Szertárlakás
Nem tudom ti hogy voltatok vele annak idején, de én imádtam a suliban az érdekes oktatási segédleteket.
Nem tudom ti hogy voltatok vele annak idején, de én imádtam a suliban az érdekes oktatási segédleteket.
Mondd ki gyorsan: Ede, de bedezodoroztad magad!
Gondoltam feldobom a napot egy rakás kisszínessel: erre a célra ma remekül megfelelnek David LaChapelle - sztárokról készült - portréfotói.
Ugye, senkit nem kell bemutatnom:
És aki még nem döntött cupcake-ügyileg, az ne felejtse el kinyilatkoztatni, melyik ízből tolna be a kis arcába 7-et.
Emlékeztetőül.
Egy gyerekzsúron találkoztam velük először.
Hogy hogyan kerültem oda?
Az most a történet szempontjából lényegtelen, már akkor kiszúrtam őket, amikor beléptem a feldíszített étkezőbe.
Kívülről látom magam, mint egy lassított felvételen, ahogy lopakodómedve-üzemmódban haladok a zsibongó kistinik között, tekintetemet a célra szegezve, kikerülve lufikat, a szomszédlottikát, és egy pár cipőt - szinte hibátlan útvonaltervezéssel.
Szinte hibátlan.
Ugyanis nem számoltam az asztal körül tüsténkedő nagymamával, aki ki nem mondott szavakkal - úgy, ahogyan csak idős hölgyek képesek nézni - jelzi felém, hogy ez bizony mind (?!) az ünnepelté.
Szent fogadalom támad agyamban: ha addig élek is, megkeresem azt, aki sütötte ezeket a szépségeket, és elváltoztatott gyerekhangon rendelek magamnak is egy tucatot.
Az elkövető Viczkó Beáta volt, aki kopenka álnéven készíti meseországból szalajtott cupcake-jeit, tortáit, fogadjátok szeretettel vele készített interjúmat:
Mielőtt belevágnánk (muhaha) a közepébe, segítesz tisztázni mit is jelent valójában a 'cupcake' kifejezés a cukrászatban?
Ez egy muffin-féleség?
A cupcake elnevezés kisméretű tortát jelent, tehát nem ugyanaz, mint a muffin. Itt sokkal nagyobb hangsúlyt kap a külcsín. Míg a muffinnál a tészta a lényeg, illetve a belekevert gyümölcs, diófélék, csokidarabkák stb., addig a cupcake-et a díszítés teszi azzá, ami. Ez lehet krém, csillogó máz, fondant vagy marcipán, sőt, a hatás tovább fokozható mindenféle dekoratív cukorkával, csokival, figurával, gyümölccsel és egyéb szépségekkel.
A kopenka cupcake abban is különbözik a muffintól, hogy a belsejébe is rejtünk valami finomságot: krémet, karamellt, marcipánt vagy gyümölcsöt. Így nemcsak addig szerez örömet, míg bele nem harap az ember :).
Egyébként cupcake-ként emlegetni ezeket a tortácskákat Magyarországon elég szerencsétlen dolog: vagy totál sznobnak néznek, vagy zavartan mosolyognak, mert nem értik, mit mondasz, vagy továbbra is lemuffinozzák, mintha meg sem hallottak volna. Természetesen ezzel sincs semmi gond. Lényeg, hogy örömet szerezzen, és mosolyt csaljon az arcokra.
Ha jól tudom egy másik, nem kevésbé kreatív szakterületről érkeztél ebbe a világba... hogyan indult nálad ez a süti-őrület?
Igen, eredetileg reklámügynökségen dolgoztam kreatívként, de vicces, mert nem art director, hanem copywriter voltam. Azaz elsősorban nem a képi megjelenítés volt az én területem, de természetesen mindig beleokoskodtam abba is. Nem biztos, hogy ezzel mindig népszerű voltam :).
Miután anyuka lettem, számomra eldőlt, hogy a reklámos karrieremnek vége, mert sokkal több időt szeretnék a gyerekeimmel tölteni, mint amennyit egy nemzetközi ügynökség lehetővé tesz. Hiába döntöttem úgy, hogy visszatérek a nyelvtanításhoz, mindenféle csatornán próbált kitörni belőlem az alkotási vágy. Gyerekbútorokat terveztem, filcjátékokat varrtam, amigurumi babákat horgoltam, majd egyszer csak minden letisztult, és világossá vált számomra, hogy a süti az én világomJ. Mindig is szerettem sütni, ám a sütemények dekorálása hozta meg az igazi áttörést. Először a családi szülinapokra készültek torták, majd egyre gyakrabban. Most ott tartunk, hogy cukrásziskolába járok, mellette pedig egyre nagyobb mennyiségben készülnek a sütik és a torták. Időközben lett egy nagyon lelkes segítőtársam is, Hódi Hajni, így kopenka már nem csak én vagyok egyedül.
Bevallom, én eléggé márkahû vagyok. Rákóczi túrós mindenek felett, de volt szerencsém kóstolni egy általad készített Halloween tortát, és nálam simán hozta a yes!-érzést :)
Arra kell következtetnem, hogy az általad készített torták nem csak külsejükben észbontóak.
Köszönöm, ezt mindig jó hallani. Valóban igyekszünk olyan sütiket készíteni, amelyek nem csupán szépek, de finomak is. És igen, tudom, hogy ez olyan dolog, amin sokan kellemesen meglepődnek. Sajnos Magyarországon elég általános (hatalmas tisztelet a kivételnek), hogy választani kell a szép, és a finom sütemények között. Szerintünk ennek nem feltétlenül kell így lennie.
Ahogy a szebbnél-szebb torták fotói között mazsolázgattam, próbáltam elképzelni hová is kerültek végül.
Fergeteges tini-zsúrok, születésnapi összejövetelek, céges rendezvények... biztos van valami olyan sztorid, ami valamiért megható volt a számodra.
Elmesélnéd?
Minden tortához és cupcake-hez tartozik egy kis történet, mivel mindegyik egyszeri, és megismételhetetlen. Ezeket a kopenka oldal fényképalbumában a FB-on el is olvashatjátok. Azt szeretjük legjobban, ha kapunk egy kis információt az ünnepeltről és az esemény jellegéről, de ránk bízzák a végleges dizájn kialakítását. Általában nem egy katalógus képei alapján kérnek tőlünk tortát, hanem sokkal személyesebb az egész folyamat. Úgy születik meg a végeredmény, mint egykor a reklámügynökségen: a “kreatív brief” vázolja a feladatot, a többi a mi dolgunk.
Aranyos történetet természetesen tudok mesélni: egy ovis szülinapi zsúrra rendelt színes sütemények nagy sikert arattak a gyerekek körében. Olyannyira, hogy az egyik kislány szerint ha ilyen sütivel kínálhatná meg az egyik rosszcsont ovistársát, akkor biztos még ő is megjavulna. Ezek szerint a mi sütink néha varázssüti is tud lenni :).
Persze nem szeretném, ha 'kibeszélnénk' a megrendelőidet, de biztos volt olyan is, amikor nem ment minden simán.
Na, most csak négyszemközt vagyunk, semmi sem ciki... megosztanál velünk egy ilyen történetet is? Elvégre még tanulhatunk is belőle.
Egyszer egy nagyon különös felkérést kaptunk. A szülinapos éppen élete egyik fordulópontján állt, mivel az autó bizniszből készült átnyergelni a savanyúságok világába. Khm. Szóval ezt kellett ábrázolni egy tortán. Érdekes eredmény született, de fénykép nem :). Állítólag nagy örömet szerzett a torta, de hozzáteszem, csak és kizárólag azért készülhetett el, mert egy nagyon jó ismerősünk kérte. Egyébként a formatortákra eleve nemet szoktunk mondani, mert azokat el tudják készíteni bármelyik cukrászdában. A legfőbb ok pedig az, hogy nekünk nagyon nem tetszenek.
Az átadás készre díszített torták nagyon színesek, már-már meseszerűek.
Az ember mindenféléket hall, olvas azokról a mesterséges színező anyagokról, amelyekkel tele van egyik-másik bolti édesség, és amelyekről sejteni lehet, hogy károsak az egészségre.
Te hogyan oldod meg ezt a problémát?
A Magyarországon hozzáférhető legmagasabb minőségű ételfestékeket használjuk. Általában nagyon kis mennyiség elegendő belőlük még az élénk színek eléréséhez is. Szívesen használunk alternatív színezőanyagokat is, például a céklából készült kivonat gyönyörű bíborszínt eredményez, de a barna árnyalataihoz sem a festékhez, hanem természetesen a kakaóporhoz nyúlunk. Ugyanez vonatkozik az ízesítésre is: vanília- és mandulakivonatot gyakran teszünk a süteményekbe, az aromákat azonban igyekszünk elkerülni.
Nekem, mint nagy édesszájúnak, minden süti gyönyörűen néz ki, az általad használt vizuális tuning viszont dob még ezen hármat, annyi az uncsi sütiknek.
Honnan inspirálódsz?
Inspiráció bárhonnan jöhet, csak elég nyitottnak kell rá lenni. Ehhez is remek iskola volt a reklámügynökség. A gyerekek kapcsán pedig szerencsére elég színes az életünk, így gyakran elég elővenni egy papírt és ceruzát, és már záporoznak is az ötletek. Ha pedig csak az alapokat sikerül előre kitalálni – ami gyakran előfordul-, akkor pedig készítés közben minden apró részlet összeáll. Vagy csak eddig volt nagy szerencsénk:)?
Köszi az interjút!
Térjünk most vissza az interjúnk elejére, azon belül is a cupcake-re, még azon belül pedig egyik legfontosabb tulajdonságára: az ízére!
Ez pedig csak jót jelenthet: szóval emberek, JÁTÉK!
A mostani játékunk lényege:
Légy a kopenka Facebookos klubjának rajongója (ide kattintva nyomj a Tetszik gombra az oldal tetején),
és a klub fényképei között található ágy-asztal-tv-s mappa fotói közül bármelyikhez írd be kommentbe melyik ízösszeállítás jönne be neked a legjobban az alábbiak közül:
csokis tészta narancsos csokikrémmel
banános tészta mogyoróvajas krémmel
répatorta tészta krémsajtos töltelékkel
A mappa fotóit kommentelô rajongók között kisorsolunk egy szerencsést, aki 7 db, remekbe sütött cupcake-et nyer természetesen abban az ízkombinációban, amit kommentbe beírt.
A játék időtartama a poszt kikerülésének időpontjától, 2011 január 23.-a vasárnap délután 17:00 óra.
Bónusztrack a nyereményben: a 7 süti akkor készül majd el, amikor a nyertes fel szeretné használni a lehetőséget.
Ezt 2011 március 31.-ig válthatja be, miután leegyeztette Beával.
Persze ez lehet a következő héten vagy jön a farsang, meg Valentin meg minden... és ki tudja, még kinek a szülinapja, esküvője, szóval alkalom mindig akadhat :)
Kommentre fel!
Tegnap este érkeztek mailen - az egyik nagy kedvencem - a Lignet Roset 2011-es kampányfotói.
Képek szöveggel és jónôvel avagy nem tehetek róla, én csak a bútorokat látom :)
Lila TOGO stipistopi. Neked melyik jön be legjobban?
Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.