<div id=
 
3

Valami vörös

KentaurBen , 2010.03.24. 11:24

Ó. Nem is értem miért nem írtam eleddig erről a színről, pedig például nálam van ilyen, nem is kevés, de előtte egy kis játék:

Szemeket behuny... időben visszaugrik mondjuk 8-10 éves korához... és visszaemlékszik, mi volt a kedvenc szine.

És úgy 5 éve?

És most?

Brit tudósok szerint (muhaha) - a jobb agyféltekénk által „érzékelt” - színek befolyásolják hangulatunkat, érzéseinket, egészségi állapotunkat, hőérzetünket, pénztárcánkat, havi ciklusunkat... nézzük hát, miért is gondolom azt mai játékosunkról, hogy: red light means, go!

 

Piros. Vörös. Bikavér. Karmazsin. Rőt. Skarlát. Bordó. Kármin. Cinóber. Burgundi......és még sorolhatnánk hosszan a vörös árnyalatait...

 

A szivárvány első színe, és a három alapszín egyike.

 

Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Életerőt, bátorságot, nagy erőbedobást, vitális vágyakat, győzelemre irányuló akaratot jelez... és néha tényleg pont elég, ha egy szék kerete, egy váza, egy kép az, ami vörös színével a megfelelő mennyiségű „Hey Ya”-t beviszi a semleges térbe.

 

Markáns jelenléte viszont konfliktusérzést, türelmetlenséget, agresszióra, provokációra való hajlamot mutathat/okozhat, túlzott használata "túlpörgetheti”, kifáraszthatja a szervezetet...de erre is van ellenpélda, valakinekpont erre a stimulációra van szüksége.

 

A tűz szineként sokan a háborúval, a veszéllyel társítják (a bátorság jelképeként sok ország zászlajának egyik színe).

Mozgalmassága miatt az idő gyorsabb telésének érzetét kelti, felemeli a vérnyomást, növeli a légzésszámot, cselekvésre kényszerít, ösztönző hatású.

 

Doktorválaszolként: Hat az emésztési zavarokra, javallott depreszió ellen, erősíti az immunrendszert, kedvezően befolyásolja a lép, vese, epe működését, jótékonyan hat az ivarmirigyekekre és a nemi működésre. Erősíti a méhet. Vérre gyakorlot közvetlen hatása vérkeringési zavarok ellen ajánlható, valamint vérszegénység ellen. A vörös szín ekcémára, valamint az összes, nem gyulladásos bőrbetegségre kedvező hatást fejt ki. Gyógyító hatása van a krónikus köhögésre, valamit gégefő-megbetegedések esetén is.

 

Szimbólikus jelentése:

Éppúgy lehet az élet, mint a halál jele; mindkét esetben a vérrel asszociálható.

 

Egyértelműen a nemiség, a szexualitás szimbóluma, a libidó színe (A piros lámpás házak színeként a paráznaságra utal; randin a csajnak vörös rózsa dukál; egy szexi női fehérnemű- vagy alkami ruha-kollekcióból sem hiányozhat ez az árnyalat).

 

Drámai hatása kapcsán erő- és hatalom-jelképként is szerepel, hangsúlyosan nyomatékosító: pl. Stop-táblák, tűzoltóautók, a fociban a piros lap színe.

Távol-keleten szerencsehozó jelentéssel bír.

A piros színt következetesen feketével és fehérrel használva hisz a színmágia sikerében pl. a White Stripes, de úgy tűnik ugyanerre a kombinációra esküszik a Coca-Cola is, így még csak azt sem kell közben mondani, hogy: Múkodj!

 

A kínai gasztronómiában mérget vesznek rá, hogy aki szereti a vörös színt, az tuti szereti az erős ételeket is.

 

Ha rajtam múlik, akár azon az áron is betennék egy kis vöröset, hogy becsempészek egy vörös gerincű könyvet a polcra... és nálad mi a helyzet?

 

Trueblood forever vagy inkább „Drágám, inkább ma nem, olyan fáradt vagyok!” ?

Utóirat:

Emlkeztetni szeretnélek benneteket, hogy hamarosan indul a blog-nyereményjáték, amikor is az Ágy-asztal-tv blog szeretne megajéndékozni egy ronda, ám rendkívül hasznos tárggyal. Nincs más dolgod, mint rányomni a Rajongó leszek gombra a Facebookon.

A tárgy nevének két kezdőbetűje: PA

 

 

Fotók innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen meg innen.

 

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr651864700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pirosalma 2010.05.22. 10:09:30

Az a piros kád stipi-stopi!!! :D
Meg az első szék is jó lenne az előszobába. :)

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2010.06.19. 22:39:30

Naggyon kúúl! Esküszöm csak most láttam ezt a bejegyzést, de kb. ugyebben az időben én is csináltam egy hasonlót:szobakilatassal.blogspot.com/search/label/piros
Legjobban az első képed tetszik.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2010.06.20. 00:19:31

@Klein Kinga: :)
mivel hasonló dolgokon pörgünk biztos van/volt/lesz még ilyen :)
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása