<div id=
 

Patinás tárgyak 1. rész - réz, bronz

KentaurBen , 2011.11.01. 10:34

Vannak tárgyak, amelyek esetében imádom, hogy új, és vannak, amelyeknél azt szeretem, hogy már meglátszik rajtuk az idő múlása, úgymond "patinás".

Természetesen mindezekért maga az anyag a felelős, amiből készültek, és én nem tudok elég hálás lenni ezért a Természetnek és persze a művészeknek, iparosoknak, akik megmunkálták őket :)


A kopások, repedések, lepattanások legyenek bármilyen aprók, a tárgy történetéről, korábbi használóikról mesélnek, nekem pedig mindig jut fél percem arra, hogy bizonyos régi tárgyakba belelássak egy kis szerelmet, egy kis ármányt...


A mai alkalommal a patináról lesz szó, vagyis A patináról, ami a rézből, illetve rézötvözetből készült tárgyakon, kupolákon, szobrokon (bronz), szabad levegőn képződik.

Valójában ez a réz "rozsdája".

A réztartalmon kívül a levegő szén-dioxid, oxigén és páratartalmának köszönhető: a patina adja a jellegzetes színét pl.: a budai várnak és a New York-i Szabadságszobornak is.


A múlt század elején igen kedvelt anyag volt, szobrok, kilincsek, utcai- és lakásdíszek tömkelege készült belőlük, ebből hoztam ma nektek egy kellemesen nosztalgikus zöld válogatást.


Zenemeg:

Hector Zazou Ft. John Cale & Suzanne Vega - The Long Voyage (Virgin Magnetic Material Remix) by Virgin Magnetic Material

Fotók innen.


Ha tetszett a bejegyzés, gyere, csatlakozz az ágy-asztal-tv blog Facebookos klubjához.
Ezt megteheted ide kattintva.

Címkék: férfiak nők

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr693344351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása