<div id=
 
7

Üvegtégla – love or hate?

KentaurBen , 2010.03.23. 11:41

Bevallom, úgy nyúlok, a témához, mintha éhesen tennének le elém egy tál olyan ételt, amit nem szeretek (pacal?)... de hát mit lehet tenni, ha lakásunk valamelyik részébe jusztse bír bejutni a természetes fény, pedig de jó lenne...

 

...(sajnos) a kérdés nem oldható meg némi falbontás nélkül (átalakítás előtt kérdezz meg (kezelőorvosát, gyóccerészét) egy statikust, ui. csak válaszfalakat lehet megbolygatni, tartófalakat nem), de ha már legalább a szomszédos helyiségben van bőven a fényből, akkor maradt egy lehetőség: ez pedig az üvegtégla.

 

Az 1900-as évek eleje óta alkalmazott anyag kezdetben valóban ablakpótló szerepet töltött be, ma már azonban belső térformálóként, díszítésként is egyre népszerűbb.

Egyenes vagy ívelt válaszfalak, térelválasztók, bútorok, (alulról megvilágítható) járófelületek, boltozatok, kupolák készülnek üvegtéglából, a felrakása miatt kialakult négyzethálós rendszer előnye pedig, hogy sokféleképpen variálható, határtalan kreatív megoldásokra, formai játékra is lehetőséget ad.

 

Nekem mégis benne van az a rosszféle-80-asévek-fíling. Mint a bundesliga-frizurában, a válltömésben és a márványfarmerban.

 

Pedig az üvegtéglafalon átszűrődő puha, szórt fény úgy törik meg, hogy a belső tér varázslatos hangulatot kap, a rendkívül széles szín- és formavilág pedig számtalan lehetőséget rejt... exkluzív kiegészítő díszítményekként is nagyon dekoratív a hatásúak, különösen akkor, ha az üvegtéglák színét és mintázatát is jó érzékkel választjuk meg (és merjünk végre kicsit merészebben színeket is használni, ne csak a színtelen verzsönöket!...de ha mégis a klasszikusoknál maradunk, előnye, hogy tulajdonképpen bármilyen színvilág jól kapcsolódik hozzá).

 

Belátnak-parások is nyugodtan használhatják akár fürdőszobákban is, mert beereszti a fényt - így végre ide is pakolhatsz növényeket! - , optikailag mégis szeparál...  néha pedig elég csak a fal felső hányadában betenni pár sort belőle. 

 

A gyártók által felkínált számtalan ötletes kiegészítő elem még szabadabb fantáziálgatást tesz lehetővé: ilyenek a nyitható keret, mely a szellőztetés egyik megoldása, vagy a hatszögletű, négyszögletű sarokelemek, melyek a hullámos vagy törtvonalú falak lehetőségét biztosítják.

(Sokszor szinte szóba se kerül, pedig praktikus: oldalhatáron álló épületek szomszéd felé eső falába is beépíthető, nagyobb bevilágító felületet biztosítva, mint az engedélyezhető hagyományos ablak.)

 

Az üvegtéglák egyes fajtái a betörés elleni biztonság szempontjából is kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek, acéllal megerősítve gyakorlatilag áttörhetetlenek, így akár bejárati ajtó mellett is alkalmazhatjuk az előszoba természetes fénnyel való megvilágításához.

 

Urbanlegend-rész: az üvegtégla vajon tényleg jó energiamegtakarító anyag, és még a hangszigetelése is jó?

Meg hogy hőszigetelésileg is renben van? Akinek ilyen van, kérem, nyilatkozzon!

 

Mindenesetre az tuti, hogy a benne lévő légüres tér miatt a termék hőszigetelése jobb a szabályos kettős üvegnél.


A különböző színekkel és felületekkel, mintázatokkal (legyen az gyári vagy anyagában színezett, mart, ill. matricázott kézműves alkotás) számos egyedi megoldás alakítható ki, mellyel rendkívül látványossá tehetjük lakásunkat (vagy  - és itt nem bírok szabadulni a gondolattól: inkább rendelőnket, üzletünket, irodánkat)... de körültekintően tervezzünk: beépítése után már csak nehezen kibontható.

 

Szóval nyilatkozzatok! Love? Or hate?

 

Fotók innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen.

 

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr281861987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szépjuhászné 2010.03.29. 15:20:10

Igen, jó lenne az oldalhatárra épült házunknál a fürdőszoba déli falába, ahonnan besütne a nap. Meg a használhatatlan WC ablak helyett stb.

Pendö 2010.04.10. 10:49:02

Nekünk van üvegtéglás részünk a fürdőszobában, és tetszik. Én is óckodtam régebben, de már elmúlt. A fenti képek is egyértelműen megerősítik, hogy az üvegtégla love.

respecta /01 2010.04.20. 23:40:08

Előző házban volt.
Érdekes amit írtál, mert az előszobában ablak helyett javasolták biztonsági okokból.
Nagyon nem akartam, de bevált. Hamar megszoktuk.
Hőszigetelő képességéről sajnos nem tudok mit mondani, mert az előző ok felülírta a beépítés okát, így nem foglalkoztunk vele.

Elkeveredett 2010.05.05. 19:23:07

Jaj, én nagyon lájkolom!

Üvegszem 2010.08.28. 12:05:50

Ami ma üvegtégla néven kapható, az sajnos nagyon nem....

Pedig... Tényleg sok szempontból előnyös, csak ronda.

De nem volt ez mindig így! Ajánlom: glassian.org/Falconnier/gallery.html

hanyagság 2010.12.13. 14:40:13

love... kösz a szépségeket :)
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása