<div id=
 
4

Mediterrán. WTF? Ezt, igen.

KentaurBen , 2010.10.07. 15:04

A tegnap megkezdett mediterrán-témát ragozom még egy kicsit, ha nem bánjátok, kicsit nehezen fogom fel, hogy vége a nyárnak.

Mára - kicsit köszönetképpen is, hogy ennyien megosztottátok érzéseiteket mediterrán témában - egy eladó olasz villa képeivel és egy rendhagyó lecsó-recepttel készültem a Kísérleti konyha receptjei közül.

Buon appetito!

"Lecsóleves tojássárgával töltött derelyével

Hozzávalók

  • 100g durum liszt
  • 1 tojás
  • 4 tojássárgája
  • 50g füstölt húsos szalonna
  • 1 nagy hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 paradicsom
  • 2 nagy paprika
  • 30g enyhén csípős kolbász
  • 4 szár kakukkfű
  • frissen őrölt fekete bors
  • (olívaolaj)

A receptben megadott mennyiség két tányér levesre elegendő.

Gyúrjunk a lisztből, egy csipet sóból és 1 tojásból tésztát. Ha szép homogén és kicsit "bőrös" tapintatú lett a tésztánk, csomagoljuk fóliába és tegyük legalább 1 órára a hűtőbe pihenni.

Távolítsuk el a szalonnáról a bőrt és esetleges porcdarabokat. Vágjuk nagyon apró kockákra a szalonnát. Egy nagy lábasban kis lángon olvasszuk ki belőle a zsírt. Ha nem adna elég zsiradékot a szalonna, adjunk hozzá 1-2ek olívaolajat. A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk fel és süssük üvegesre a szalonna mellett. Vágjuk szeletekre a fokhagymát és adjuk a hagymához. Mossuk meg a paradicsomot és paprikát. A paprika csumáját távolítsuk fel és a paradicsommal együtt vágjuk apróra. Ugyancsak aprítsuk fel apró kockákra az enyhén csípős kolbászt. Adjuk a paradicsomot, paprikát és kolbászt a hagymához, fűszerezzük 3 szár kakukkfűvel, sóval, frissen őrölt borssal és alaposan kavarjuk át a lábas tartalmát. Fedő alatt kis lángon hagyjuk 30-45 percig rotyogni.

Ha szép puhára főtt a lecsónk, nyomjuk át egy passzírozó malmon, hogy megszabaduljunk a száraktól és héjaktól. A kapott levet ízesítsük sóval, frissen őrölt fekete borssal és tartsuk melegen.

Tésztagéppel vagy sodrófával nyújtsuk ki szép vékonyra a tésztát. Helyezzük el bő távolságra egymástól a sértetlen nyers tojássárgákat. Ujjal kenjük körbe a sárgákat néhány csepp vízzel és hajtsuk rá a tésztát. Óvatosan nyomkodjuk körbe a sárgákat, hogy szép szorosan bezárja a tészta. Forró sós vízben kb. 1,5-2 perc alatt főzzük meg a derelyéket.

Tálaláskor helyezzünk el 2-2 tojásos derelyét a mélytányérok közepén. Szórjuk meg a tésztát 1-1 csipet friss kakukkfűlevéllel és szedjünk köré a lecsólevesből."


Kiegészítés: Az ideális lecsóbor (és ebben nincs semmi degradáló hangsúly) egy jól behűtött olaszrizling vagy egy rozé.

Szigorúan fröccsnek, ideális esetben "hosszúlépésnek": 1 dl bor, 2 dl szóda. Itt nyilván nem arról van szó, hogy életre szóló gasztronómiai élményben részesítsük magunkat, hanem - amennyiben belecsempésztünk némi erőset - a lecsó okozta tűz oltásáról.


Az eladó, 18. századi olasz villa egyébként Positano-ban (Amalfi) található, és az ára cirka 6 millió euro.

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 
20

Mediterrán. WTF?

KentaurBen , 2010.10.06. 16:54


Hogy láthassuk, mi mindenbôl áll össze a magyar fejekben az, hogy "mediterrán", a következôt szeretném kérni tôled:


Írj kommentbe egy szót, ami építészetileg vagy lakberendezési szempontból - de lehet ez egy színvilág, egy anyag is -  eszedbe jut, ha meghallod azt a szót, hogy mediterrán.

Kérem. Köszönöm.



A képeken bemutatott házat tervezte: zege architects

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

Körablak. Szeretem.

KentaurBen , 2010.10.04. 15:13

"mint

    
lila-pázsit törpe sáslevél, kőműveskalapács, spárga-inga, pfándli, kenőkanál,

    
fa-sörényű simítólap, vakolat-spriccelő söprű, bal-csuklódhoz vágtad nyelét,

    
vízmérő: a keskeny fatok, fehéren centizett szélű, közepén: körablak alatt

    
kis réztálban üvegig víz, vízben nagy levegő-hólyag, fehér levegő-buborék

    
csúszott jobbra, csúszott balra, míg megállt a tál-középen"

részlet

Juhász Ferenc - A dolgok madárvonulása

Zene: Radiohead - House Of Cards:


08 House Of Cards by Tracy Zarrillo


Fotók innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen.

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

Do it yourself - Madáretető evőpálcikákból

KentaurBen , 2010.10.03. 10:32

 


Itt az ideje, hogy lassacskán kihelyezzük a madáretetőt a kertbe, a teraszra, vagy az erkélyre.

A nálunk áttelelő madárkák hálásak lesznek a nekik kitett eleségért, nem utolsó sorban igen szórakoztató dolog őket megfigyelni (ha kisgyerekünk van, ő nagyon fogja élvezni), amint ott bindzsirkednek az elemózsia körül.

Cinke, veréb, vörösbegy, rozsdafarkú, poszáta, rigó, pinty, kenderike, tengelice, citromsármány, zöldike, meggyvágó, csíz... jó, ha beszerzünk egy madárhatározót is, hogy be tudjuk azonosítani őket (akiknek nyáron leginkább csak a hangját halljuk a lomb közül)... jó pap hóttig tanul.

Mivel etessük őket: A télen nálunk maradó és költési időben fiókáit rovarokkal etető énekesmadarak, például cinegék, csuszka, harkályok, de még a verebek is kénytelenek magokat enni. Legjobb számukra a napraforgó hántolt magja, mely olajtartalma miatt jelentős energiatartalékot ad a hideg napokon....de etethetjük őket kiakasztott szalonnabőrdarabbal, marhafaggyúba kevert és belefagyott vegyes magvakkal (madárkalács), dióbél hulladékkal is...avagy a talajra kiszórt apróra vágott almával, konyhai ételmaradékokkal - mint főtt sárgarépa, burgonya, rizs. Nagyon szeretik a túrót vagy a keményre főtt tojást is.

Mivel ne: A kenyérmorzsa olyan eleség, mellyel vigyázni kell. Valójában jó táplálék, de csak annyit adjunk a madaraknak, amennyit még aznap elfogyasztanak. Nedves időben a kenyérmorzsa maradéka könnyen megromlik, a rajta elszaporodott baktériumok megsavanyítják. Ettől viszont a madarak bélhurutot kapva elpusztulhatnak.
 
Warning: A nagy "madársűrűség" vonzza a macskákat és télen a könnyű préda reménye az egyéb ragadozó madarakat is. A macskák ellen azzal védekezhetünk, hogy sűrű, jó fedezéket adó bokroktól távol vagy jó magasan etetünk. Ha egy ragadozó madár időnként elfog is egy-egy verebet vagy más énekest, az az élet rendje... Nem öl meg többet, mint amennyit elfogyaszt.


Hogy környezettudatosak legyünk, ma egy - korábbi ételrendelésekből megmaradt - evőpálcikákból összerakott madáretetőt hoztam.
(de ha az nincs, a célnak megfelel a hurkapálcika is)



Részetek Michelle Kaufmann videójában (ha nem tudsz angolul, akkor is meg fogod érteni, csak figyelj)

Levezetésként pedig jöjjön a Kétbalkezesek madáretető-akciója. Jujj:

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása