<div id=
 
21

Igen! - 4. rész

KentaurBen , 2011.08.31. 10:15


Arra gondoltam, hogy az augusztust egy esküvősinspirációs bejegyzéssel búcsúztatom (bizony, ez már a 4. válogatás :), mert kifejezetten nem akartam ma búsongani a nyár vége miatt...

... ui. arra számítok, hogy szép, hosszú, napos őszünk lesz :)


Hogy telt a nyár esküvő-ügyileg?

Sokan keltek egybe a barátaid, ismerőseid, kollégáid közül?


Szombat este éjfél körül sétáltam hazafelé a Feneketlen-tónál, és kihallatszott a Hemingway étterem teraszáról, hogy "Eladó a menyasszony!".

Aztán még egyszer.

Aztán megint.


Elgondolkodtató, hogy egyes lakodalmas szokások milyen makacsul tartják magukat, pedig a Zember már azt hinné, hogy az olyanok, mint pl. a "klasszikus" menyasszonytánc már kiveszőben vannak. Közbemeg nem.


Van még olyan pár, aki az éjfélre koreografált mindenki-táncol-fél-percet-a-menyasszonnyal tánccal kapja a jelentős rokoni támogatást a közös élet támogatására?

Vagy tulajdonképpen ez nem a pénzről szól?


Ti hogy vagytok vele?

Szeretnétek menyasszonytáncot az esküvőtökön? 


Love or hate?


Zenemegnek ma egy olyan videót hoztam, ami talán a leggyakoribb módja annak, hogyan mutassuk meg ismerőseinknek az esküvőn készült fotókat: diavetítősvideó zenére!


Bónuszvideó pedig: a fenti kis montázs fotósáról egy minifilm:

Mastin Studio Photography from Shep Films on Vimeo.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere, csatlakozz a blog Facebookos klubjához.
Ezt megteheted ide kattintva.

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr913192532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

suzelarousse 2011.08.31. 11:24:43

Menyasszonytánc -hate
Pénzgyűjtésről szól, nem a hagyományról. Nagyon sok hagyományunk volt amit elhagytunk, milyen érdekes, hogy ez megmaradt...
Esküvő - Az alkalom ahol a barátságot pénzben mérik.

PVC sátor, "kék a szeme", hitel felvétel a szülőkkel, hogy kitudják fizetni a rongyrázást (mert úgy "illik", hogy a szülők fizessék), aztán ezt kifizettetni a rokonokkal, barátokkal. Karikagyűrű 70 000 Ft-tól 1000000*-ig, ruha, cipő, hajdísz, nyaklánc szitén csillió ft, ezek az értékek melyeket a házasságba visznek, aztán csodálkozás, hogy miért nem működik.

Persze vannak kivételek, csak én nem találkoztam még velük.

Kapitány Gergő 2011.08.31. 13:37:17

Hi!
Én jártam egy esküvőn Visengrádon, ahol egy sváb magyar fiú és egy francia lány fogadott örök hűséget. Ez eleve más irányt adott az este menetének. Mivel igen csak benne vagyunk épp a témában, ugyanis mi is erre az útra léptünk, így az ott látottakat vesszük át:
- nem zenekarlesz, hanem dj: igen kevés, csak a kötelező mulatós résszel, de inkább rock'n roll, magyar és külföldi funky, meg egyéb retro slágerek, aztán a végén az újabb dalok kerülnek repertoárba
- gyertyafény keringő lesz nem mennyasszonytánc
- mivel a pénzgyűjtés kell, mert nem kevés pénzben a móka: ehhez pl egy ajándék sarok lesz kialakítva egy madár kalitkával: Ide lehet rakni a borítékot, kis személyes mütyürt, vagy a fél disznót az asztalnak támasztani :)

Érdekes, hogy a legnehezebb a szülőkkel boldogulni, nem értik, hogy lehet másképpen is csinálni, mint ahogy szokásos...

Még egy reakció: azért döntöttünk a nagy esküvő mellett, mert ha ezen egyszer túl leszünk, egyikünk sem akar válni meg újra esküdni... Még egyszer ennyi pénzt meg ilyen macerát nem vállalunk. :)
Hozzáteszem, magunk szervezzünk meg mindent és mi is fizetjük...

Amúgy a házasságot nem az esküvőre költött pénzzel kell mérni, attól teljesen független a dolog, de tudni kell, hogy mit vállal be az ember. Örök hűség, kitartás jóban-rosszban... ezt kéne megérteni és minden helyzetben törekedni rá...és ez nem az apró betűs részben van ... :)))

Kapitány Gergő 2011.08.31. 13:42:23

Jah és like a videókra meg a fekete-fehér tortára!!!

Cook kapitány 2011.08.31. 15:01:57

Manapság menő utálni a menyasszonytáncot, de nekem vendégként nincs bajom azzal, hogy hozzájárulok a fogyasztásomhoz. Nem várom el az ifjú pártól, hogy 50-100 (vagy még több) ember étel-itelát, szórakoztatását fizesse. Friss házasként pedig tavaly igen jól jött, hogy nem 1,5 milliós mínusszal zártuk az esküvőt, hanem nulla körül.

audia6v6 2011.08.31. 15:04:41

Mi fél év múlva Thaiföldön fogunk összeházasodni a párommal. Gyönyörű környezetben, mindenféle rongyrázás nélkül. Azt szeretnénk, ha ez rólunk szólna és nem arról, hogy kit ki mellé ültetek a lagzin és elég lesz-e a rántott hús, meg a töltött káposzta? Jó a zenekar? Jajjj, nem táncolnak. Miért? A haverom már megint berúgott és vállalhatatlan, stb, stb. Na ezt csinálja, aki akarja. Mi kijövünk az ilyen lagzik harmadából és az esküvőnk helye egyben a nászutunk is. :)

histar007 2011.08.31. 15:13:07

Pénzt gyűjteni ciki? Már mindenki huszonX évesen olyan gazdag, hogy simán kiráz farzsebből 2-3 gurigát.
Persze erre is lehet hitelt felvenni...
Vagy pedig már mindenki külföldön dolgozik, és a heti fizetésükből megvan a teljes buli.

A megoldás:
ha gazdag vagy, akkor ne kérj pénzt.
ha bevallod, hogy nem vagy gazdag, akkor pedig bátran.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2011.08.31. 15:40:02

Nekünk nem lesz, ocsmány "szokás". Ha van pénzünk esküvőre akkor megtartjuk. Ha nem lenne, akkor gyűjtenénk még rá.

is 2011.08.31. 15:49:42

@Cook kapitány: bizony, az eskuvot nulla korul illik zarni, a meghivottak jovoltabol. en azert vagyok a menyasszonytanc ellen, mert a szegeny menyasszony mar reggel ota talpon, a ruhaja nem a legkenyelmesebb (enyhe kifejezes), hullafaradt, es akkor negyedoraig rangatja fel-ala mindenki. boritek, penz, vagy megbeszelt naszajandek, megfelelo ertekben.

ZON 2011.08.31. 15:54:41

Csak menyasszonytánc "ürügyén" lehet odaadni az ajándéknak szánt kápét? Egy kis borítékban átadni, pár kedves szó kíséretében, üdvözlőkártyával, vagy anélkül? Ugyanúgy beszálltunk a lagzi költségeibe, és nem viszolygunk az egyetlen "népies" motívumtól.
Vidéken, háznál rendezett lagzinál esetleg elmegy...

teddysnow 2011.08.31. 15:58:06

Mindenki úgy bulizik ahogy akar. Gyökérség azt feszegetni, hogy divat-e még ez, divat-e még az. Az "Eladó a menyasszony!" nem azt jelenti, hogy fizess! Én voltam olyan lagziban ahol, puszira ment a menyasszony tánc. Mindenki olyat bulit tart amilyet akar (persze nem más kárára). Ezen kellene túltennie magát sok embernek, hogy nem vagyunk egyformák és a másik meg nem hülye.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.08.31. 16:22:10

Főleg vidéken van még nagy hagyománya a menyasszonytáncnak, de nincs ezzel semmi gond. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ez tetszik neki vagy sem. Ha oda kerülsz akkor sem kötelező benne a rézzvétel.

Haynau (Sons of Monarchy) 2011.08.31. 17:10:04

Szerintem a menyasszonytánc sok helyen egyértelműen a pénzről szól. Ha valaki különcködni vagy feltűnősködni akar, hát rendezzen "vőlegény-táncot".

Nálunk volt menyasszonytánc, de fizetni nem kellett érte, aki akart, amúgy is adott ajándékba. Nehogy már ezzel "fejjük" a násznépet!

Mondjuk ha másodszor is házasodnék, lehet hogy nem rendeznék még egyszer akkora felhajtást, lévén az első házasságomnak (hosszú, sokéves kapcsolat után keltünk egybe) három éven belül vége is lett. Viszont az esküvőm napját mái napig mint életem egyik legszebb napját tartom számon - a szép nap emléke még a válást is sikerrel élte túl.

Momina 2011.08.31. 17:36:13

Nálunk nem volt menyasszonytánc, viszont minden rokon, barát megkérdezte előre, mit szeretnénk, mondtuk: pénzt. Volt, aki mondta, tárgyat szetne hozni, hogy eszünkbe jusson róla, mondtuk: ágynemű, szendvicssütő. Emellett volt spórolásból varratott ruha, kézzel készített asztal, templom- és étteremdekoráció, saját készítésű ehető köszönőajándék, a gyerekeknek elkülönített játszó- és pihenőszoba az étteremben, stb. Egy dolgon nem spóroltunk, a vendégek etetésén, itatásán. Fél 5-ig táncoltunk, mindenki degeszre ette magát, kiváló nap volt.

Allin(HUN)Gary 2011.08.31. 17:58:12

@audia6v6: Én erre csak azt tudom mondani, hogy az esküvő nem értetek van, hanem a vendégekért. Ez egy bemutatása a családnak a szerelmeteknek. Ennyi. Nem rólad szól meg a feleségedről vagy éppen fordítva. Én bármit megteszek azért, hogy jó környezetben elszórakoztassam a rokonságomat most szeptemberben.
Mert jó összehozni két nagy családot. Erre ez az egyik legjobb alkalom.
Ilyen "esküvőt" max. 2-nak választanék.. :)

Winston Smith 2011.08.31. 18:29:08

Nálunk volt menyasszonytánc, mert része a hagyománynak. De csak "aprópénzért", értsd: az esküvő-hozzájárulást borítékban odaadta mindenki, míg a menyasszonytánc során egy marék aprót kellett egy lavórba bedobni.

Momina 2011.08.31. 19:25:35

@dudva /: Szerintem azért, mert nem keltik fel iránta az érdeklődését. Én kihagytam a férjemet a csajos részekből, mint ruhatervezés, szalvéta és virágválasztás, dekoráció, de örömmel szervezte a veterán esküvői autó rendelést, az italsor választást, ragaszkodott a meghívó egyedüli tervezéséhez, nem szóltam bele, valamint mivel a vacsorán volt férfi- és női+gyerekmenü, a férfias kajákat is ő szavazta meg.

bátorító 2011.08.31. 21:36:52

Azt hiszem ez is túl van lihegve, mint oly sok minden az életben.

Az esküvő arról szól, hogy két ember szereti egymást és a szeretteik előtt vállalják, hogy új családot alapítanak. (Ez, ha jól csinálják és tényleg szeretik egymást fantasztikus dolog.) Szeretik egymást, örülnek egymásnak és a szeretteik velük örülnek. Természetesen ennek költségei vannak és természetesen a vendégek állják a rájuk eső részt. Az, hogy ezt borítékban adják át a húsleves előtt, vagy éjfél körül bedobják egy üstbe majd megforgatják és megpuszilják a menyasszonyt, annak csak annyiban van jelentősége, hogy az utóbbi sokkal nagyobb poén és mindenki jobban szórakozik közben.
Balga dolog ez "nem divat", "falusi szokás", "pénzlehúzásra megy" stb.. Esküvős szolgáltatóként kb. 130 esküvőn volt szerencsém jelen lenni és biztosan mondhatom, hogy a menyasszonytánc soha nem volt ciki, mindig jó volt a hangulata és a vendégek is imádták.
Kedves menyasszonyok és vőlegények, ha szeretnétek, tartsatok bátran menyasszonytáncot az esküvőtökön, remek dolog.
Eladó a menyasszony!
:)

stefedo · www.teglasedit.com 2011.08.31. 21:59:52

saját mennyasszonytáncos történetem:): én az esküvőmön nem akartam mennyasszonytáncot, pontosan azért, hogy ne érezzék a vendégek azt, hogy egy esetleges plusz kiadással akarom őket terhelni. Aztán úgy alakult, hogy egyik legkedvesebb barátnőm éjfél körül beszaladt a konyhára s egy tál és habverő kíséretében kirohant. én ezt meglátván utána rohantam, hogy ne-ne-ne, én ezt nem akarom! felkiáltással. Miközben hadakoztunk,- ő bizonygatta,hogy márpedig ezt így kell én pedig próbáltam ellenállni a merényletnek- a habverő a lábamra esett, ami persze akkor már cipő nélkül volt:), így szépen kettétörött a lábujjamon a nagyköröm, s befáslizott lábbal kellett végig táncolnom a mennyasszonytáncot. szerencsére nem volt nagy esküvőnk, így viszonylag gyorsan túl voltam a dolgon, s mint utólag kiderült a vendégek is számítottak arra, hogy lesz mennyasszonytánc, tehát készültek anyagilag a dologra. :) Most már nem bánom, hogy mégis kötélnek álltam:), s a körömtörést is gyakran felemlegetjük barátnémmal:)))

audia6v6 2011.08.31. 22:48:06

@Allin(HUN)Gary: Az esküvő nem a vendégekért van szerintem. A polgári esküvő ugye azért van, hogy hivatalos legyen Magyarországon. A templomi pedig azért, hogy Isten előtt megpecsételjétek a frigyeteket. A vendégekről igazából a lakodalom szól. De ez csak apró kiegészítés, bocs. Egyébként nekem ez lesz a második. Az első hagyományos volt. Na, még egyszer nem szeretném. Egyébként volt valaki már olyan esküvőn, ami mindenkinek jó volt? Mindig azt hallom, hogy a X.Y.-é szebb volt, a kaja itt rosszabb volt, mint ott, a hangulat itt jobb volt mint amott, stb. Na, erre sincs szükségem. Ez nem egy verseny... Na mindegy. Sok örömöt az esküvődhöz szeptemberben! :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2011.09.01. 07:25:00

A templomi esküvő gyakran divatból van manapság "mert az szép" (mondták).
A polgári esküvő a hivatalos.

Amúgy nem a vendégekért van, szerintem.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.01. 10:01:31

Nekem a mezítlábas darab tetszett.

A szemüveges-gyűrűs kép jó poén, de lány gyűrűét egy kis sóval, vagy kenyérrel igazán föggélyesbe támogathatták vóna!

A legbrutálisabbat, amit a neccen találtam az eskükői gumicsizma vezeti. Eme élményemet itt énekeltem meg: qltura.blog.hu/2011/07/11/adashiba_gumicsizma_2_the_revenge_of_the_rubber_boots
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása