Nagybetűsnyári-péntek
Hozzávalók 4 főre:
4 db nagyobb méretű újkrumpli
10-15 dkg bőr nélküli lazacfilé (jó a sütnivaló szeletek megformázásából leeső nyesedék is)
1/2 citrom leve
1 fej hagyma, vagy 2 kis fej salotta, felaprítva
1 csokor petrezselyem, felaprítva
1 kis, piros chili kimagozva és felaprítva
1 tojás
1 ek osztrigaszósz
1 kiskanálnyi frissen reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma, reszelve
15 dkg reszelt sajt
só és frissen őrölt fekete bors
A krumplit megmosom és héjastól majdnem puhára főzöm. Hagyom kicsit hűlni, elfelezem és egy kiskanállal, vagy karalábévájóval üreget készítek minden fél krumpliba, majd egy alufóliával bélelt, olívaolajjal vékonyan megkent sütőlemezre sorakoztatom őket.
Míg fő a krumpli, elkészítem a tölteléket: a lazacfilét ujjaimmal áttapogatom, ha szálkát találok, csipesszel kihúzgálom. A halat felkockázom, és késes aprítógépben, a citromlével és a krumplik belsejéből kivájt darabkákkal együtt pépesre turmixszolom. Egy keverőtálba teszem a masszát, hozzáadom a többi hozzávalót, a fűszereket, a reszelt sajtot, sózom, borsozom és az egészet alaposan összekeverem. A masszát betöltöm a kivájt krumplikba és betolom a tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe. Addig sütöm, míg a krumplik teteje kicsit megpirul. Fokhagymás tejföllel tálalom."
Ulrich Schnauss - Goodbye - Goodbye by downbeetz
Ad 3: ... és hogy bekukkanthassunk négy különböző - egy dán, egy amerikai, egy spanyol és egy svéd - házba, hogy inspirálódhassunk újra és újra.
(a listát mindenki folytassa fejben - remélhetőleg valami pikáns részlettel is kiegészülve - majd tettben akár Ad 100-ig :)
Szóval, melyik tetszik a legjobban?
Aztán ne má', hogy megint mindenki a spanyolt hájpolja!
Dán:
Amerikai:
Spanyol:
Svéd:
Ha tetszett a bejegyzés, gyere, csatlakozz a blog Facebookos klubjához.
Ezt megteheted ide kattintva.
Ha pedig szeretnéd, ha a blog rangos helyezést érjen el az idei Goldenblogon, klikk: