<div id=
 

10 év függőágyban (interjú és játék!)

KentaurBen , 2013.06.11. 23:51

fuggoagy.jpg

Aki életében egyszer is feküdt már függőágyban, annak nem is kell elmagyarázni, mitől olyan ellenállhatatlanul jó érzés ez, a „függőágy szűzeknek” pedig minél előbb javasoljuk hogy tegyenek egy próbát, garantált lesz a függés!

Miután elvileg nyár van (ha nem is a klasszikus egyelőre), és pont most van leginkább szezonja,arra gondoltunk Lánczi Andrással a Függőágybolt tulajdonosával bemutatjuk, miért is nagy jóság a függőágy és a függőszék.

András 10 éve nyitotta meg függőágy webshopját, majd 4 éve a boltját, ami a Fehérvári úton, már új környezetben várja az oda betérőket. A sok év alatt összegyűlt tapasztalatok birtokában beszélgetünk a függőágyakról.

Milyen típusok vannak, milyen anyagból készülnek, miért jó, hová tennénk, hogy kell rögzíteni stb. stb., és hogy még izgalmasabb legyen, a poszt végén játék is lesz, ahol a szerencsés egy brazil függőágyat nyerhet.

Adódik az első kérdés: mi visz rá valakit, hogy függőágyakkal kezdjen foglalkozni?

Minden a nők miatt van. Egy barátnőm Közép-amerikai kirándulásáról hazatérve szuper meglepetést hozott. Két kézi szövésű, gyönyörű mexikói ágyat vett ki a bőröndből, tényleg csodaszépek voltak. Használtuk, szerettük.

Az ominózus első függőágy az ezredforduló környékén - itt még nem tudtam, mi vár rám

Már akkor is felmerült, hogy ezzel kéne foglalkozni, hiszen itthon egyáltalán nem volt még csak hasonló sem, de nem volt igazi motiváció, jegeltük a témát. (Egyébként még megvan az a tekercs fonál, amivel elkezdtem tanulni függőágyat szőni. Nem sikerült :) Később, amikor a kapcsolatnak vége lett, mindkét függőágy ott maradt a lakásban, ahonnan elköltöztem. Hát nagyon hiányoztak…

Több se kellett, utánanéztem, honnan lehetne rendelni pont ugyanilyet. Addig-addig gondolkodtam, tervezgettem, hogy szűk körű piackutatás után úgy döntöttem: nemcsak magamnak rendelek 1-2 darabot, hanem akkor már egy nagyobb adag jöjjön, majd eladogatom.

Így történt, hogy 3 emailváltás után az összes pénzemet elküldtem egy vadidegen mexikóinak és rendeltem 110 függőágyat, ami akkor bátor húzásnak tűnt. Mára ez szinte megszokott, de amikor áru érkezik, még mindig izgalmas kibontani a zsákokat, dobozokat.

Ez már tényleg a sajátom, nem adom :)

Amíg ideért az első szállítmány, regisztráltam a fuggoagy.hu domaint, sőt össze is dobtuk a webshopot két barátommal. Annak idején egy fajta függőágyhoz készült, szuperül működött (még ÉV Honlapja különdíjat is nyert), de eljárt felette az idő. Örömmel jelentem, hogy az Ágy-Asztal-Tv blog olvasói böngészhetik elsőként az új függőágy.hu-t. Több száz termék már fent van, és még töltjük naponta, de vásárolni már ér :)

Ha jól tudom, időnként járod a világot és tengeri kajaktúrákon is részt veszel...

Ááá, nem vagyok egy nagy világutazó, bár jó lenne. Pár éve Mexikóba terveztünk kirándulást, részben azért, hogy végre élőben lássam, hogyan szövik azokat a függőágyakat, amikből 10 éve élek. Ez egyelőre elmaradt, mert a fiam születése átrendezte az életünket, de ha kicsit nagyobb lesz, nekivágunk.

Lengyelország - zsilipelés a Czarna Hańczan

A tengeri kajakozás az egyik hobbim, nem profi szinten művelem, de velük nagyon klassz helyekre jutottam el. Például nélkülük eszembe sem jutott volna Lengyelországba menni, pont ősszel, pedig csodaszép.

A legutóbbi nagy élmény egy indonéz expedíció volt, ahol a nagy melegben legtöbbször kint aludtam a stégen vagy a pálmafák alatt, szúnyoghálóval körbevett függőágyamban. Ide többfélét is vittem, tesztelni, fotózni.

Indonéz függőágy vs. mexikói függőágy - mindegyik jól szerepelt

Indonézia, Sulawesi, Togean szigetek, Malenge északi part - kikötés után máris fent a függőágy

Közel az egyenlítőhöz - ilyen szétszedhető orosz tengeri kajakokat vittünk magunkkal

Napfelkelte a világ végén

A következő utam Finnországba visz, ahol lesz alkalmam kipróbálni a legújabb túrafüggőágyainkat. Ilyenkor rengeteg fotó készül szép tájakon, ezekből dolgozom év közben.

Honnan származik egyébként ez a fekvő-alkalmatosság? Tudunk valamit a történetéről?

A függőágyak Közép-Amerikából (Costa Rica, El Salvador, Guatelmala, Mexikó és Nicaragua), valamint a dél amerikai országokból, mint Brazília és Ecuadorból származnak. Majdnem minden forrás megemlíti Kolumbusz Kristóf nevét, mint a függőágy felfedezőjét, de valójában a függőágyak már jóval előtte, i.sz. 1000-ben is használatosak voltak. Erről bővebben itt: fuggoagy.info

Több ismerősömnél tapasztaltam, hogy ódzkodtak a függőágytól, mert féltek, hogy kiborulnak belőle :) Van valami csodapraktika, amivel egyszerűen és könnyen be ill. ki lehet szállni egy függőágyból?

- No igen, az élethez kell egy jó adag bátorság...:)

A viccet félretéve: nagyon egyszerű, az a titka, hogy nem mellé, hanem a közepébe kell ülni. Ehhez egy kicsit meg kell emelni az egyik szélét. Szétnyitod, beleülsz, hátradőlsz, (leveszed a cipőd), beteszed a lábad is.

Amikor már bent vagy, esélyed sincs kiborulni. Sokan egyből befordulnak hosszirányba – nem mintha tilos lenne –, de akkor igazán kényelmes, ha átlósan fekszel a függőágyban, ugyanis ilyenkor teljesen vízszintes a tested. Az extra nagyméretű ágyakban pedig teljesen keresztben is lehet feküdni.

Ketten keresztben - ettől igazán jók a mexikói függőágyak

Van egy fajta függőágy, a végén fa merevítéssel, ami viszont ha túlságosan feszesen van felakasztva, a hossztengelye körül csavarodik, az egyik oldalt lenyomva a másik jön fel és az egész valóban ki tud pördülni. Ráadásul a fa rudak miatt elég nehéz bedobni a mosógépbe... Na ilyet nem árulunk :) Olykor keresik is, de én személy szerint nem tudok olyan termékkel azonosulni, amiről nem tudom 100%-ig, hogy jó.

Ahogy a boltban végignéztem, láttam, hogy többféle függőágy-típus is létezik. Segítesz eligazodni? Milyen típusok vannak és melyiket kiknek ajánlod?

Tényleg rengeteg van, az évek során folyamatosan bővült a választékunk.

Nézzük csak…

Maya Titan XL mexikói függőágy - az egyik legkényelmesebb

Sok-sok mexikói függőágy - minden darab egyedi remekmű

Kezdeném a személyes kedvencemmel, a mexikói kézzel szőtt, nagyon sűrű hálós függőággyal. Ennél kényelmesebbet én még nem találtam. Súlytalansághoz hasonlítható érzést nyújt, szellős, könnyed, rugalmas. Erre a függőágyra is érvényes szabály: annál jobb, minél nagyobb.

Maya Family XL vastagszálú mexikói függőágyak - mind egyedi darab

Van ebből egy extra vastag szálú verzió is, ami a gyerekek hancúrozásával járó extra igénybevételt is jól bírja.

Denana Comfort függőgy rojtokkal - vagy épp anélkül

Több mint hat éve forgalmazunk textil függőágyakat is, egy- és kétszemélyes vagy akár családi méretben is, vékonyabb és vastagabb szövéssel, rojtokkal vagy anélkül, végeláthatatlan színválasztékban.

Denana Oceano függőágy 3 méretben - 140, 160 és 170 cm szélességben

Van köztük biopamut, időjárásálló műszálas, két oldalán más-más színárnyalatú. Mintha Gombóc Artúrként sorolnám, hogy a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét... És valóban: kis különbségek vannak, mindegyik mástól, de ugyanúgy jó. Érdemes többet is kipróbálni, a Függőágyboltban van rá lehetőség.

La Siesta kolumbiai függőágyak - és ez csak pár darab a raktáron lévő típusokból

Évről-évre érkeznek újabb modellek, ilyenkor mindig nagy az újdonság varázsa, szívem szerint mindegyikből megtartanék egyet. Most például elcsíptem egy végleg megszűnő modell utolsó darabját, itt lesz a helye a nappaliban :)

Egy jól elkülönülő termékvonal a túrafüggőágy-család. Ezek ejtőernyőselyemből készülnek, nagyon könnyűek és kicsire összehajthatók, miközben a teherbírásuk nagy, és kényelmesek is.

Ticket To The Moon túrafüggőágy - bárhol pillanatok alatt felakasztható

Bicajosoknak, vízi- vagy gyalogtúrázóknak ajánlom, de igazából bármilyen “alkalomra” szuper választás, ráadásul a csupa jó tulajdonsága mellett a kézműves termékeknél olcsóbbak is.

Ticket To The Moon túrafüggőágy - nagyon vékony, nagyon erős, nagyon kényelmes

Ecuadori függőágyak - végtelen választék

Válassz azonban bármilyen függőágyat, egy dolog biztos: semmi máshoz nem hasonlítható, páratlan élményben lesz részed, amikor belefekszel. Függőágyban pihenni egyet jelent a tökéletes ellazulással, a gondtalan pihenéssel, a lazasággal. Ha a szabadban teszed mindezt, érzed majd a szellőt, a nap melegét, hallod a falevelek zizegését, a madarakat. A természet részévé válsz.

La Siesta Flora biopamut családi függőágy - az egyik legszebb

Ha otthonodban pihensz függőágyban, akkor magad mögött hagyod a stresszt, a gondokat, kikapcsolsz és villámgyorsan megnyugszol. Miután függőágyadat bárhová magaddal viheted, sokkal érdekesebb helyeken is alhatsz vagy pihenhetsz, mint azt eddig egyáltalán el tudtad volna képzelni, pl. egy hajó fedélzetén. Szabadabbnak érezheted magad általa.

Amazonas Gigante brazil függőágy - az egyik legnagyobb (3x2m fekvőfelület, 4,5m teljes hossz)

A függőszékek praktikusabbnak tűnnek, hiszen kisebb helyet foglalnak, akár egy szobában ill. erkélyen is kihelyezhetőek. Erről mit kell tudnunk?

Lakáson belül valóban egyszerűbb lehet elhelyezni egy vagy két függőszéket, mint egy négyméteres függőágyat, de az utóbbira is érvényes, hogy egy mozdulattal leakasztható, nem kell mindig ott lógnia:

Maya Titan XL mexikói függőágy - elfér benne az egész család

A függőszékekből is van kisebb-nagyobb, sőt egy egészen hatalmas is, amit már függőfotelnek hívunk, ebben elfér egy kétméteres felnőtt is kinyújtott lábbal, tehát ez afféle átmenet a függőágy és a függőszék között.

La Siesta Marés függőszék fuxia színben - kifordítható, rugalmas kézi szövés

La Siesta Currambera Lounger függőfotel kiwi zöld színben - feldobja a nappalit

A kényelmet lehet fokozni néhány párnával de akár az e célra kialakított rugóval is. Természetesen minden kiegészítő - csavar, kötél, karabiner, rugó, forgószem - megvásárolható a Függőágyboltban. Sőt, ha egyáltalán nincs hová akasztani, állványaink is vannak, amiket persze elsősorban kültéren szoktak használni. Apropó felszerelés: Budapesten és környékén falfúrást is vállalunk.

Ha jól tudom, az egészen kicsikre is gondoltatok...

Minden szülő a lehető legtöbbet és legjobbat szeretné megadni újszülött gyermekének. De vajon tudjuk-e, hogy mi az, ami ténylegesen segíti a kisbabánk fejlődését?

Édesanyja hasában a magzat sajátos ritmusvilágban él. Ezért olyan megnyugtató számára később minden olyan ringó-ringató mozgás, amely erre a megszokott, belső ritmikára emlékezteti őt. A ringatás a leghatékonyabb módja a gyermekek megnyugtatásának, elaltatásának. Ez az ősi tapasztalaton alapuló tudás generációról generációra szállt, s ennek alapján készültek a bölcsők, vagy alakultak ki az altató dalok, ringatók.

Amazonas Koala babafüggőágy - összecsukható állvánnyal és öt pontos biztonsági övvel

Ez a mozgás a nyugtató hatásán túl az egyensúlyérzék fejlődésére is hat. A magzat egyensúlyérzéke a 10. héttől kezd kifejlődni, amit a hintázás elősegíthet. Éppen ezért már a várandósság idején is javasolt a napi kétszeri min. 5-10 perces, finom ringatózás (pl. függőágyban).

Amerikai gyerekgyógyászok megfigyelték, hogy a koraszülött babák sokkal jobban gyarapodnak, ha naponta háromszor fél órán át függőágyban hintáztatják őket. Sőt, Kolumbiában a koraszülött osztályokon a terápia részeként az inkubátorban is apró függőágyakban ringatóznak a babák.

A ritmikus, hintázó mozgás a belső szorongásokat és félelmeket is oldja, megnyugtatja a kicsiket, függőágyban vagy függőszékben gyorsabban és könnyebben elalszanak. Ez különösen nagy segítség lehet pl. hasfájós babák esetén.

Nemcsak kisbabáknál, hanem iskoláskorú gyermekeknél is kedvező hatása van a hintázásnak. E mozgásforma ugyanis segíthet megelőzni a tanulási zavarok kialakulását is: minden olyan mozgássor, amelyik az idegrendszer egyensúlyozással kapcsolatos területeit ingerli, erősíti a gyermek koncentrációs készségét - ami különösen fontos az iskolai eredményesség szempontjából.

Chicamaca függőágy - egészen iskolás korig

Van egy saját gyártású, többfunkciós baba/gyerek-függőágyunk is, ezt már újszülött kortól ajánljuk és egész sokáig használható. Engem is elbír a 100+ kilómmal :)

A 2-9 éves korosztály másik nagy kedvence a csepphinta, de tulajdonképpen a gyerekeknek mindegy, csak lehessen hintázni :)

La Siesta Joki csepphinta - öt féle színben kapható

Most, hogy végigvettük szinte az összes jelenleg elérhető, típusát a függőágyaknak / székeknek, már csak 3 dolog maradt hátra:

  • egyrészt mindenkit buzdítani arra, hogy nézzen szét a webshopban vagy menjen be a bótba, ahol ki is lehet próbálni, milyen ezekben ülni/fetrengeni (de nem garantáljuk, hogy ki is akartok majd szállni belőlük :)
  • illetve arra, hogy minél többen vegyetek részt a játékban, ahol a következőket kell tenni ahhoz, hogy részt vehess a sorsoláson:
  • Egyrészt légy tagja az ágy-asztal-tv Facebookos klubjának (ide klikkelve tudsz csatlakozni), ill. a Függőágybolt Facebookos csoportjának (ehhez pedig itt tudsz csatlakozni).

(kérek minden játékost, hogy erről ne feledkezzen meg)

- Majd a fentebb olvasott interjú alapján válaszolj erre a kérdésre, és a válasz betűjelét (teljes neveddel együtt) küldd el az agyasztaltv@fuggoagy.hu mailcímre!

Neked melyik tűnik a legkényelmesebbnek?

a. Mexikói kézi szövésű hálós

b. Kolumbiai függőfotel

c. Brazil függőszék

A válaszadók közül egyvalakinek nagyon jó lesz, mert Denana Comfort Alegria brazil függőágyat sorsolunk ki, ilyet:

Játékra fel, mindenkinek nagyon drukkolunk!

A játék a bejegyzés kikerülésének időpontjától 2013. június 24. (hétfő) este 10 óráig tart.

A nyereményért (amennyiben budapesti nyeri) a XI. kerület Fehérvári út 31-be kell befáradni (nyitva H-P: 11-19h), illetve ha nem budapesti a nyertes, postán eljuttatjuk.

A játékban mindenki csak egy mailcímmel vehet részt, az emailcímeket semmire nem használjuk.

 

Címkék: férfiak nők függőágy függőszék

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr125356665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása