<div id=
 
17

Az IKEA-titok - 1. rész

KentaurBen , 2010.04.20. 15:06

Jó nagy fába vágom a fejszémet, egy poszt-sorozat formájában megpróbálom körbejárni az Ikeát belengô jóságos imidzset, na meg azt, ami mögötte van

Love or hate?

Mert a design ôshazája egyértelmûen Skandinávia, és nem Olaszország.
Ez true.

De mi mûködteti ezt a hatalmas gépezetet, ami miatt az Ikea annyira sikeres, miért van az, hogy egy polcért ugrasz be, és azon kapod magad, hogy összevásároltál egy halom kimondhatatlan fantázianevû cuccost, és görgeted a pénztár felé? (majd mondjuk 1-2-3 év múlva vehetsz egy másikat, mert addigra tönkremegy)

Mi annyira vonzó a skandináv katalógusotthonban, ami miatt elhagyjuk a helyi kisboltokat, a helyi szakembereket, a helyi alapanyagokat?

És ha már kiváltódott bennetek az ikeás fészekrakási ösztön, rögtön egy nemikeás, de skandináv programajánló:

most vasárnap újra Möbelkunst, azaz egynapos nyílt nap és design vásár 300 nm-en.

Bútorok, lámpák, kiegészítôk, gyönyörû üvegtárgyak az 1950-1980-as évek skandináv designereitôl.

Cím: Bp. IX.kerület, Tagló u. 9-11 (Kemikál ipartelep), a telepen belül kövesd a jeleket...

Nyitva: 10-16 óra között



És jöjjön egy kis ízelítô ahhoz, hogy beinduljatok, és meséljetek: IKEA - love or hate?  Csak ôszintén.

Bárkinek, bármilyen (negatív vagy pozitív), megosztásra érdemes gondolatmenetét szívesen várom emailben is, az agyasztaltv@yahoo.com mailcímre.


Leleplezés csinálás. Nem csak mondás. Csinálás. Veletek.

És itt a 2. rész.


 
Fotók innen, innen, innen, innen.

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr521937242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2010.04.20. 19:34:07

Vasárnap IKEÁba vásároltunk, már megint...
Számítógépasztalt,fekete, polcost, - polcos, fiókos, ajtós szekrényt, kis szekrény, mindezt feketébe és fehérek az ajtócskák. Ma délutánra lett összeszerelve az egész, jól néz ki. A szerelése könnyű, aránylag. Férfiaknak... :)
Pár éve világos színű különböző fazonú szekrénykéket vettünk. Ezeknek a fiókjaival van baj... de szeretjük az ikeás cuccot. Csak álmélkodtam vasárnap, mi minden kapható ott!!! Még a puha sárga szőrös papucs is teszett... :)
És aránylag olcsó minden.

sorica123 (törölt) 2010.04.20. 21:29:15

Senki nem rendezi be az egész lakását az IKEA-ból... nem értem, már pár éve megy ez a satanizálás, hogy így fenyegeti meg úgy tönkreteszi a többi céget. Hát nem tudom. A kis cégeket semmiképp - ha azok tudnak valami egyedit, jobbat, stabilabbat alkotni (ld van egy rakat dolog, amit IKEA-ban vennék, de szekrényt tapasztalati alapon nem, abból egyszerűen nem lehet úgy spórolni, hogy ne legyen gagyi doboz). A nagy Sconto-kika-ez-meg-az meg újítson és vegyen vissza a kertitörpe-légiókból, ha meg akar maradni.

Airnold · http://volvosagok.blog.hu/ 2010.04.20. 21:33:43

Love. De ágyat nem náluk vennék. :D

nananananana · http://eztortentmavelem.blog.hu 2010.04.20. 23:12:15

szerintem teljesen jó az ikea. szinte végtelen oldaló katalógus, amiből szebbnél szebb dolgokat lehet kinézni, és akkora a választék, hogy kicsi rá az esély, hogy pl. a szomszéd és te is ugyanazt az ebédlőasztalt vegyétek meg.
ha annyira titkot akar valaki feszegetni, keressen rá a zeitgeist -ra, meg fog lepődni. :P

respecta /01 2010.04.20. 23:27:06

Szeretünk ott vásárolni. Nekünk problémánk nem volt még (és eddig) a dolgokkal.
Nagyobb bútorokat meggondolnánk onnan.
Egyszer kényszerültünk ott ebédelni egy vasárnap. Elég is volt. Soha többé "vásári" hangulat...

ladilom 2010.04.21. 09:31:53

Hogy mi az IKEA titka, ha van olyan egyáltalán? Nem tudom. Azt tudom, hogy én miért szeretek ott vásárolni.

Először is azért, mert megfizethető. Másodsorban mert praktikus és jól variálható, más stílusú bútorokkal is összepárosítható kiegészítőket lehet ott kapni. No meg azért is, mert számtalan bútoruk hagy még teret a kreativitásomnak. Szeretem, hogy egyes bútoraik festhetőek, hogy egy másik darabbal kiegészítve egész másként mutatnak, de még azt is élvezem, hogy nekem kell összerakni. :) Szeretem a világos és élénk színeiket is, mert tisztaságot és frissességet sugallnak.

Nálam pozitívum az is, hogy ha elkopott, ha meguntam, és ha már nem tudok neki "új ruhát" vagy új funkciót adni, nem sajnálom levinni a pincébe pihenni, vagy kidobni. Ezt a déditől örökölt szekrénnyel, vagy szófával nem tenném meg.

Szerintem nem pótolja az igazi asztalos munkákat, de ötletessége, megfizethetősége és praktikus variálhatósága okán messze veri a helyi Sconto, Domus, RS és társai bútorboltok kínálatát. A versenybe - ha van olyan - én még bevenném a KIKA-t és esetleg a Retz-et. A KIKA-t azért nem szeretem, mert drágább, és nem vevőbarát. Sok terméküket rendelni kell, és a minőség is gyakran hagy kivetni valót maga után. A Retz szerintem kifejezetten drága az IKEA-hoz viszonyítva. A megrendelt bútorokra heteket kell várni, és ha nem azt kapom, amit megrendeltem, ismét sok hét és macera, mire sikerül a reklamációt rendezni. Nem mellesleg - egy-két kivételtől eltekintve - nem tetszik az a műelegáns stílus, amit árulnak.

Szóval az én következtetésem szerint egyik üzlet sem öli meg a másikat. Mindegyiknek meg van a maga vevőtábora, és az IKEA csak egy azon üzletek közül, amelyek egy bizonyos réteg igényeit elégíti ki.

Az való igaz, hogy nem lehet ott célirányosan vásárolni. :) Hiába megyek be egy valamit venni, ott egyszerűen úgy érzem, nem élet az élet egy új párnahuzat, néhány új bögre nélkül, és gyakran érzem úgy, hogy ha nem veszem meg azt az új ágyneműt, talán álom sem jön többé a szememre. :) És lássuk be... a kávé is finomabb az újonnan szerzett bögréből (egészen addig míg ismét el nem keveredünk az IKEA-ba és beleszeretünk egy másikba).
A szerzési, a megújulási és birtoklási vágyunkat fillérekért ki tudjuk elégíteni.

Azt gondolom, hogy az IKEA létjogosultságát az életszakaszaink szempontjából is lehetne boncolgatni. De ezt majd talán egy másik hozzászólásban... Elég a szómenésből. :)

U.i.
A nagy bútoroktól idegenkedőknek üzenem, hogy a gardróbszekrényüknek szerintem ár/érték arányban nincs párja.

respecta /01 2010.04.21. 09:41:14

@ladilom: Osztom szavaid!

Lehet, hogy alaposan körülnézek, mert éppen gardróbszekrényre lenne szükségünk. :-)

ladilom 2010.04.21. 09:48:34

@respecta /01: A weblapjukon található tervező programjukkal otthon, kényelmesen, átgondoltan megtervezheted, hogy pontosan milyen belső elosztásút szeretnél. Ha változik a család felállása és az igények, utólag is át tudod rendezni a polc-fiók és egyebek arányát. Nekem ez szimpatikus.
A meglévő gardrób szekrényünk már 6-7 éve szolgál, és kétszer volt "költözés" áldozata, vagyis szétszedtem, és összeraktam, de még mindig szekrény.
Ezért merem ajánlani. :)

respecta /01 2010.04.21. 09:55:18

@ladilom: Őszintén szólva a 2x-i költözésed meggyőző erejű számomra.
Köszönöm, hogy megírtad. :-)

Üvegszem 2010.04.21. 11:31:05

Az IKEA azoknak való, akik:

Praktikusan és rugalmasan állnak a lakberendezéshez

Szeretik a skandináv puritánságot

Utálják a csicsás, sznob, ál/újgazdag stílust

Nincs fölösleges pénzük

Van gyerekük, hobbijuk, kutyájuk, macskájuk, növényük

Én szeretem az IKEÁ-t... a hibáival együtt.

Micsoda útjaim 2010.04.21. 11:32:15

Tartóssághoz: az 1992-ben az Ikeában vásárolt konyhabútorunk még mindig hibátlan. Nálunk 2 költözést élt meg, harmadjára a szüleimhez került, azaz immár 18 éve napi használatban van. A minap romlott el az első zsanérja, és az anyám elkezdte unni a fogantyúit, ennyi a hibája :)

Nálunk sok Ikea-bútor van a lakásban, kisgyerekek mellé nem tudok elképzelni praktikusabbat pl. a levehető-mosható huzatú kanapéknál. Egyszerűen imádom, hogy nem kell aggódni-vigyázni a bútorok miatt, ha véletlenül lecsokizza a gyerek, nagy kaland, huzat a mosógépbe, és máris tiszta minden.

Mondjuk egyet utálok: hogy folyton nagy hirtelen kivonnak a forgalomból valamit, amit még meg akartam venni, vagy utóbb jut eszembe, hogy a meglevő darabok mellé még kellene egy olyan, vagy valami kiegészítő, de már nincs :(
Érdekes, viszont egyes darabok meg évtizedek óta a kínálatban vannak (Klippan, Ektorp pl.).

Most állítólag minden antikolt dolgot kivonnak, hát jó, értem, hogy most a minimál a trendi, de egy skandináv bútorbolttól valahogy mégis elvárnám, hogy a természetes fa dolgokat is a kínálatban tartsa.

Szőkeherceg-bombanője 2010.04.21. 12:03:47

Az IKEA pont azt a vásárlóréteget célozta meg, amely a fősodor hazánkban. A kispénzű, de lehetőségeihez mérten igényes, magát kreatívnak és nyitottnak érző tömeget. Nem csak bútort ad el, hanem egy olyan életstílust, amelyet abszolút mindenki szívesen elfogad: gyerekbarát, társaságkedvelő, kreatív, ötletes embereknek érezhetjük magunkat. A minőség jobb, mint a Retz és tsainál, sokkal jobban képesek reagálni a nemzetközi trendekre (holott nem kisipar!, az ár pedig messze kedvezőbb, mint a Natuzzi és tsainál. És ami nem elhanyagolható szempont, hogy nagyon széles az áruválaszték. "Tokától bokáig" be lehet rendezkedni tőlük különösebb utánjárás és nagyobb pénzügyi válság nélkül.
Amit én személy szerint utálok bennük az az, hogy nincs kiszolgálás. A legmesszebbmenőkig nincs. Az elvileg gyerek- és kismama-barát áruházban bátran cuccolhatja egyedül a mázsás bútorokat a pocakos kismama kisgyerekkel. Saját felelősség, hogy jól szeded-e össze a zsanértól kezdve a számos bisz-baszig mindent, igaz, ha nem voltál elég ügyes, visszacserélik.
Szóval jókor vannak jó helyen. Ez a titkuk.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2010.04.22. 09:36:58

ez a vélemény emailben érkezett:
"A konyha egyértelműen love. Legalábbis az enyém az.
Szeretek néha csak ránézni, olyan szép a narancssárga és fehér
szekrény a zöld csempe és fehér járólap mellett. A lakásom legjobb
része. Van hozzá fehér asztal és zöld és narancssárga székek. Eszemben
sincs lecserélni, persze újabb extrákat még fel kell szerelni, pl
falra szerelhető edénytartó meg efféle. Aki nem tud sírnivalóan szép
konyhát összerakni a svédeknél, az nem érdemel többet egy
főzőfülkénél.
A többi viszont simán felejtős, annyi az előnye, hogy olcsóbban nem
lehet lakást bebútorozni, aztán idővel jobb egyenként lecserélni. A
sikeres darabokra ékes példa a Klippan, ami nálam piros, a
fodrászomnál fehér, egy kávézóban narancssárga, mindenhol jól néz ki,
a bőr huzat pedig még az olcsó hangulatot is elveszi. De azért ha
tehetnéd csak kihajintanád és betennél helyette egy szebbet.
A fürdőszoba fantáziátlan, amit egy északi néptől nem várnék el. Nem
bánnak szépen a fával, csak alapanyag, nem pedig a fürdő legmarkánsabb
tulajdonsága. Egyetlen kivétel a hatalmas tükrök fa kerettel, bár
nekem a nappalim is kisebb, hogy jól nézzen ki a falon.
A nappalinál pedig ami ócó, az általában ócska is, a szettek
személytelenné teszik a lakást. A katalógusok persze szépen
kialakított szobákkal vannak tele, de ha felteszed magadnak a kérdést,
hogy szeretnél-e egy olyanban lakni, azért az esetek többségében
egyértelmű nem a válasz. Utálom a "tároló elem" kategóriába tartozó
dolgokat, vászon, műanyag és papír vackok, amik csak kinyomtatva
néznek ki jól, de ha belegondolok, hogy ezek porolódnak, akkor már
nincs kedvem hozzájuk nyúlni. Egy ideig volt a szobámban szabadon lévő
akasztós szörny, de utáltam.
Ami nem ez a kategória, az pedig már elég drága ahhoz, hogy ne akarjam
saját magam toligálni egy nyiszogó kocsin.

Nos igen, decemberben költöztem, minden emlékem éles a kék-sárgákkal
kapcsolatban. A lakásom félig sincs berendezve, úgyhogy lesz még pár
köröm. Mivel van beépített szekrényem, csak polcokat szeretnék a
falakra, hogy nyitott legyen minden - és a rakás könyvemet tudjam hova
tenni. A tök unalmas polcokat határozottan nem ikeából származó
kiegészítőkkel (váza, szobor, efféle) és saját fényképek nagyításával
tervezem feldobni. És persze vicces tapétával, függönnyel, amit nem
lehet a svédeknél kapni. Kb. ezer év múlva, amikor lesz rá keret. :-)"

Zuzimama 2010.04.23. 09:27:53

@Micsoda útjaim: tudom, hogy ez nem nyugtat meg, de állítólag Delft-ben (Hollandia) van egy IKEA Conception (vagy Conception IKEA?) ahol olyan termékeket is meg lehet vásárolni, amiket már nem gyártanak.

Amúgy LOVE, teljesen egyértelműen. :D

Proxima Centauri 2010.04.24. 23:32:51

vettem egy dohányzóasztalt, a barátnőm nekembaszta a telefonját, az gellert kapott a mellkasomon és bezúzta a farostlemezt.
IKEA-HATE :D
Az a baj, hogy gyártják ezt a sok minőségtelen tömegszart és az emberek azt hiszik ez az ikea. Nyugaton az ikeában nem kapsz ilyen fost. Nálunk ha találsz vmi értelmesebb dolgot akkor meg rámegy a gatyád is.

Proxima Centauri 2010.04.24. 23:35:41

amugy fasza a blogod
lett még egy fanod

franny* 2012.07.20. 12:40:39

engem az ikea megvett kilóra, és boldogan hagyom neki! szeretem a stílusát, azt hogy olcsó, de még az illatát is...a színeket, formákat, hangulatot. semmilyen komoly panaszom nem volt eddig rá.
hozzá kell hogy tegyem, nem vagyok elvakult vásárló, csak olyat veszek, ami tényleg illik a lakásba, nem drága és főleg szükség is van rá. odafigyelek arra is, hogy a fészek legyen otthonos, jól funkcionáló és egyedi. ezutóbbira mindenféle szedett-vedett-elkunyerált-kukázott szerzeménnyel próbálok ráerősíteni.
a kika és társai csak méla undort csalnak az arcomra, azoknak a bútoroknak semmi egyéniségük nincs. talán ez a titok, mert az ikeásoknak van. méghozzá attól a perctől kezdve, amint szolgálatunkba lépnek...
szóval, love
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása