Olasz villa és leveske
A pénteken majdnem bemutatott olasz villa pótlása következik.
Mellé pedig - a régebbi olvasók tudják, hogy időnként egy-egy gasztroblogról elcsenek egy-egy jól hangzó recepturát - jöjjön a Fehérboros rozmaringleves balzsamszirupos csirkemájjal c. összeállítás hozzávalói és elkészítési útmutatója. Á lá KicsiVú.
Mer' télen duplánjó a forró leves :)
"A receptet már régebben kinéztem, megint Tim Mälzer adta az ihletet, így próbáltam ki ezt az elegáns és finom előételt. És igen, megint borgőztől párállott a konyha...
...
Hozzávalók:
1 vöröshagyma
3 ág rozmaring
10 dkg vaj
1 ek. liszt
1,5 dl fehérbor
2 dl tej
8 dl víz (jobb esetben alaplé)
fehér bors
1 dl habtejszín
0,75 dl balzsamecet
4 ek. nádcukor
1/2 tk frissen őrölt bors
6 csirkemáj
frissen őrölt bors
só
A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A rozmaringleveleket leszedegetjük, felaprítjuk. Egy lábasban 1-2 ek. vajat hevítünk és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Egy idő után a rozmaringot is hozzákeverjük. Mikor kész, megszórjuk a liszttel, elkeverjük és felöntjük a borral. Keverés közben a tejet és a vizet/alaplevet is hozzáadjuk. Sózzuk és fehérborssal fűszerezzük. Kis lángon, néha kevergetve kb. 20 percig főzzük.
Közben a balzsamecetet a cukorral egy kis lábaskában felforraljuk. Beletekerjük a feketeborsot és addig főzzük, míg sziruposra sűrűsödik.
A csirkemájat hideg vízbe áztatjuk néhány percre, hogy a vér kiázzon belőle. Utána szárazra törölgetjük, hústűvel megszurkáljuk, majd megsózzuk. A maradék vajat megolvasztjuk egy serpenyőben és közepes lángon kisütjük benne a májat. Mikor már jól átsültek, kiszedegetjük és beleforgatjuk a balzsamszirupba, majd egy tálra szedjük.
A levest botmixerrel pürésítjük, majd egy szűrön átszűrjük. Az így kapott levet, ha közben kihűlt volna, felmelegítjük és beleforgatjuk a közben felvert tejszínt. A májjal tálaljuk.
A tálalás és fogyasztás felvet problémákat: evés közben jött az ötlet, hogy lehetne a májat kis tálkán villával szervírozni, a levest mellé pedig üvegpohárban kínálni. Minden falat mellé egy korty leves."
Zenemeg:
god is an astronaut- remembrance day by zboser
Ha tetszett a bejegyzés, gyere, csatlakozz az ágy-asztal-tv blog Facebookos klubjához.
Ezt megteheted ide kattintva.