<div id=
 
5

Bolhapiac az utcánkban avagy a garage sale

KentaurBen , 2010.09.06. 14:59

Ma azon a villamoson, amin utaztam, a villamosvezetô elég sokat kommunikált az utasokkal, nem volt fárasztó, tényleg, például ilyeneket mondott egy-egy megállót elhagyva, hogy: "Következik a következő megálló."

Tegnap este elkezdtem agyalni azokon az un. garage sale-eken, amelyek Amerika szerte a kertvárosi részeken dívnak, miszerint egy-egy utca összefog, és egy bizonyos napon szépen kirakják a ház előtti pázsitra azokat a cókmókjaikat, amit szívesen eladnának.

A cókmók lehet új vagy régi, sportszer, könyv, újság, képregény vagy ruha, és bútor, bútor, bútor, meg játék, dísztárgy... szóval olyan dolgok, amelyek nem a "szemét' kategóriába tartoznak.
Ezek javarészt a padláson, a garázsban, a szekrény vagy a fiók mélyén alszanak, de eladásuk kapcsán a vevő örül, hogy valami szép dolgot vehetett viszonylag olcsón, a régi tulaj pedig némi pénzhez jut.

A lomtalanítás ez esetben egy pozitív felhangú mikroközösségi élmény, hisz csak az abban az utcában lakók árusíthatnak.

Nálunk, Magyarországon ez tudna működni?

Mondjuk a lomtalanítás előtti napokra szervezve? Nem is kellene messzire cipekedni, csak a ház elé.
(a rendről néhány lelkes polgárőr gondoskodna, a kipalkolás utáni tisztaságról pedig mindenki maga, vagyis a portája előtt rendet tesz.)

Vagy nálunk sokkal rongyrázósabbak, szégyellôsebbek az emberek, hogy egy ilyet bevállaljanak? Jönnének a lomis hiénák, és menne a lerablás? Vagy mindegy is, hisz így ők is csak pénzért vehetnék meg azokat a dolgokat, amit egyébként lomtalanításkor ingyen "befoglalnak"?

Van valami ötletetek, hogyan lehetne e gondolatmenet mentén valami jó kis mozgalmat indítani?
Készíteni egy weboldalt, ahol be lehetne jelölni, éppen hol, mikor lesz ilyen 'bolhapiac van az utcánkban'-akció?

...vagyis következzen a következô a megálló, kommenteljetek! Pro és kontra!

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr432275215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2010.09.06. 16:46:41

Ez nagyon jó ötlet! Szerintem meg lehetne valósítani. Egyre több kisebb-nagyobb lakóközösségről hallani, akik valamilyen programot szerveznek helyben, mondjuk takarítás, virágültetés, vagy csak közös program. Fel kell végre ismernünk, hogy rajtunk is múlik, milyen környezetben, közösségben élünk, nem lehet mindig valami központosított döntésre várni, aztán, ha az kedvezőtlen ránk nézve, szidni a nagypolitikát. Igen, jó ötlet azért is mert nálunk például sok olyan cucc van, ami ha már nem kell, nem tudom eladni, mert nincs autóm elszállítani stb, így helybe jön a vevő és nem kell kidobni. röv

Kicsi Ház · http://akicsihaz.blogspot.com/ 2010.09.06. 21:05:43

Nemsokára költözködünk,és nemrég eszembe jutott ez a klassz amerikai szokás. elképzeltem, hogy kipakolom a cuccainkat az udvarra, (így nem foglalnám a közteret)és kirakok a ház elé egy táblát. Fogalmam sincs, hogy működne-e. Bejönnének-e az emberek? Legális-e ez így, vagy az apeh rögtön lecsapna rám, mert nem tudok nyugtát adni? Szóval, nagyon jó lenne, de nem merem megpróbálni.

dedalon74 2010.09.07. 17:36:14

@Kicsi Ház: Ha jól tudom 100.000 ft-ig, saját ingóság eladása adómentes.
Lehet változtak a szabályok. de vmi hasonló...

chilling 2010.09.07. 19:02:35

Játékok! Ébresztő mindenki! Anya kacatvásárt rendez... A felhívás jöhetne akár az ilyenolyan kommunális szolgáltatóktól - nekik is kevesebb lomot kellene elszállítani. Kicsit össze is hozná az embereket...

szépjuhászné 2010.09.08. 20:15:59

Milyen jó lenne! Vannak dolgaink a padláson, amit kidobni sajnálok, eladni nem lehet, elajándékozni nincs kinek. Talán valami lelkes önkormi képviselőt lehetne megkeresni, hátha hajlandó foglalkozni az ötlettel. Bolhapiac is lehetne több, régen a Flóriánnál, az aluljáróban volt szombatonként. (a 2. képen azt a szép talpas üveget nagyon szeretném!)
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása