<div id=
 
7

Gusztushuszadika

KentaurBen , 2010.08.20. 11:44

"Szilvás, kókuszos, korianderes chutney (kb. 4 dl) by Lilafüge

1/2 kg szilva
5 dkg friss koriander
5 ek kókuszreszelék
4 ek barnacukor
1 tk só
1 ek frissen reszelt gyömbér
1 kis fej vöröshagyma (még jobb salottával) nagyon apróra vágva
2 ek citromlé (vagy 1 ek citromlé + 1 ek zöldcitromlé)
2-3 (zöld) chili (ízlés szerint)

A szilvát kimagozom, negyedelem, közepes lábosba teszem. A cukorral és a gyömbér felével közepes lángon addig főzöm, amíg szinte teljesen szétfő a gyümölcs, de kicsit darabos marad. Ha savanyú, lehet hozzá több cukrot adni, ha nagyon sűrű, egy kis vizet. Lehúzom a tűzről, hagyom kihűlni.
Közben a hagymát apróra vágom. A chilit kimagozom, feldarabolom. A felaprított koriander levelet+szárat, de akár a gyökeret is, a kókuszreszelékkel, a maradék cukorral és gyömbérrel, sóval, citromlével turmixgépbe teszem és jó alaposan felaprítom. Ellenőrzöm az ízét, ha kell hozzáadok sót, citromlevet vagy cukrot (lehet mézet is), majd hozzákeverem a kihűlt szilvás alaphoz. Hűtőben legalább egy órát pihentetem (de ha nem bírom kivárni, azonnal fogyasztom)."

Chutney (ejtsd csatni):
Édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres és gyakran égetően csípős, de nem ételízesítő, ám túl tömény ahhoz is, hogy köretként, főzelékként egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle. Nem olyan híg, mint egy mártás; darabos, nem pedig krémszerű, mint egy püré. Zöldségből-gyümölcsből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, inkább elteszik, mint frissen tálalják. Hidegen szokták fogyasztani. Indiai eredetű, de az angolszász világ régen a magáévá tette, és egyre terjed tovább.
A magyar konyhába is beilleszthető: vadhúsok mellé áfonya helyett, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz helyett. Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett. Kiegészítheti a hideg vagy meleg előételeket.



Fotók innen, innen, innen, innen, innen,
innen, innen, innen, innen, innen,innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen.

Címkék: közöshalmaz

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr272235031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lila Füge (törölt) 2010.08.20. 14:19:23

ha már szerepel a receptem (köszi), ideteszem az álomkonyhám (első két kép, de az egész lakás jó). voilá: style-files.com/2009/01/20/house-in-skona-hem/

Kedvenc Otthon · http://kedvencotthon.blogspot.com 2010.08.20. 18:19:43

@Lila Füge: Hű, ez a kép nálam is félre volt téve, leginkább a Dixon lámpa miatt. Tényleg jó a többi része is :))

eRIKA 2010.08.20. 18:22:38

Én csak örülök, hogy ma is volt post, köszi Ben!:)

Mylady 2010.08.20. 18:31:23

Ezek a konyhák olyan mesterkéltek, hidegek-ridegek. Csak kettőt tudnék elképzelni sajátomnak: ahol a nyitott ajtóban van a táska, meg a zöldet, csak más színben :)
Esetleg azt, ahol a nagyi a szomszéd szobában ül. De azon már alakítanék.

eRIKA 2010.08.20. 18:40:48

Szerintem mind modern és otthonos, utóbbi attól lesz, hogy ki milyen tárgyak között érzi jól magát, akár minimál konyha is lehet, ha valakihez az áll közel...

Mylady 2010.08.20. 18:58:19

@eRIKA: Persze, ez egyéni ízlés kérdése. Én személy szerint jobb szeretem a meleg, barátságos színeket. Ezek a fehér, fekete, szürke konyhák nekem nem jönnek be. Másnak attól tetszhetnek :)

eRIKA 2010.08.20. 19:10:12

@Mylady: A meleg SZÍNEKET én is jobban kedvelem ;)
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása