<div id=
 

Az Alma-ház

KentaurBen , 2010.11.08. 13:30


Nem kevesen vannak azok, akik a mai válságos idők közepette a legkevésbé szeretnének egy vadiúj ház építésébe fogni (megkockáztatva egy idegösszeomlást vagy egy házasság végét), így azok közül a lakások közül választanak, amelyek az elmúlt évszázad első 50 évében épültek, aztán utánuk az özönvíz, jöhet a nagy felújítás.
(nem is beszélve azokról, akik direkt ilyen lakást szeretnének. egy szép, régi bérház egyik nagy belmagasságú lakását. nyami.)

Az első bökkenő: a lakások belső tagolása, ami a II. Világháborút követő zûrzavaros, lakáshiányos, társbérletes, leválasztós időszakából kifolyólag nem egy esetben okozott olyan lakásokat, amelyek szobabeosztása, konyhamérete, előszobahiánya nagyban ront az élvezeti értéken.

És még csak most jön a java: mi az, amit a régi struktúrából érdemes megtartani? és mi az modern plusz, ami élhetőbbé, maivá teszi a tereket?

Nekem az a véleményem, hogy tartsunk meg minél többet ezekből a klasszikus értékekből, és inkább a terek berendezésével hozzuk be a frissességet, modernséget.

Pl. sötét fából készült padlóval, az újszerű szín-, bútor- és anyagválasztással, az egyes helyiségek funkcióinak nyilvánvalóbbá tételével, egy-egy kortárs művészeti alkotással.

A lakás, és a falak között már lezajlott történelem előtti tiszteletadást pedig maga a meghagyott struktúra, ill. egy-egy jól irányított klasszikus fókuszpont jelezheti.

Így lakásunk tényleg olyan lesz, mint egy szép alma: belül a védett magok, a fő érték, kívül a pedig a zamatos gyümölcshús, a hozzáadott személyre szabottság.



A fenti képeken látható ausztrál Alma Road projekt résztvevői:
Hecker Phelan & Guthrie (Paul Hecker, Kerry Phelan & Hamish Guthrie), Buro Architects, Nonda Katsalidis, Kerry Phelan.

Fotók: Shannon Mc Grath

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr242433472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása