<div id=
 
komment

Duna-parti design-trip

KentaurBen , 2011.08.23. 10:04
 
A Hajógyári-sziget - az évről évre megrendezett fesztiválnak, na, tudod melyiknek, köszönhetően - sok mindenkinek jelent már valamit... és úgy tűnik, eljött az idő, hogy a vintage-design kedvelői is becsillagozzák a térképükön a helyet, pár hónapja ugyanis a sziget egyik csendes szegletében megnyitotta kapuit a Vákum Design Shop showroomja.
 
Az első mondatban használt vintage-szót sokan, sokféleképpen értelmezik, erről, a design hazai megítéléséről, a szívből végzett munkáról és sok minden másról beszélgettem a bolt két tulajdonosával, Varga Anitával és Varga Viktorral, és már most szólok előre, hogy érdemes figyelmesen olvasni, mert JÁTÉK! JÁTÉK! JÁTÉK! is lesz a bejegyzés végén. :)
 
 
 
1. Kezdjük is rögtön a nevetekkel: honnan jött a Vákum Design Shop név? És mivel is foglalkoztok pontosan?
Viktor: Anita találta ki a Vákum nevet és utána rájöttünk, hogy ez tartalmilag is lefedi azt, amit ezzel el akarunk érni. A szó jelentése: (latinul: 'vacuus') üres tér. Ez pedig jelzi azt, hogy mi egy ilyen hézagot igyekszünk kitölteni a magyar design életben. A 20. század során gyakran előfordult, hogy a progresszív design vonalnak alig, vagy szinte egyáltalán nem volt lehetősége elterjedni Magyarországon. Például annak ellenére, hogy a Bauhaus iskolának meghatározója volt számos külföldön élő magyar művész, ma ezek a tárgyak alig fellelhetőek hazánkban. Majd a II. világháború után a Vasfüggöny egyenes következménye lett, hogy az eredeti, nyugati design tárgyak szinte elérhetetlenek lettek itthon. Úgymond egy vákuum keletkezett a bútorpiacon.
Mi megpróbáljuk ezeket a tárgyakat újra felfedezni az emberek számára, megkedveltetni az örök design formákat és az eklektikát, s mindezt megfizethető módon.
Vintage bútorokkal, kiegészítőkkel, újra gyártott designnal, fiatal magyar tervezők munkáival és képeivel foglalkozunk.

2. Ha jól tudom, kettőtök magángyűjteményének egy-egy részéből indult az egész.

Ezzel kapcsolatos az eredeti szakmátok is? Az élet mely területeiről érkeztetek?
Anita: Én jó ideig az antik kereskedelemben dolgoztam, de már ott is inkább az Art Deco, Bauhaus és a skandináv design iránt vonzódtam, vagyis a 20. volt az, ami leginkább érdekelt. Egyébként az eredeti szakmám grafikus, legutóbb pedig esztétikát tanultam, tehát megvolt az alap késztetés arra, hogy a tárgykultúrában új dolgokat fedezzek fel.
Viktor pedig közgazdász, aki nagy rajongója a designnak. Sokat foglalkozott vele, tanulmányozta, gyűjtötte, később pedig, a hobbinkból hivatást csináltunk.

3. Megkérdezhetem, hogy honnan kerülnek hozzátok a boltban kapható design-szépségek?
Viktor: Sok-sok keresgélés és utánajárás van e mögött, a külföldi piacoktól elkezdve, a kereskedőkön át, a magánemberekig. Voltaképpen bárhonnan, ahol fellelhetőek.
 
4. Tehát a gyűjtőszenvedély szerves része az életeteknek:)
Megosztanátok velünk egy-egy olyan történetet, ami a mai napig emlékezetes számotokra?
Anita: Egyik téli felfedező túránk alkalmával egy Rajna-völgyi kis faluba csöppentünk. Ebben a rusztikus környezetben, ahol úgy tűnt 200 éve megállt az idő nem csak gyönyörű design bútor darabokra bukkantunk, hanem egy kedves párra is. Ők néhány napra befogadtak bennünket és érdekes felfedezést tettünk: a falusi hangulat, a tyúkok, a tehenek, a háztáji gazdálkodás és a kitűnő ízlés egyáltalán nem áll távol egymástól. Ennek a két fiatalnak olyan letisztult, naturális, ugyanakkor funkcionális otthona volt, amely a lakberendezési magazinok címlapján is szerepelhetett volna.

5. Bár a bolt maga csak pár hónapja nyitott, mégis megkérdezem, nektek mi a tapasztalatotok, szeretik a magyar emberek a design-t, a designos bútorokat?
Anita: Jók a tapasztalataink, mert hozzánk főleg azok jönnek ki, akik a nem szokványosat keresik. Nagyon sok energiát és biztatást kapunk ezektől az emberektől, akik szerint a designt szeretőknek már szüksége volt egy ehhez hasonló helyre.

6. Azzal, hogy eredeti design-ikonokkal kereskedtek, komoly design-értékmentést is végeztek, találunk viszont replikákat is.
Miért döntöttetek úgy, hogy ezek is helyet kapnak a kollekcióban?
Viktor: Minket alapvetően a formai szépség és a funkcionalitás érdekel. Emiatt döntöttünk úgy, hogy ezeket a tárgyakat sem zárjuk ki a boltból, hiszen ezeknek egy részét ténylegesen ilyen elvek alapján tervezték a középosztály számára, vagyis nem luxuscikknek szánták.
Továbbá a replikák jelen vannak a mindennapi életünkben, még akkor is, ha nem is vesszük észre… A Thonet széknek például, rengeteg másolata létezik már az 1800-as évek végétől. Számos cég gyártotta, sőt volt olyan időszak, amikor maga a Thonet nem is, de ezekre a darabokra a formai szépségük miatt a mai napig elismeréssel tekintünk- annak ellenére, hogy nem a hivatalos gyárakból kerültek ki.
 
 

7. A design-klasszikusok mellett a művészet is helyet kapott ebben a gyönyörű loftban.

Ezek szerint nem csak az értékmentés, de az érték-közvetítés is fontos számotokra. Kik állítanak ki nálatok?
Anita: Igen, ez számomra volt nagyon fontos kérdés. Azaz, hogy ne váljon élesen ketté, a galéria és a lakberendezés területe. Egy komplexebb egészet kívánunk nyújtania, azáltal, hogy a lakberendezésen nem csak bútorokat értünk.
Nem mellékesen pedig, szeretnénk segíteni a fiatal képző-és iparművészeknek, hogy jobban megismerjék a munkáikat. Néhány kreatív fiatallal közös termékekben is gondolkodunk pl. egyedi térelválasztók, szőnyegek, kárpit anyagok, lámpák. Teret adunk ezenkívül szinte bármilyen művészeti megmozdulásnak, legyen szó installációról, performance-ról vagy akcióművészetről.
Aktuális kiállítóink: Kollár Andrea, Timkó Bíbor, Bakos Natália, Farkas Kata, Molnár Ágnes Eszter, Szabó-Lencz Péter (Petyka).
Valamint kaphatóak nálunk Keeler Ranvig újrahasznosított lámpái, Simon Zsolt József gyönyörű csontporcelán csillárjai és Újszászi Tünde autonóm textiltervei is.
 

 

8. Melyek most a boltban található - számotokra - legkedvesebb darabok?
Viktor: Farner és Grunder Orbit székei és asztala a Herman Millertől, Hannah és Morrison felújított szófája a Knolltól és egy Budapesten élő amerikai művész Keeler Ranvig paradicsompasszírozóból és kuglóf sütőből gyártott lámpái.

9. Ha jól tudom, az idei Design-Hét kapcsán különleges akcióval készültök. Mesélnétek valamit a 2011-es terveitekről?

Anita és Viktor:
Ez egy street art és graffiti megmozdulás lesz, ami nem a szokásos kiállítós-galériás keretek között fog lezajlani. A srácok ugyan is az üzletünk falait fújják be, hogy a nap végére egy komplex művet adjanak az érdeklődőknek. Mindeközben dj és vetítés szórakoztatja illetve lazítja el a Hajógyári szigetre látogatókat. A kész munka a Design Hét végéig megtekinthető lesz majd, egyetemben azokkal a vászonképekkel, amelyeket street art hangulatban a nagy termünkben állítunk ki. Megmutatva így azokat az alkotásokat, amiket nem külső falakra, hanem falak közé, enteriőrökbe szántak.

Köszönöm az interjút!
 
Most pedig következzen a beígért játék, és hogy a legjobb részével kezdjük:
a szerencsés nyertes gazdagabb lehet a Vákum Design Shop által felajánlott nyeremények egyikével:

vagy 1 db új (replika) Ray & Charles Eames által inspirált étkezőszék (fa lábakkal) (zöld, fehér vagy világoskék színben):

vagy
2 db 1973-as, Gerd Lange által tervezett Thonet Flex székkel (használt, a róluk készült fotó emitt):

 
Kérdés:
Hol található a Vákum Design Shop bemutatóterme?
 
Lehetséges válaszok:
a.) Dunakeszi, Jankovits utca 13.
b.) Budapest, Hajógyári sziget
c.) nincs bemutatóterem, csak webshop
 
A helyes válasz betűjelét és a választ elküldő játékos nevét tartalmazó emailt az info@vakumdesign.hu címre várjuk.

A játék a bejegyzés kikerülésének időpontjától 2011. augusztus 29-e 17.00 óráig tart.

A játékban mindenki csak egy válasszal indulhat és csak az vehet részt benne, aki tagja a Vákum Design Shop Facebookos csoportjának (ehhez itt tudsz csatlakozni)
és az ágy-asztal-tv blog Facebookos klubjának is (ehhez pedig ide klikkelve tudsz csatlakozni).
Az emailcímeket semmire nem használjuk, a nyertesnek a nyereményekért a következő címre kell befáradnia (ott döntheti majd el, melyiket szeretné a kettő lehetőség közül):
 
Cím: Budapest, 1033, Hajógyári sziget 130.
Nyitva: szerdán, csütörtökön, pénteken: 12-től 18 óráig, valamint szombaton 10-től 17-óráig

Várjuk nagyon a helyes válaszokat, és biztosak vagyunk benne, hogy a székeknek bármelyikőtöknél jó helye lenne! :)


Vákum Design Shop csapata és Ben

Címkék: férfiak nők

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr863172965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.24. 10:49:09

A bútorok egyike-másika tetszik. De nem lehetett vóna a plafonnal csinyálni valamicskét???

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2011.08.24. 11:33:44

@TrueY: Há, mire gondút a tákintátássúr? Példájul.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.24. 16:54:11

@KentaurBen: Egy álmennyezet, vagy egy kicsinyke színes festék. Így csupaszon olyan snássz. Peniglen (ha jól skubizok), akkor a plafonban van egy törés, ami adná magát szín-esztétikailag. Ugyi. :)
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása