<div id=
 
komment

Gyertyafényes hétfő

KentaurBen , 2011.10.31. 09:45 · 4 trackback

Voltatok már valaha Halottak napján estefelé a temetőben?

Mindegy is melyikben. Bármelyikben.
 
Ilyenkor az elhelyezett rengeteg virág, és az emlékezés fényei, a meggyújtott millió mécses éjszakára halványan ragyogó, varázslatos hellyé teszi a legutolsó falu legkisebb temetőjét is.
 
Egy estére besiet az Élet, az emberek lélegzete képregénybuborék, friss virágok simulnak egymáshoz dideregve fenyő- és magyalgallérjukkal.
Ide nem ér el a bárgyú Halloween-tökök viccesnek szánt humora.

Itt nincs helye másnak, csak a meggyújtott mécseseknek, a virágoknak és az emlékezésnek.

Zenemeg:

Canvas by imogenheap

Fotók innen, innen. innen, innen, innen, innen, innen. innen, innen, innen, innen, innen. innen, innen, innen, innen, innen. innen.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere, csatlakozz az ágy-asztal-tv blog Facebookos klubjához.
Ezt megteheted ide kattintva.

Címkék: férfiak nők közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr863341845

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kell-e nekünk halloween? 2011.10.31. 18:11:13

Ha trendi lennék, és a blogom is az lenne, azonnal azt mondanám: cool, kell. Ambivalens érzéseim vannak ezzel az új „ünneppel” kapcsolatban. Ha legalább a kelta ünnep szakrális részét importálnánk… Persze minden attól függ, milyen sz...

Trackback: Töklámpások 2011.10.31. 16:35:58

Nagyon szerette az ősz illatát, ami tele volt mindenféle aromával, a föld szaga, s a termések zamata fonódott össze a légben. A zöldségek, majd az érett kukorica, a sokféle répa – marha- és cukorrépa – a gyümölcsök szép sorban takarodtak b...

Trackback: Halloween a természetes hagyomány 2011.10.31. 12:09:15

 A kereszténységnek talán egyetlenegy jelentős ünnepe sincs, amit nem ősrégi szokások és ünnepi időpontok átértelmezésével hozott volna létre. Volt több nagyon ősi, több ezer éves természetközpontú (pogány) ünnep ezen őszi időpontban. Ezek egyi...

Trackback: Horrorfilmek Halloweenra 2011.10.31. 12:05:18

Itt a Halloween, minden bizonnyal már össze is írtad, milyen horrorfilmekkel ünnepled a napot. Ha esetleg nem, akkor segítünk a választásban. A Gépnarancs portál három szerzõje összeírt számotokra néhányat a kedvenceik közül, hogy ti se maradjatok ki a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonard Zelig 2011.10.31. 10:44:30

Szia, mi évek óta járunk világítani kis falvak temetőibe, nagyon szép. A zene meg tök jó, eddig nem hallottam róla, most utánanézek.

l0lcopter 2011.10.31. 10:54:32

pedig mennyivel meghittebb lenne a tökös ökörködés :)
bár jobban tudnánk kicsit ragaszkodni a saját tradícióinkhoz.

ephudd 2011.10.31. 11:01:08

Szép képek. Egyedül azt nem értem, mi szükség van szembeállítani az angolszász Halloween-t azzal, ahogyan mi emlékezünk a halottak napjáról? Az teljesen más megközelítést, kultúrkört tükröz, s miért lenne attól rosszabb, mint a mi könnyes-sírós ünnepünk? Sétáltál már Amerikában, s nézted az ötletesen feldíszített, kivilágított házakat? Láttad már az izgalmat az gyerekek arcán 'Trick or Treat'-ing közben? Vagy az a baj, mert az elüzletiesedett? Ja, a miénk nem? A más asszociációkat ébresztő vörös lámpások tömkelege, a méregdrágán vett virágok, a sírokra kitett, Happy Birthday-t végtelenítve, az elem lemerüléséig játszó képeslap (nem egy ilyet láttam) mind az érzelmi tartalomról szólnak? Na, ugye...

portis · http://www.online-szallas.com 2011.10.31. 11:16:37

Igen ... nekem is ez jutott eszembe, semmi gond sincs a Halloween-tökökkel egyáltalán nem bárgyú, egyszerűen csak más.
Neked sem esne jól ha giccses kínai műanyag mécses kiállításnak titulálnák a halottak napját.

Ráadásul itthon sem mindenütt terjedt el a sírok kivilágítása, a református temetőkben csak elvétve láthatsz egy-egy gyertyát, a rikító piros mécsesek meg ritkaságnak számítanak. Én mint református kicsit vásárinak látom a képeidet, bár technikailag szépek.

Dandie (törölt) 2011.10.31. 11:32:18

Teljesen mellbevágót az utóbbi két napban a Halloween utálat divatja. 4-5 éve kitaláltuk, hogy szerzünk tököt és kifaragjuk. Nagyon jól elszórakoztunk rajta, azóta is minden évben költünk 2.000 forintot tökre, pár órát töprengünk, hogy milyenre faragjuk, aztán este kitesszük világítani. Sajnos nekünk is vannak halottaink, és mi is meglátogatjuk a temetőket, ettől függetlenül. Mondom: ettől függetlenül. Értem én, hogy bináris vagy, de akkor is létezik az XOR-on kívül AND is. Adok is példamondatot, hogy jobban megértsd: Voltunk a temetőben, ÉS [AND, &&] faragtunk tököt. A hangsúly az ÉS-en van. Ez ilyen magyarsági kérdés, vagy gonosz imperializmus, hogy minden 365 napban egyszer veszünk egy zöldségesnél két tököt, amit kifaragunk, vagy egész konkrétan az fáj, hogy nem vágunk eret magunkon?

AnnaKarenina 2011.10.31. 11:32:56

Szerintem mindenki érti a Halloween másságát, de épp ezért a kultúrkörünktől való idegenségét is. Így lesz még egy darabig, aztán ez is beolvadhat majd; gondoljunk a karácsonyfára, a húsvéti nyúlra, egyszer azok is idegenek voltak tőlünk.
Nekem egy régi esti vonatutazás jutott eszembe: a nagy sötétségben egyszer csak feltűnt egy világító, libegő pontokból álló folt, az égő gyertyák és mécsesek kirajzolták egy kis temető alakját. Szép volt.

Pico 2011.10.31. 11:33:59

Osztom ephudd véleményét. A Halloween-nek egészen más a mítosza és így "hivatása". Ezért is vidám ünnep: maskarákkal, töklámpásokkal, édességvadászattal (mint nálunk húsvétkor, de pénz és szesz nélkül!) és alkalom családi-baráti összejövetelekre. Nagy gyerekünnep! És nem a holtakra való emlékezés ideje...

A mi könnyes-bánatos emlékezésünk is nagyon szép és meghitt tud lenni, annyival - sokkal - másabb, és ilyenkor szinte "kötelező" (már aki ezt kötelezőnek veszi és betartja) az eltávozottakra emlékezni. Mintegy lelkiismeret könnyítő azok számára, akik csak ilyenkor keresik fel elhunyt hozzátartozóikat. (Látszik is, hogy sokan csak botorkálnak a parcellák és sírok között, keresgélnek...)

Megjegyzem, a temetés sem "talpig feketében" történik angolszászéknál, nem felbérelt "hivatásos" búcsúztóval, hanem pap mellett családtag, barát is emlékszik vissza az elhunytra és megköszöni(!), hogy az elhunyt életének valamely szakaszán párhuzamosan futott életútjuk. Szép és kedves közös emlékeket idéznek vissza. Olykor egy-egy fotó kivetítésével a halottasházban, amelyben a fekete színt ugyancsak keresgélni kell. Persze ott is is "szabad" sírni és bánkódni, de maga az egész szertartás sokkal meghittebb. Szerintem. Az egész sokkal inkább emlékeztet egy társadalmi eseményre, mint "orrvérzéses" bánkódásra. Bizonyára ez sokaknak nem tetszene, nekem mégis sokkal emberibbnek tűnik...

ellenszenvesfigura 2011.10.31. 11:34:42

figyelmet!
haloween: október 31.
mindenszentek: november 1.
halottak napja: november 2.
köszönöm.

Pico 2011.10.31. 11:39:43

@ellenszenvesfigura:
Ha már precizírozunk, akkor október 31. estéje.

Dandie (törölt) 2011.10.31. 11:39:55

@ellenszenvesfigura: ezzel legalább 12x érveltem az utóbbi két napban, de egyszerűen figyelmen kívül hagyják, sőt olykor még a Valentin napot is belekeverik, ami szerintem is baromság.

AnnaKarenina 2011.10.31. 11:44:08

@Pico: Alapjában egyetértek veled, de a temetéssel kapcsolatos megjegyzések szerintem azokra vonatkozhatnak, akik nem a legközelebbi kapcsolatban álltak az elhunyttal. Akit a gyász mélyen érint, nem gondolom, hogy hosszas értekezéseket tudna/akarna előadni. Egyébként itthon is terjedőben van, hogy jó barát, vagy családtag búcsúzik a halottól. A fekete ma Magyarországon a gyász színe (is), de voltak olyan vidékek, ahol a fehér volt az, szerintem ez mellékes kérdés, a szokás a meghatározó. (A mexikói temetők meg színesek, halottak napján még étkezni is ott szoktak a családtagok.)
Ugyanakkor nekem visszatetsző, hogy Amerikában sokszor az eltemetést már meg sem várják a búcsúzók, a drapériával fedett sírgödör (a föld se látszódjék) és a koporsó már csak a szakembereké.

ellenszenvesfigura 2011.10.31. 11:44:17

@Dandie: atr még nem hozták fel, hogy a szemét ortodoxok meg megszentségtelenítik vízkereszt ünnepét azzal, hogy akkor tartják a karácsonyt?

Nesonka 2011.10.31. 11:47:06

Imádom ahogy az emberek bármikor, bárhol, bármivel kapcsolatban túlzásba tudnak esni.

Pico 2011.10.31. 11:56:08

@AnnaKarenina: Az igaz, hogy itthon - sajnos - több temetésen vettem részt, magam azonban úgy láttam, hogy "odaát" inkább az búcsúztat, a hozzátartozók közül, aki annyira le tud vonatkoztatni a körülményektől, hogy képes beszélni.
Maga a szertartás - legalábbis amiket én láttam - gyakorlatilag kétfelé válik: a halottasházban "sokan vannak", a búcsúbeszédek után kis fogadás van, ahová a résztvevőket "egy szendvics és limonádé" erejéig vendégül látják. A sírnál már csak a legközelebbi családtagok és barátok vannak jelen. És az elhunyt otthonában tartott tk.-i toron csak azok vesznek részt, akik a sírnál is ott voltak. Nyilván "ahány ház, annyi szokás" és a ceremónia is változhat, de magam úgy látom, hogy az angolszász szokás nagyobb lazaságot tesz lehetővé, mint itthon az van.
Egyébként az Ormánságban fehér a gyász színe.

AnnaKarenina 2011.10.31. 12:02:55

@Pico: Tényleg az Ormánság, köszi, erre már nem emlékeztem. (A lazasággal kapcsolatban én csak annyit akartam jól-rosszul leírni, hogy akit a gyász a legmélyebben érint, az nem tud laza lenni, akár itt, akár máshol.)

sobrijoska10 2011.10.31. 12:08:22

"Gyerekjátékként a tök­lámpás készítése a világ minden táján megtalálható, ahol az alapanyag, a megfelelő nagyságú tök ren­delkezésre áll. Főként a Dunántúlon elterjedt szokás volt a töklámpás készítése. A fiúk a töklámpához egy nagyobb töknek levágták a tetejét, a belét kiszedték, s a héjra szemet, orrot, szájat vágtak. Este, amikor sötét volt, beletettek egy égő gyertyát, rúdra szúrták vagy a kerítés tetejére tették, s egymást ijesztgették vele. Sajnos ez a szokás itthon elfelejtődött, s a töklámpás készítése mára egybefonódott az angolszász, elsősorban amerikai hagyományként élő halloween - éjszakai ünnepléssel és karneválszerű felvonulással, melynek legfontosabb jelképévé vált a lámpás. "

40-50 évvel ezelőtt is szokás volt nálunk, de nemcsak a Dunántúlon, hanem Északkelet-Magyarországon is.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.10.31. 12:13:08

Ez mind egy olyan a magyarokra ráerőltetett ideológia ünnepe, mint a ruszzkik november 7-je. Semmi közünk a judeo-kereszténységhez. Mi az életet az életfát ünnepeltük és nem a halált.

Életfa - Magyarok Tradicionális Vallása
www.facebook.com/magyar.eletfa

LMicu 2011.10.31. 12:14:27

A temetői gyertya kinek-kinek az elhúnyt hozzátartozójára emlékeztet, akármilyen a mécses vagy a virág, a Halloween egy népszokás, országos népünnepély, szórakozás. Halottak napján az előbbinek van helye.

LMicu 2011.10.31. 12:19:22

Az elhúnyt szüleim sírjára én inkább gyertyát teszek, meg virágot, nem pedig kivilágitott tököt. Erről szól a hazai halottak napja.

AnnaKarenina 2011.10.31. 12:20:06

@IGe: Na, ez is szórakoztató, kitalálni, hogy az ősmagyarok mit és hogyan ünnepeltek, amit aztán a török dúlás után betelepült, többségében német és tót emberek leszármazottai most újra kitalálnak maguknak.
A halottak napja különben sem a halál ünnepe, hanem emlékezés a meghalt szeretteinkre.

kotyomfitty 2011.10.31. 12:45:09

Mer' ennek aztan biztos tobb ertelme van, mint ket nappal elotte a meg elo gyerekekkel tokot faragni.
Vagy ez csak ilyen fellengzosnek szant kommentvadasz lozung?

Elnezest a vilag fotosaitol, hogy meghato komopoziciok eloallitasa mellett neha a sajat szorakozasunkra is forditunk idot es energiat :-)

vargafe 2011.10.31. 12:59:41

@LMicu
Milyen szerencse, hogy Halloween meg halottak napja NEM EGY NAPRA ESIK!

LMicu 2011.10.31. 13:21:41

@vargafe: Olvasd el az eddiggi kommenteket, mindegyik a kettő különbségéről szól.

Asszem 2011.10.31. 13:45:08

Kb. az összes kommentelővel egyetértek a poszttal ellentétben, senki nem visz tököt a temetőbe, tök jól megfér egymás _mellett_ a két szokás, nem tudom minek ezen hálistenkedni.

Közbiztonság Szilárd 2011.10.31. 13:50:33

Amire te gondolsz, az a Mindenszentek (nov. 1.).
Halottak napja november 2., akkor nem szoktak gyertyát vinni a temetőbe.

allegravelli 2011.10.31. 14:00:14

@LMicu: Mindenki úgy emlékezik a halott szeretteire, ahogy tud és akar. Ezen felesleges vitázni, magánügy.

Asszem 2011.10.31. 14:10:17

@Közbiztonság Szilárd: nem tök mindegy, ki mikor visz gyertyát a temetőbe? az a lényeg, hogy megemlékezzünk a halottainkról.

reccs 2011.10.31. 14:17:18

A Halloween-nek mellesleg semmi köze a halottakra való emlékezéshez.
Felesleges ilyen marhaságokat leírni, hogy ki visz tököt a sírra meg ki nem..

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2011.10.31. 14:19:34

@LMicu: De hat Oktober 31-e NEM A HALOTTAK NAPJA. Tessek mar ezt megerteni. A gyasz es az emlekezes egy dolog. Nem osszekeverendo az unneplessel, de nem ugyanazon a napon tortenik, gond nelkul bele kellene hogy ferjen. Es igen, meg mielott elkezdened, nekem is sok rokon, ismeros van, akire ilyenkor "sajnos" gondolni kell....

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.10.31. 14:38:22

A fotók nagyon jók.

"Ide nem ér el a bárgyú Halloween-tökök viccesnek szánt humora." - ez viszont felesleges. Képzeld el, hogy más kultúrkörbe tartozó ezt írja:
Ide nem ér el a csöpögősen romantikus gyertyák meghittnek szánt hangulata."

A képekhez ismételten gratulálok.

samer 2011.10.31. 14:56:45

@IGe: Azt se tudjátok milyen volt az ősmagyar vallás...

[c] 2011.10.31. 15:12:33

"Ide nem ér el a bárgyú Halloween-tökök viccesnek szánt humora."

Kezdjük ott, hogy Halloween október 31-én, a halottak napja november 2-án van, értelmes, tájékozott ember amúgy sem gondolja, hogy a kettő csereszabatos. Persze az, ami életre hívja ezt a két hagyományt, ugyanaz - a halál.
A Halloween nem bárgyú, csak egy más megközelítése a halálnak.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.10.31. 15:19:59

Azért nekem egy-két képen a gyertyák mennyisége túlzó. A nagyon soktól megcsömörlik az ember.
Valaki már pontosan leírta, hogy Halloween október 31; Mindenszentek emléknapja november 1; és Halottak napja november 2. Egyébként Halloween neve a "mindenszentek előestéje" angol megfelelőjéből eredt. :-) Ez egy kelta, római, ír, amerikai keverék ünnep. Semmi baj vele. Szerintem bőven elfér nálunk is. A nedves, hűvös ősz közepén igazán vérpezsdítő a rémségekkel kevert vidámsága.
Egyébként én egész éven át sokszor gondolok az elhunyt szeretteimre, és gyújtok nekik gyertyát. A temetőbe járást fölöslegesnek tartom, mert a földi maradványoknak már semmi köze a szeretteim eleven emlékéhez. Miért bámuljam a betonnal fedett "semmit"? Ez inkább az élőnek szól, hogy egyszer én is a föld alá kerülök.

grufftipunk (törölt) 2011.10.31. 15:54:29

Kurva anyád haloween. 10 évvel ezelőtt a sok türhő véglény - aki magyarnak született, de igazából valami valóvilágon felnőtt söpredék lett belőle - még azt sem tudta, hogy mi az. Napjainkra meg nagyon felvilágosultak letettek, hála az amerikanizálódó média felvilágosító hadjáratának. Szépen meg lehetett bizniszelni (most hogy a sok kis gyökér már tudja, hogy világít a tök), hogy a teszkóba, meg az osánba, meg a korába majd eladjuk azt amit 3 évvel ezelőtt a kínaiak nem tudtak rátukmálni az amcsikra, meg a többi búval baszott nemzetre, akik átvették e nagyon értelmes ünnepséget.

10 évvel ezelőtt, ha megkérdeztem volna tőletek, hogy mi az a haloween, akkor azt mondtátok volna, hát hogy aza horrófilm, nem??

Bajom-e van ezzel? Bajom-e van azzal, hogy te kifaragod a töködet? Azzal van bajom, hogy egy sötét sutyerák vagy, akinek elég ha sokat mondanak valamit, és azt már el is hiszi.
Azzal van bajom, hogy mindig nézed az rtl klubbot, reggel meg felkelsz, autóba ülsz, gyorsan hajtasz, és utána te vagy az, aki felelős munkát végzel!!!
Azzal van bajom, hogy a szomszédom vagy.
Azzal van bajom, hogy nagyítóval kell keresgélnem, hogy értelmes embert találjak.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2011.10.31. 16:14:31

Köszönöm az infókat és a kiegészítéseket, természetesen tudom, hogy mikor van Halloween és a Halottak napja, a poszt célja nem ezen ünnepek taglalása volt, mint ahogy az sem, hogy tegyünk v. ne tegyünk kivilágított tököt a sírra, pusztán csak egy gondolatmenet.
(tájékoztatásul: jó mókának tartom a töklámpás készítését is, még ha bárgyúnak is neveztem)
Mellesleg a dátumokhoz ragaszkodóknak jelezném, hogy remélem azért nyitott szemmel járják a világot és érzékelik, hogy már hetek óta faragott tökökbe lehet botlani úton-útfélen és a temetők sem csak egy este lesznek gyertyafényesek, hanem ezen a héten szinte végig, ui. ilyenkor a fél ország mozgásban van és nem tud mindenki egy napon kimenni szerettei sírjaihoz.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2011.10.31. 16:15:14

A Halloween arra való Magyarországon, hogy szórakozóhelyek ezzel az apropóval külön jelmezes bulit rendezhessenek.

hörgőszelep (törölt) 2011.10.31. 16:21:31

Látnátok mi van Mexikóban, akkor még jobban kiakadnátok. Ott rendesen vidám népünnepély a halottakkal való foglalkozás, emlékezés.Én ezt a gyertyát gyújtunk a nagyfateron című dolgot sem találom jobbnak, mert annak, aki ott fekszik, már tökmindegy, hogy giccsparádét csinálsz-e felette vagy nem. Én meg sokszor gondolok az elhalt ismerőseimre, rokonaimra, de ehhez nem kell halottak napja! Különben véleményem az, hogy embereket addig lehet és kell szeretni, míg élnek, utána már lehetetlen. Sajnos!

grufftipunk (törölt) 2011.10.31. 16:28:30

@hörgőszelep:
Az biztos, hogy kiakadnánk, de nem a töklámpások miatt, hanem amiatt, hogy mexikóban szükségállapot van!

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.10.31. 17:31:10

@grufftipunk: Nincs autóm, nem vagyok a szomszédod, nem nézem a retek klubot, nem vásárolok kínai ünnepi kellékeket, a kellékeket magam készítem, és mások véleménye szerint értelmes vagyok. :-)
Köszönöm a figyelmedet!

grufftipunk (törölt) 2011.10.31. 19:18:55

@Gamma Leonis:
Igen a kivétel erősíti a szabályt; kábé te vagy az a bizonyos egy a tízezerből. Én is köszi, hogy elolvastál. Üdv.

Pico 2011.11.01. 07:06:48

Az angolok pl. amikor szószt fogyasztanak mondjuk tört burgonyával, akkor fordítva(!) használják a villát, azaz nem a homorú részére kenik fel a burgonyát és a szószt mint mi, hanem a domború oldalára. Ezek szerint annyira kulturálatlanok, hogy még a villát sem tudják rendesen használni? A példa csak azért, mert szerintem felesleges megszólni, sőt szidalmazni egy más kultúrkörhöz tartozó "világ" szokásait. Legfeljebb nem kell az egyénnek átvenni.

A Halloween a vidámság ünnepe és semmi köze azokhoz a filmekhez, amelyek összekapcsolják a horrorral. És ugyanúgy nincs köze a mi, az elhunytakra emlékező ünnepünkhöz. És miért ne lehetne átvenni - főként, ha eszünkbe jut, hogy a mi ünnepünk, és nem csak ez az egy - "pogány" szokásokra épült rá?

És attól vajon magyarabbak leszünk, ha visszatérünk a "nyereg alatt puhított húshoz"? Akkor talán elővehetnénk a "Halotti beszéd" szókincsét is... A nyelv és a kultúra ugyanúgy fejlődik az idők folyamán, mint egy gyerek gondolkodása, miközben felnőtté válik...

Akinek tetszik a Halloween az csináljon töklámpást, ugráljon maskarában, akinek meg nem, az ne csinálja! Ilyen egyszerű. Szerintem.

Nesonka 2011.11.01. 09:23:37

@sobrijoska10: Így igaz, az én nagyapám is mindig készített és mesélte, hogy az ő szülei is. Gazdálkodók voltak, tök volt bőven. :)

grufftipunk (törölt) 2011.11.02. 12:39:13

@R.:
Hehe, a Nyugatinál lakom.. Nap mint nap látom a hömpölygő tömeget, amint betömöcköli magát a westend forgóajtóján abba a dögkútba. Ennyi degenerált, selejtes szar embert ritkán látni együtt, mint a Westendben. Aki oda jár, azt lőném ki a holdra, hogy még véletlenül se találjon vissza. Retkes húgyagyú csöcselék fekális. Mondjuk aki bármilyen hasonló plázába jár, az dettó ugyanez. Én csak akkor megyek oda, ha nincs más lehetőségem, kábé félévente egyszer..

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.11.03. 09:24:42

@grufftipunk: mondom én, hogy nem jó környéken laksz.
talán ha egy nyugisebb helyen élnél nem lennél ennyire ellenséges mindennel és mindenkivel szemben!
na üdv.

organikusviselet · http://organikusviselet.blog.hu/ 2011.11.07. 15:50:59

Valóban gyönyörű, én éppen vezettem dél-Dunántúlról Szeged felé, és minden falu végén a temetők gyönyörűen pislákoltak .
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása