<div id=
 
komment

Az könyvekrűl, és tárolásikrúl

KentaurBen , 2012.01.26. 13:34 · 1 trackback

Beszéljünk egy kicsit a könyvekről, és azok (kreatív) tárolási módjairól.


Egy korábbi posztban volt már szó színek szerinti rendezéséről:


De. Gondolkodjunk el egy kicsit a témáról:


Tulajdonképpen ez az egyetlen tárgy, amely - szépen gyarapodva - végigkíséri egész életünket.


Kinek van meg még pár a gyermekkori meséskönyveiből


Ott vannak velünk mindenhol, és bizony egy-egy költözésnél ezek a legnehezebb dobozok:)

Vannak köztük életünk különböző pontjain meghatározó tankönyvek... verseskötetek... vaskos regények... atlaszok.. albumok... képregények... szakácskönyvek... memoárok...


Lehet kicsi, nagy, színes, csupa betű, rongyos, óvott... kölcsönkért... és bizony-bizony elérzékenyülünk, ha egyiket-másikat átlapozva kihullik belőle hol egy préselt levél, virág, valami régi bevásárlócetli, újságcikk, levél.


Házi könyvtárunk bizony sokat mesél rólunk, sokkal többet is, mint a bútorok, a választott színek, drapériák... van is egy olyan szokásom, hogy egy-egy enteriőrfotón bizisten elolvasom a látható könyvek gerincét :)


A könyvek mozognak a lakáson belül, olvasás közben jönnek velünk, ott vannak egy-egy pihentető, forró fürdőnél, a WC-n ülve, a hálószobában, ahol bealvás közben az arcunkba esik, jönnek a konyhába, vacsora közben egyik kezünkkel kitartjuk az oldalt, a másikkal lapátoljuk az ételt.


Hiába a legújabb e-könyvetek jól kezelő tabletek, kütyük, szeretjük a papír tapintását, a borító fogását, a könyvek illatát.


De hol legyen ez a töménytelen mennyiségű emlék, információ, érzelem?  Hogyan tároljuk?

Polcon. Mondjuk egyből, persze, így is van.

Kell az erős, sokat bíró, falhoz rögzített polcrendszer, vagy a kis üveges vitrin... de mint látni fogjátok a lenti válogatásban, megannyi módja van még a könyvek tárolási módjainak.

A bútorgyártók, az asztalosok, és a designerek ezernyi hihetetlen, kacifántos módját képesek már teljesíteni a különböző igényeknek... és persze ott vagyunk mi magunk is, akik megtaláljuk a módját, hogy a könyvek ne csak könyvek maradjanak, hanem a látvány szerves része is.


Egy fontos dolgot érdemes szerintem szem előtt tartani: óvjátok őket, mert a papír (és sok esetben a borító is) érzékeny jószág, és évente legaláb egyszer szedjétek szét, óvatosan poroljátok le, és pakoljátok vissza őket...

... hogy még sokszor levehessétek őket onnan... és hogy szellemi örökségetek részeként e tárgyak formájában is legyen mit továbbadnotok.


Zenemeg:

Saint Etienne - Tonight by Saint Etienne

Könyvek így, úgy, amúgy:

Fotók innen.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere, csatlakozz az ágy-asztal-tv blog Facebookos klubjához.
Ezt megteheted ide kattintva.

Címkék: férfiak nők

Pin It
 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyasztaltv.blog.hu/api/trackback/id/tr763843171

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kilgorT 2012.01.26. 14:25:32

A nagyablakos, párnás-pihenős első kép az olyan "must have" a számomra, azt hiszem :)

Énbagoly 2012.01.26. 15:50:44

Én azt szeretem, ha a könyv hozzáférhető. :) Hogy bármikor le lehessen venni, és beleolvasni. :)
És valamiért nekem ez intim terület. Az álmaim házában majd a hálószobámban lesz egy faltól falig, padlótól plafonig könyvespolc, egy olvasózuggal. :)

Intizar 2012.01.26. 21:09:22

A (fantáziatlan, kispolgári) függőlegesen fölállított elrendezésen kívül az összes többi ellene mond a könyv használatának (parasztosan: olvasás, mégpedig rendszeres, ismétlődő, visszaesőként elkövetett olvasás). Kizárólag olyanoknak való, akiknél a könyv dizájnelem. Lásd a régi újgazdag-viccet: kérnék hat folyóméter mohazöld-arany kötésű könyvet.

PonDrow 2012.01.27. 08:33:34

A mai új, modern lakások képeit nézegetve, már az is kisebb csoda, ha 1-2 könyvet látunk bárhol is. Nemhogy több polcnyit... :(
Nem is tudom, minek terveznek egyáltalán könyvespolcot a nemlétező igényekre.

Trójai 2012.01.27. 12:46:07

Nekem a panorámás kép tetszik, a sok könyvvel, középen íróasztal.
Az a kép, amin a falból kiálló rudakon "lebegnek" a könyvek azt úgy csinálták, hogy plexi van a rudak tetején és az tartja a könyveket.

A könyvespolc közepén kandalló is tetszik, főleg hogy fa burkolata van a kandalló hátuljának. Ha esetleg egy kósza szikra kipattan, akkor jó eséllyel fellángol az egész papírhalom...zseniális. Atűz miatt keletkező hamuról nem is beszélve, ami vastagon lepi a könyveket. :)

Az utolsó kép egy IKEA reklám, szóval nem valós, ahogy a kerékben sétálós is csak egy reklám szerintem. Vicces lenne az utolsó képen, ha nekem pont a legalsó kéne :) vagy egy olyan, ami a polc oldala. Kártyavárként esne össze az egész.

A legtöbb ötletes polc designt már láttam, pl a dohányzóasztalt, a madzaggal kötött könyveket, a létrásat, a képkereteset, a fotel+könyvespolc egyben, stb. A kanapé alatti elrendezést még nem láttam.

A többi pedig az "csak" egy szép, méretre vágott könyvespolc egy szép térben.
Pin It

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása