<div id=
 
komment

Pislogtam, mint hal... a Szatyor-ban

KentaurBen , 2010.09.20. 14:59 · 1 trackback

A Jóisten igencsak szűk marokkal mérte Újbudán a jóféle beülős, kávézolós helyeket.

De örülés van, meg hullámozhatunk: nyílt nemrég rögtön kettő is: a Hadik Kávéház és mellette a Szatyor Bár és Galéria.

Mai posztot a második helyen említett vendéglátóipari egységnek szentelném, fôleg azért is, mert ottjártamkor - bár nem volt nálam a Bloggerigazolványom -  kaptam egy ingyen kapucsínót.

Ady és Csinszka egy  - láthatóan rendőr által üldözött - sárga autóban... falra festett néger nő füléből kinövő kristálycsillár... színek, stílusok, technikák kavalkádja a hely.

Az eredmény ennek megfelelően már önmagában egy képzőművészeti alkotásnak tekinthető. 

 

A kialakításért Babos Zsili Bertalan és csapata (Péterfy Ábel festőművész, Horváth Roland festőművész, Szőke Gáspár festőművész, Merkl Ákos, Babos László szobrász, Vágó Szabolcs képzőművész, Jánosházi Ágnes festőművész, Szuharevszki Mihály festőművész, Tóth Máté Attila képzőművész, Bódis Barnabás festő, Prókai Ádám videóművész, Kinter Alexandra díszlettervező, Ferenczy László fotóművész, ifj. Rédai János fotóművész, Miss KK, GG és Sasvári Balázs) felelős.

 

A Szatyor Bár és Galéria, a tulajdonosok tervei szerint tele lesz zsúfolva művészeti programokkal.

Már alakulóban van irodalmi programsorozatuk, alternatív színházi előadásokat is tartanak majd, a zenei programokról pedig a Fúzió Rádió DJ-in kívül alkalmanként más műfajú és összeállítású zenekarok gondoskodnak majd.

Mégis, kultúraszervező tevékenységük egyik legfontosabb vonulata a Szatyor Galéria lesz.

A szeptember 17-i nyitóbulin (ahová a Tilos szülinapi partija miatt már nem jutottam el ide) megnyitották első kiállításukat Kombinó, kombiné és metafizika címmel.

 

És hogy honnan a Szatyor név?

Állítólag, Karinthy - amikor először belépett a hajdani Hadik Kávéház alagsorában kialakított bárba - a falon lévő gyékényborítást meglátva felkiáltott: "De hiszen ez egy szatyor!" Az élelmes tulajdonos egyből ki is sajátította a nevet, és ezt követően Szatyor Bár néven futott a Hadik nagyvilágibb része.

 

Úgy tűnik, a Szatyor-ban elindul valami, valami ami kapcsolódik a régi hagyományokhoz, amitől a hely az ide járó művészek szellemi pezsgése nyomán irodalomtörténeti fogalommá válhat, de egy progresszívabb, fiatalosabb, bohémebb szemléletet is képvisel, pont azt a tarka és nagyvilági miliőt, amelyet a Hadik a maga korában reprezentált.

A Szatyor Bár és Galéria tehát egyfajta 21. századi újraértelmezése az irodalmi kávéháznak, az európai nagyvárosokra jellemző művészkocsmáknak.


Ja, és ha magaddal viszed saját (működőképes) retró szódásszifonodat, és hozzájárulsz, belegravírozzák a nevedet, elhelyezik a Szatyor kis almáriumában, és minden alkalommal saját, névre szóló szifonodból kapod a szódát a fröccsödhöz!

Engem megvettek kilóra, oszt megyek is a Szatyorba.



Elérhetôségek:
Facebook rajongói oldal itt.

Cím: 1111 Budapest, Bartók Béla út 36.

Nyitva:  Hét - Pén: 12:00 - 1:00

             Szo - Vas: 14:00 - 1:00

Telefon: (06 1) 279 02 91

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr732310045

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szatyor bár és galéria 2010.11.14. 18:34:17

Helyszín: 1111 Bp., Bartók Béla út 36. Látogatás: 2010. október 6. 18:20-21:20 > Az elnevezés úgy aránylik a használati tárgy nevéhez, mint a pottyantós wc az infra öblítésű wc-hez....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2011.02.02. 13:40:48

Ben, és ezt nekem mér innen kell megtudnom?
Na mindegy, megyek is ma és megnézem, hogy még ezek után is tetszik-e? És megkeresem Adyékat a sárga Zsiguliban, mert a szatyorban "ez a tuti" :)))
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása