<div id=
 

Do it yourself - Madáretető evőpálcikákból

KentaurBen , 2010.10.03. 10:32

 


Itt az ideje, hogy lassacskán kihelyezzük a madáretetőt a kertbe, a teraszra, vagy az erkélyre.

A nálunk áttelelő madárkák hálásak lesznek a nekik kitett eleségért, nem utolsó sorban igen szórakoztató dolog őket megfigyelni (ha kisgyerekünk van, ő nagyon fogja élvezni), amint ott bindzsirkednek az elemózsia körül.

Cinke, veréb, vörösbegy, rozsdafarkú, poszáta, rigó, pinty, kenderike, tengelice, citromsármány, zöldike, meggyvágó, csíz... jó, ha beszerzünk egy madárhatározót is, hogy be tudjuk azonosítani őket (akiknek nyáron leginkább csak a hangját halljuk a lomb közül)... jó pap hóttig tanul.

Mivel etessük őket: A télen nálunk maradó és költési időben fiókáit rovarokkal etető énekesmadarak, például cinegék, csuszka, harkályok, de még a verebek is kénytelenek magokat enni. Legjobb számukra a napraforgó hántolt magja, mely olajtartalma miatt jelentős energiatartalékot ad a hideg napokon....de etethetjük őket kiakasztott szalonnabőrdarabbal, marhafaggyúba kevert és belefagyott vegyes magvakkal (madárkalács), dióbél hulladékkal is...avagy a talajra kiszórt apróra vágott almával, konyhai ételmaradékokkal - mint főtt sárgarépa, burgonya, rizs. Nagyon szeretik a túrót vagy a keményre főtt tojást is.

Mivel ne: A kenyérmorzsa olyan eleség, mellyel vigyázni kell. Valójában jó táplálék, de csak annyit adjunk a madaraknak, amennyit még aznap elfogyasztanak. Nedves időben a kenyérmorzsa maradéka könnyen megromlik, a rajta elszaporodott baktériumok megsavanyítják. Ettől viszont a madarak bélhurutot kapva elpusztulhatnak.
 
Warning: A nagy "madársűrűség" vonzza a macskákat és télen a könnyű préda reménye az egyéb ragadozó madarakat is. A macskák ellen azzal védekezhetünk, hogy sűrű, jó fedezéket adó bokroktól távol vagy jó magasan etetünk. Ha egy ragadozó madár időnként elfog is egy-egy verebet vagy más énekest, az az élet rendje... Nem öl meg többet, mint amennyit elfogyaszt.


Hogy környezettudatosak legyünk, ma egy - korábbi ételrendelésekből megmaradt - evőpálcikákból összerakott madáretetőt hoztam.
(de ha az nincs, a célnak megfelel a hurkapálcika is)



Részetek Michelle Kaufmann videójában (ha nem tudsz angolul, akkor is meg fogod érteni, csak figyelj)

Levezetésként pedig jöjjön a Kétbalkezesek madáretető-akciója. Jujj:

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr412341101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása