<div id=
 

Amerikai konyha. WTF?

KentaurBen , 2010.11.25. 12:04


Máig rejtély, hogy ki nevezte először Magyarországon amerikai konyhának az amerikai konyhát.
Senki nem tudja.
Az elnevezés arra utalhat, hogy amerikai dologgal állunk szemben, onnan kiindulva terjedt el világszerte.

Amit tudunk róla, hogy ez a lakókonyha szinte ma már annyira része a modern otthonoknak, mint borsó meg a héja.

Az amerikai konyha – ellentétben a hagyományos konyhákkal – a lakótérrel egybenyíló helyiség.
Brutálsok funkciójú helyiséggel van hát dolgunk: sütés-főzés+étkezés+tvzés+vendégfogadás+még csillió, a nappaliban végzett tevékenység.

A nappalihoz vagy étkezőhöz rendszerint (és jó esetben) egy reggelizőpulttal kapcsolódik.

Az amerikai konyha kialakítását a gépesítés, mindenekelőtt az elszívóberendezés elterjedése tette lehetővé és a főzés folyamata is sokat változott. A félkész és mélyfagyasztott termékek megjelenésével a piszkos munkák, mint a nyersanyagok tisztítása, hámozása, előkészítése lecsökkentek.

A főzés itt aztán már vastagon szociális, kulináris tevékenység is, nem beszélve arról, hogy miután nincs elrejtve, státuszszimbólum, de ami a legjobb benne, hogy az amerikai konyha kialakítása lehetővé teszi, hogy a konyhában tartózkodó családtag is részese legyen a nappaliban vagy étkezőben történő eseményeknek.

És ha már így összefolynak a funkciók, események, meg minden, mi is jobban járunk, ha a lakberendezést tekintve is összemossuk a határokat.
A konyha szobaszerűségét több mindennel támogathatjuk: pl. olyan mennyezeti világítótestetket helyezünk el benne, amelyeket elsőre inkább nappaliba gondolnánk, a bútorok színét harmonizáljuk a nappaliéval, és a látható helyeken inkább több dekorációs elemet (vázákat, dísztárgyakat), könyveket, mint konyhai eszközt.

A szűk keresztmetszet a konyhai tevékenységek látható és érezhető nyomai: egyrészt a szagok/illatok szétterjedése, amit egy jó teljesítményű szagelszívóval már elég jól kordában lehet tartani, másrészt a főzéssel járó kupi, amit mindenképpen el kell tüntetni. Ha kell, ha nem. Vagy hiába van szép rend a nappaliban, ha emitt el nem mosogatott edények, lábasok, evőeszközök, miegyebek vannak szanaszét.

A nagyobb térre van igény, értem én, és kisebb lakásoknál teljesen ok a dolog, de csak kimondom, még ha utálni is fogtok miatta:
nagy térrel rendelkező lakásoknál én nem támogatom az amerikai konyhát.
Az kérem egy külön helyiség, buliban is mindig ott van a legjobb hangulat, megérdemli, hogy saját teret kapjon.

Nem? De.



Fotók innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen.

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr942472325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása