és még több alkotói szabadság lesz. Reméljük - kiművelt emberfőkként egy jó csapattal együtt - szárnyalni fogunk!

Hiszünk benne! Mert ha nem hinnénk benne... ti is tudjátok...itt a vége, fuss el véle.


Köszönöm az interjút, és mindenkit buzdítanék arra, hogy ha lakberendezési, belsőépítészeti kérdésetek, ötletetek van, csatlakozzatok a csoportjukhoz a Facebook-on vagy nyugodtan kopogtassatok be ti is hozzájuk:


Ivánka Facebook rajongói csoport itt.

Showroom: 1134 Budapest, Lehel u. 9 (bejárat a Bulcsú u. 13 felől)
Tel.: +36 70 397 6182
Mail: info@ivanka.hu


 

A blog olvasói lassan megszokhatják, hogy időnként egy-egy nyereményjátékkal hálálom meg a figyelmüket.

Ahogy a poszt bevezetőjében is beharangoztam, íme a játék:


mivel a nyeremény most különösen értékes, kicsit megnehezítjük a dolgotokat, a kérdést és a lehetséges válaszokat az Ivánka Facebook-os profiljának egyik fényképén találjátok meg.

 

A helyes válasz betűjelét a tárgymezőbe írva küldjétek el az info@ivanka.hu emailcímre.

Játék időtartama: a bejegyzés kikerülésének időpontjától 2010 október 26.-a 14:00 óráig.


A nyeremény pedig, amit a helyes választ beküldők közül sorsolunk ki: egy, a képen látható görgős Propeller betonasztal.

(Paraméterei: 115cm az átmérője, 40 cm a magassága kerekekkel együtt, és 90 kg)

Sok szerencsét a játékhoz, én már most nagyon irigy vagyok a nyertesre :)


(a nyereményjátékban bárki részt vehet, az emailcímeket semmire nem használjuk, azokat a játék lejártával töröljük, a nyeremény hazaszállításáról a nyertes gondoskodik.)

Ha tetszett a bejegyzés, gyere, csatlakozz a blog Facebookos klubjához.
Ezt megteheted ide kattintva.

Címkék: férfiak nők közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr922390768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2010.10.27. 12:58:39

Kedves Mindenki!
Megtörtént a sorsolás, és a szerencsés nyertes: László Katalin, akinek szívből gratulálok!
(kérlek, a részletek megbeszélése miatt vedd fel a kapcsolatot az Ivánka Beton Design-nal. Telefonszám, cím, mailcím a posztban)

Szeretném megköszönni minden játékosnak a részvételt, és akik nem nyertek, azok se csüggedjenek, mert hamarosan újabb játék veszi kezdetét.

Ha a Facebook-on szeretnéd nyomon követni a blog bejegyzéseit, csatlakozz hozzánk itt:
http://www.facebook.com/#!/pages/AGY-ASZTAL-TV/276724268269
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása